A nyirokkeringés szoros kapcsolatban áll az immunrendszerrel, segíti a szervezet regenerációs kézségét, illetve a szövetekből a salakanyag-kiválasztást. Ebből adódóan hatással van a narancsbőr és a túlsúly kialakulására is. Vagy így, vagy úgy… rajtunk múlik.

 

Az első kérdés, hogy hogyan képződik a nyirok és miképpen van kapcsolata a testsúly növekedéssel (és csökkenéssel) ?

A megfelelő összetételű és minőségű szövet közti folyadék a vér-és a nyirokkeringés függvénye. A vérkeringés feladata, hogy biztosítsa a sejtek környezetében levő folyadék optimális mennyiségét és összetételét a táplálékok folyamatos oda-és elszállításával. Nagyon fontos, hogy a szövetek közötti folyadék állandóan megfelelő mennyiségű legyen és állandóan megújuljon. A keringés során a vér csak rövid ideig tartózkodik a hajszálerekben, ezalatt a benne levő anyagok egy része kicserélődik a szövetek közti folyadékban levő anyagokkal.

 

A hajszálér fala egy félig áteresztő hártyaként működik: az artériás szakaszán a vérnyomásból származó nyomás miatt a víz és a benne oldott anyagok kilépnek a szövetek közti térbe („átmosva a sejtek közti teret”), a hajszálerek vénás részén pedig a szövetek közti térből az ott levő folyadék szívódik vissza a vérkeringésbe és szállítódik el. A szövetek közti térben visszamaradt fehérjét és más nagymolekulákat a nyirokkeringés szállítja el. A nyirokhajszálerek a sejtek között a kötőszövetekből indulnak, vastagabb nyirokerekbe szerveződnek és a nagy nyirokereken keresztül visszajutnak a vérkeringésbe.

 

A nyirokereken testtájanként nyirokcsomók találhatók, ezek megszűrik a folyadékot. A nyirokkeringés naponta átlagosan 1-8 liternyi folyadékot szállít vissza a vérkeringésbe. Ebből adódik tehát az, ha a nyirokkeringés romlik, úgynevezett pangás (áramlási zavar) alakul ki a nyirokrendszerben, felszaporodik a szövet közti folyadék és a megnövekedett mennyisége miatt a testsúly is nő, valamint a felszaporodás helye is „megnő” (sokszor nem az egész testre terjed ki, csak egy részre lokalizálódik).

 

A nyiroködéma (nyirokban és a kötőszövetben felszaporodott folyadék) eredete

 

Lehet elsődleges, vagyis veleszületett rendellenesség, ilyenkor a nyirokerek esetleg egyáltalán nem, vagy nem elégséges számban, rendellenes érfallal, billentyűhiánnyal fejlődtek ki. A másodlagosan kialakult formáját más szervi betegség okozhatja, például lehet daganatos betegségnél vagy orbánc esetén, balesetek után, gipszelést követően, szteroid gyógyszerszedése miatt, stb.

 

Mi a narancsbőr?

 

A rosszabb vér-és nyirokkeringés, a testsúlynövekedés, a mozgásszegénység, az ülőmunka és bizonyos hormonális változások eredményeként alakul ki: elsősorban a comb-és csípőtájon a bőr egyenetlenné-gödrössé válik, s ez bizony főleg elsősorban a hölgyeket veszélyezteti. Ennek a fő oka az, hogy a   nők kevesebb kötőszöveti rosttal rendelkeznek és ezek is lazábban kötik össze a bőrt a mélyebb szövetekkel. A romló nyirok-és vérkeringés eredménye az oxigénhiány, ez gátolja a zsírsejtek bontó enzimét, a lipázt. Sajnos a hormonháztartás állandó változása (menstruációs ciklus) is vízvisszatartást eredményez, a kötőszövetekben felszaporodik a folyadék, nyirokpangás alakul ki. Tehát kedves hölgyeim, bizony tenni kell ellene, ha így tél után (tavasz illetve inkább nyár előtt) a tükörbe szeretnénk nézni, sőt párunk elé szeretnénk állni, netán még strandra is készülünk.

 

Serkentsük a nyirokrendszert!

 

Először is nézzük a nyirokáramlást elősegítő tényezőket: táplálkozzon rendszeresen, tartson gyümölcs-zöldségnapokat, folyadéknapokat, fogyasszon bőségesen folyadékot, legalább napi 2 liter ásványvizet, vagy frissen facsart gyümölcs-zöldségleveket, ne sózzon és ne fogyasszon cukros ételeket, mozogjon rendszeresen, ússzon, fusson, biciklizzen, stb., végezzen légző gyakorlatokat az oxigénhiány csökkentésére és akinek módja van: szaunázzon, vegyen gyógyfürdőket, végezzen testledörzsöléseket.

Speciális kezelések is rendelkezésre állnak a bizonyos testtájakon kialakult zsírpárnák és egyenetlen, ödémás bőr megszüntetésére: a diéta mellett, a nyirokkeringés fokozását és a méregtelenítést végzik, a bőrfelszínt feszesítik. Helyi kezelésként a zsírpárnák nyirokkeringésének fokozását végzik vákuum-tehnikákkal, nyirokmasszázzsal, a zsír hőmérsékletének emelésével az ultrahangos mikromasszázzsal, az izomzat aktív és passzív tornáztatásával. A speciális kezelések mellett otthonra javasolják a masszázskrémek, alakformáló és bőrfeszesítő kozmetikumok használatát, természetesen a diéta és a megváltozott életmódbeli tényezőkkel együtt.

 

Dr. Ivánka Attila