Hazai tájakon barangolva jól választ, ki az ország nyugati felére látogat, hol ajándékba kap megannyi csodás látnivalót. A Pannon-dombok lejtői, a Kőszegi- és Soproni-hegység túravonalai, az Írottkő Natúrpark érintetlen természete vagy az Őrségi és Fertő-Hansági Nemzeti Parkok kellemes kikapcsolódást nyújtanak minden kirándulónak.

.

 

A régió két világörökségi helyszínnel is büszkélkedhet, melyek közül a Pannon­halmi Bencés Főapátságot 1996-ban, a Fertő Tájat pedig 2001-ben vonta világörökségi védelem alá az UNESCO. A pihenésre és felfrissülésre vágyódó vendégek kedvük szerint válogathatnak a magas minőségi szolgáltatást nyúj­tó wellness- és gyógyfürdők közül. Elsősorban a gyógyulni vágyóknak ajánl­juk Bükfürdő, Hegykő, Lenti és Moson­magyaróvár gyógyfürdőit. A test és a lélek megújulására nyújt lehetőséget a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, Kehidakustányban pedig mediterrán hangulatban élhetjük át a fürdőzés nyúj­totta élményeket a Kehida Termál gyógy- és élményfürdőben.

 

A sportok szerelme­seinek figyelmébe ajánljuk a változatos tájakat összekötő kerékpárútjainkat, a csónakkal, kajakkal vagy kenuval bejár­ható tavainkat és folyóinkat, a lóháton felfedezhető varázslatos természetet és a nemzetközileg elismert golfpályáinkat Dunakilitin vagy Bükfürdőn. A kulturá­lis élményekre vágyó vendégek sem csalódhatnak, hiszen a műemlékekben gazdag városok, mint Sopron, Pannon­halma, Győr, Kőszeg vagy Szombathely gondosan őrzik régi korok emlékeit. Kuli­náris érdeklődésű vendégeink széleskörű kínálatból választhatnak méltán híres borokat és tradicionális recepteket őrző ételeket, finomságokat.

 

Elérhetőségeink:

Magyar Turizmus Rt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság

9400 Sopron, Új u. 4.

Tel.: (99) 512-590, 594, 596

Fax: (99) 512-598

E-mail: rmisopron@hungarytourism.hu

 

Pezsgő fürdőélet Sárvár

2002 decemberében nyílt meg Sár­váron az európai színvonalú Gyógy-és Wellnessfürdő, az eltelt másfél év alatt igazán népszerű lett a pihenni, rege­nerálódni vágyó vendégek körében. Ez elsődlegesen annak köszönhető, hogy a fürdő különböző korosztály számára kínál magas színvonalú szolgáltatáso­kat elérhető áron. A fürdő széles körű szolgáltatási palettáján nagy hangsúlyt kapnak a különböző wellness kezelések, programok. Így tökéletes testi, lelki meg­újulást nyújt az ide érkező vendégeknek.  

 

Télen-nyáron felüdülést kínál az élmény­medence sodrófolyosóval, masszázs­padokkal, gejzírekkel, nyak-, hát- és lábmasszírozókkal. Jól esik megpihenni a főként az idősebb korosztály által kedvelt gyógyvizes medencékben is. Nyáron a fürdő szolgáltatásai kibővülnek: A strandolás szerelmesei birtokba vehetik az óriási – 1800 m2 vízfelületű – strand­medencét, a fejesugró öblöt két tram­bulinnal, a hullámmedencét, az ingyene­sen használható csúszdát, a gyermekek kedvencét, a kalandmedencét kalózha­jóval és vízivárral, a külső bébipancsolót, valamint a különböző sportpályákat. Számos ingyenes program, vízigimnasztika, sportversenyek, zenés produkciók szórakoztatják a vendégeket: tánccsoportok, szinkronúszók, kötélug­rók lépnek fel hétvégenként a fürdőben. Vidám animációs programokról, gyer­mekfoglalkozásokról szakképzett óvónő gondoskodik a játszóházban.

 

Bükfürdő  

A büki gyógyvíz 1282 méteres mélység-ből 55 fokos hőmérséklettel tör a felszín­re. Az alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium, magnézium- és fluortartalmú gyógyvíz kiválóan alkalmas csaknem valamennyi mozgásszervi betegség, nőgyógyászati, emésztőszervi panaszok kezelésére. A gyógyfürdő jelenleg több mint 5000 m 2 vízfelülettel várja a ven­dégeket, 26 medencével rendelkezik, amelyből 11 fedett, 11 nyitott és négy félig fedett.

