A meleg nyári hónapokban a gyermekek, főként a sportoló gyermekek vannak kitéve a dehidráció illetve a hőguta veszélyének. A GATORADE szakemberei átfogó kampányt indítottak a folyadékpótlás oktatása terén, melyet főleg a gyermekek esetében kell alaposan megfontolnunk.

 

Sajnos, általános tapasztalat, hogy a szülők nincsenek tisztában azzal, milyen esendőek a gyermekeik a sportolás illetve intenzív mozgás (játékok) által előidézett kiszáradás és hőártalmak tekintetében. Pedig ha megfontoljuk milyen egyszerű ezek ellen az egészségügyi ártalmak ellen védekezni, akkor még kevésbé érthető e tájékozatlanság.

Alapvető adatok, tények a kiszáradásról és hőártalmakról, melyet minden szülőnek és edzőnek kötelessége figyelembe venni:

 

• A gyermekek kétórai sportolás során, akár egy liter folyadékot is elveszíthetnek.

• A gyermekek lényegesen több hőt képesek felvenni a környezetükből (meleg időjárás), mint a felnőttek, nagyobb, relatív testfelületük miatt.

• A gyermekek nem képesek olyan intenzíven hőt leadni, mint a felnőttek.

• A gyermekekben nem jelentkezik olyan erősen a szomjúság érzése sportolás alatt, mint a felnőttekben, ezért kevésbé érzékelik, ha jelentősen csökken a szervezet folyadéktartalma.

• A gyermekekben nagyobb mennyiségben termelődik hő az anyagcsere folyamatok során mint a felnőttekben, ami gyorsabb hőmérsékletemelkedéshez vezet.

• A dehidrációra figyelmeztető jelek: a kínzó szomjúság, fejfájás, szokatlanul erős fáradtság, fáradékonyság.

A fent említett problémák elkerülése érdekében a következőket kell tennie:

• sportolás, játék előtt és után is fogyaszszon folyadékot a gyermek, a verejtékezéssel elveszített víz pótlása érdekében. Mindig adjon a gyermek kezébe egy palack folyadékot, amikor az sportolni megy!

• Öltöztesse a gyermeket világos színű ruhába, a hőfelvétel csökkentése érdekében!

• A megfelelő folyadékot adja gyermekének! Kutatások bizonyítják, hogy a GATORADE olyan sportital, mely gyorsan és az optimális arányban pótolja az elveszített vizet és sókat.

• Tekintse az italt nélkülözhetetlen, a sporthoz szükséges „védőfelszerelésnek”, melyet kötelezően alkalmaznia kell!

Vizsgálatok szerint azok a gyerekek, akik csapvízzel pótolják az elveszített folyadékot, csak a valós szükséglet 50 százalékát fogyasztják el saját szándékból, míg a kellemesen, visszafogottan ízesített GATORADE fogyasztásával ez az érték 90 százalékos. Ezzel észrevétlenül is jobbá válik a folyadékháztartásuk. A precíz folyadékpótlás a hőártalmak (hőguta) ellen is kiválóan véd. Ez aláhúzza a sportolás előtti és alatti ivás jelentőségét. Sajnos sok edzőnek vannak közvetlen tapasztalatai a dehidrációval kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy nem fektettek kellő hangsúlyt a megelőzésre. Egyik legfontosabb dolgunk, megértetni a gyerekekkel, hogy miért kell inniuk a sportolás során. Ezt csak akkor érhetjük el biztonsággal, ha a választott folyadékot szívesen isszák. A GATORADE, összetételében olyan sportital, melyet a jó edzők, ízében pedig olyan, melyet a gyermekek is szívesen választanak.     

 

Dr. Osváth Péter