 

A fedett fürdő gyógyvizes medencéi egész évben várják a vendégeket. A jó idő beköszöntével 13 hektáros, gondo­zott parkterületen strand- és úszóme­dencék, gyógyvizes medencék csábí­tanak fürdőzésre. Az apróságokat csak általuk használható gyermekmedencék várják, ahol biztonságos körülmények között pancsolhatnak.

 

Az egész évben nyitva tartó rekreációs parkban a vendégek csendes, nyugodt, zöld környezetben pihenhetik ki a minden­napok fáradalmait. A három virágszirom alakú napozóterasz napozásra csábít, a park minden vendégének pihenőágy áll rendelkezésére. A tökéletes kikap­csolódást szolgálja még a négyrekeszes medence, továbbá két szaunakabin, hidegvizes merülőmedence, masszázs­tusolók és szolárium.

 

Kehida Termál

Van egy hely Magyarország egyik legva­rázslatosabb „tájékán”, a Zala völgyében, melynek neve Kehidakustány. Kehida, e dombok között megbújó bájos falu sokak számára mára már fogalommá vált, az összetéveszthetetlen „Kehida feeling”-et nyújtva az aktív pihenés szerelmeseinek. Az itt található Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő, Hotel**** 2.600 m 2 vízfe­lülettel, 13 különböző kültéri és beltéri medencével, minősített gyógyvízzel várja a wellness életmód követőit. Változatos programcsomagok szerepelnek a fürdő ajánlatai között, mindenki találhat közöt­tük kedvére valót: lazítani szeretne, jó lenne néhány fölös kilótól megszabadul­ni, egy kis kényeztetésre vágyik..

 

Győr

A győri fürdő egyik legnagyobb vonze­reje a csodálatos környezet: a Mosoni Duna és a Rába folyó találkozásának látványa, és a szinte „karnyújtásnyira található barokk belváros.

A strandfürdő minden igényt kielégítő medencéivel, csúszdáival, hatalmas fák árnyékában kínál kellemes pihenést min­den korosztály számára.

 

Az élményfürdő öt medencéjével, két óriás csúszdájával, vízibárral, különböző trópusi növényekkel és számta­lan látvány- és élményelemmel nyújt felhőtlen szórakozást. Továbbiakban a szaunakertet említeném mint fontos att­rakciót, amely három beltéri, két kültéri finn szaunával, két gőzkabinnal és egy négyszemélyes infraszaunával várja az idelátogatókat. Mindezek mellett találha­tó még egy speciális légszűrővel ellátott egészségmegőrző sziget is, ahol orvosi tanácsadás, masszázs, gyógyszeres és gyógyfüves pakolások szolgálják a ven­dégek regenerálódását.

 

Túraajánlatok kerékpárral vagy gyalogosan

 

A Fertő-tó körül

Különös, izgalmas és rendkívüli kalan­dokat kínál ez a könnyen teljesíthető, de dombokkal, emelkedőkkel színesített táj a kerékpározás kedvelőinek. Majdnem a teljes kört kerékpárúton tehetjük meg, ezért különösen ajánlott gyermekes csa­ládoknak is. Az útvonal „a leghűségesebb várost”, Sopront elhagyva a Fertő-Han­ság Nemzeti Park mentén halad, hol meghitten változatos látnivaló tárul elénk: láperdő, mocsárrét, sűrű nádas, madár­paradicsom, szőlőtőkék, borospincék.

A szőlőtőkék között tekergő útról csodá­latos kilátás nyílik a Fertő-tóra, Az osztrák túravonalhoz csatlakozva a tó teljesen körbejárható. Túránk közben érdemes megmártózni a balfi és hegykői gyógy­vízben és természetesen a Fertő-tóban, ahol egy kellemes hajókirándulással is színesíthetjük programunkat. Az esti pihenők alkalmával pedig ne feledjük el megkóstolni a környék különleges ízeit egy pohár zamatos bor kíséretében.

 

Útvonal:

Sopron – Fertőrákos – Balf – Fertőboz – Nagycenk – Hidegség – Fertőhomok – Hegykő – Fertőszéplak – Fertőd – Sarród

Túra hossza: kb. 39 km

 

Információ:

Tourinform Fertőd,

9431 Fertőd, J. Haydn u. 3. Tel./Fax: (99) 370-544,
e-mail: fertod@tourinform.hu

 

Pannon Pedál Egyesület,

9730 Kőszeg, Jurisics tér 7. Tel.: (94) 563-422,
e-mail: nikoletta.mihaly@westpa.hu,
www.pannonpedal.hu

 

Túrabakancsban Pannóniában

A tájegység számos lehetőséget kínál a túrázásra, ki-ki kedvére választhat az enyhe lankák és a több kitartást ígénylő hegyi utak között. Álljon itt két útvonal két csodálatos tájegységből, az őrségből és a Kőszegi-hegységből.

 

Őriszentpéter (K jelzés) – Szalafő Pityer­szer (K+ jelzés) – Szalafő Felsőszer (Ko jelzés) – Kondorfa (K jelzés) – Bárkás-tó (P jelzés) – Ispánk – Őriszentpéter  

Túra hossza: 33 km, a túra időtartama: 8 óra

Túra jellege: az Őrség jellemző kereszt­metszetét adó, építészeti emlékekben, természeti látnivalókban gazdag egész napos elfoglaltságot biztosító körtúra. Átlagos kondícióval is teljesíthető.

 

Látnivalók: Őriszentpéteren a siskaszeri Harmatfű Természetismereti Oktatóköz­pont mellet található „Rezgőnyár Tan­ösvény”, Templomszeren az Árpádko­ri román stílusú erődtemplom, a régi téglaégető, a keserűszeri fejfás refor­mátus temető, működő méhészet, a Zala völgyében a rétek, legelők jellemző növénytársulásai. Szalafőn a Pityerszeri Szabadtéri múzeum, műemlék házak, működő parasztporta.

 

Túra a Kőszegi-hegység­ben

Kőszeg, Jurisics-vár (K jelzés) – Kálvária (K jelzés) – Hétforrás (K jelzés) – Óház (K jelzés) – Vörös kereszt (K jelzés) – Stá­jerházak (K jelzés) – Hörmann-forrás (K jelzés) – Írottkő (K,P jelzések) – Hosszú-völgy (P jelzés) – Velem (S jelzés) – Cák (S jelzés) – Kenyér-hegy (S,P jelzések) – Kőszeg, Jurisics-vár

 

Túra hossza: 28 km, időtartam: 9 óra

Túra jellege: Kilátókban, természeti, kul­turális értékekben gazdag, egész napos lekötöttséget igénylő körtúra. Lassú egyenletes tempóban a feltüntetett állo­máspontok látnivalóinál megpihenve átlagos kondícióval már teljesíthető.

 

Látnivalók: Kálvária templom, Hétforrás, Óház kilátó, Stájerházak, Vöröskereszt régi búcsús pihenőhely, Hörmann-forrás, Írottkő kilátó, 12 törzsű „Apostolok fája”, Alkotóház és Stirling villa Velemben, a cáki műemlék pincesor. 

 

Bor és gasztronómia

Az ország huszonkét borvidéke közül há-rom részben vagy egészben régiónkhoz tartozik, melyek közül a Soproni Borvidék az ország egyik legrégebbi szőlőtermő vidéke. A borvidék uralkodó fajtája a Kékfrankos, mely a XIX. századtól vette át a vezető szerepet a fehérboroktól, de elterjedtebb fajták még a Cabernet sauvignon, Merlot és Zweigelt vagy a fehérborok közül a Zöld veltelini, Tramini, Chardonnay, Zenit és a Sauvignon blanc. Soproni kirándulásunk alkalmával érde­mes felkeresni bortermelőket, borozókat, ahol visszatérve a régebbi szokásokhoz piros, illetve fehér szalaggal jelzik, hogy vörös- vagy fehérbort kóstolhatunk, vehetünk-e a gazdánál.

 

A régióba tartozik Magyarország egyik legkisebb borvidéke, a Pannonhalma-Sokoróaljai Borvidék is, melynek törté­nelmi múltja a Pannnonhalmi Apátság­hoz vezet vissza. Hazánkban először az apátság ezeréves alapítólevelében kerül említésre a szőlő. Ma már a látogatók számára is nyitva áll a Pannonhalmi Apátság Pincészete, ahol évente több mint háromszázezer palack minőségi bor készítésére adódik lehetőség. E bor­vidék kétharmadán a fehér szőlőfajták dominálnak: mint a Rajnai rizling, Sauvignon blanc és a fűszeres Tramini. A borúton végighalad­va megismerhetjük a táj tradicionális faj­táit, az Olaszrizlinget és az Ezerjót.

 

A legkisebb, de egyik leghíresebb bor­vidékünk a Somlói Borvidék, mely egy alvó vulkán köré települt. A XVII. szá­zadig hírneve a tokajiét is megelőzte. E szőlőtermő vidéknek része a régiónkba tartozó Ság-hegy és a Kissomlyó, mely szinte kizárólag csak fehérbort termő szőlőknek ad otthont, közülük is a leg­elterjedtebb az Olaszrizling, de kedvelt még a Chardonnay és Furmint is. A som­lói bor magas alkoholtartalma és savas­sága miatt nem a hétköznapok bora, de nyugodtan kortyolhatunk a tüzes borból egy házias étel kíséretében. A népi építészet jellegzetességeit rej­tik magukban a Balaton-melléke Bor­vidéken jellemző boronapincék sora, melyeket szálfákból ácsoltak össze, és kívül-belül agyaggal tapasztották. A régi kultúra e különös tanúival ma is találkoz­hatunk Nagykutas és Zalakaros mellett. Az egyértelműen fehérbortermő terüle­ten a leggyakoribb fajta az Olaszrizling, de kóstolhatunk még a kedves zalai dombok pincéjében Rizlingszilvánit vagy Csörnyeföldi Szürkebarátot.

 

Wellness szállók a régióban

 

Danubius Thermal & Sport Hotel Bük****

9740 Bükfürdő, Thermal krt. 27.

Tel.: (94) 889-400

Internet: www.danubiushotels.com/buk

Wellness szolgáltatások: kondicio­nálóterem, fitnesz, masszázs, szauna, szolárium, szépségszalon,   fedett, nyi­tott medence, nyitott uszoda, fedett uszoda, gyógyfürdő/termálfürdő, pezsgőfürdő, tenisz, golf, minigolf, squash, bowling, sporteszköz-köl­csönzés

 

Radisson SAS Birdland Resort & Spa*****

9740 Bük, Golf út 4.

Tel.: (94) 558-700

Internet: www.buk.radissonsas.com

Wellness szolgáltatások: belső
úszómedence, hydromasszázs medence, gyermekmedence, fűtött
kültéri medence, két termálvizes me-
dence, finn szauna, gőzfürdő, tepidá-rium, aromaterápiás kamra, sóbarlang, herbárium, masszázs, hydroterápiás és fizioterápiás kezelések

 

Corvus Hotel Bük***

9740 Bükfürdő, Termál körút 24.

Tel.: (94) 558-028

Internet: www.corvushotelbuk.hu

Wellness szolgáltatások: masszázs, pezsgőfürdő, szauna, sóbarlang, fizi­koterápia, víz alatti masszázs, iszappa­kolás, különféle gyógyászati pakolások, mágneses terápia, gyógymasszázs

 

Ebergényi Kastélyszálló***

9763 Vasszécseny, Kossuth Lajos u. 36.
Tel.: (94) 377-340

Internet: www. kastelyszallo.hu

Wellness szolgáltatások: fedett uszoda, szauna, szolárium, masszázs, edzőterem, teniszpálya, röplabda, fut­ballpálya

 

Hotel Orchidea****

9233 Lipót, Rákóczi út 42-44.

Tel.: (96) 674-042

Internet: www.orchideahotel.hu

Wellness szolgáltatások: belső és külső termálvizes medence, szauna, fitneszterem, masszázs, szépségszalon, alakformáló kezelések, méregtelenítés, fizikoterápia, mágnesterápia, tenisz, lovaglás

 

Princess Palace Hotel, Golf & Resort Club*****

9225 Dunakiliti, Kossuth Lajos u. 117.

Tel.: (96) 671-071

Internet: www.princesspalace.hu

Wellness szolgáltatások: fedett medence, masszázs, pezsgőfürdő, sza­una, szolárium, szépségszalon, vegetá­riánus konyha, golf, lovaglás, sportesz­köz-kölcsönzés 

 

Hunguest Hotel Répce Gold****

9740 Bükfürdő, Európa út 3.

Tel.: (94) 558-558

Internet: www.hunguesthotels.hu

Wellness szolgáltatások: meden­ce, pezsgőfürdő, szauna, gőzkabin, fitneszterem, kozmetika, manikűr, pedikűr, masszázs, sókamra, szolári­um, gyógyászat

 

MenDan Thermal Hotel**** & Aqualand

8749 Zalakaros, Gyógyfürdő tér 8.

Tel: (93) 542-141

Internet: www.mendan.hu

Wellness szolgáltatások: termál- és élményfürdő, négy medence, szaunapark, napozó- és panorámate­rasz, jacuzzi, élményzuhany, terápiás kezelések, masszázsok, szépségsza­lon

 

Szidónia Kastélyszálló****

9451 Röjtökmuzsaj, Röjtöki út 37.