Kovács Attila, a ATSA Fitness Club egyik legnépszerűbb edzője egykoron operatőrként a televíziózás világában dolgozott. Arányérzékét, tehetségét manapság az edzőteremben kamatoztatja, miközben folyamatosan képzi magát, s komoly terveket szövöget. A Pálya utcai korszerű létesítményben faggattam Attilát a munkájáról, trendekről és a jövőről.

 

– Hogyan lesz egy televíziós operatőrből profi fitness oktató?

– Miközben dolgoztam, szabadidőmben verseny aerobic-kal is foglalkoztam. Itt az ATSA-ban edzettem, s a gyakorlat mellett egyre

mélyebben ástam magam a dolog elméleti részébe. Folyamatosan

képeztem magam, s szinte észrevétlenül a fitness és az aerobic lett az életem meghatározó eleme. Ez nagyjából 1995-ben történt. A váltás – ma már mondhatom – törvényszerű volt.

 

– Milyen képzésekben vettél részt?

– Az alap a Testnevelési Egyetem középfokú aerobic edzői kurzusa volt, majd következett egy személyi edzői képzés, jelenleg pedig a SOTE Sporttudományi Karának hallgatója vagyok. Nagyon fontosnak tartom, a komoly elméleti felkészülést. Sajnos hazánkban még ma is sokan intuitív alapokra, s nem a korszerű tervezőmunkára építik fel programjaikat. A szakma nemzetközi szinten is folyamatosan fejlődik, s lényeges, hogy tartsuk a lépést.

 

– Mit teszel , hogy „képben” maradj?

– Egy laikus számára talán furcsán hangzik, de számtalan nemzetközi konferencia, bemutató létezik, ahol előadásokon ismerkedhetünk meg a szakma aktuális vonatkozásaival. Ezeknek rendszeres vendége vagyok, a köztes időben pedig marad a szaksajtó nyomon követése. A fejlődés folyamatos, nem szabad lemaradni.

– Gyakorlati hasznát is látod a fejtágításoknak?

 

– Persze, a gyakorlatok pontos és szakszerű kivitelezése, legyen az konditermi, aerobic vagy dance, alapvetően fontos. Hogy mást ne mondjak, 28 éves vagyok, egész életemben aktívan sportoltam, s ennek ellenére soha nem volt komoly sérülésem. Ezt annak köszönhetem, hogy a gyakorlatok precíz kivitelezésével a lehető legkevesebb az esélye a sérülésnek, s ezt programomban is hangsúlyozom.

 

– Milyenek az óráid?

– Változatosak. Tartok kondicionáló tornát, irányítok olyan edzésmunkát, amelyben különböző erősítő gyakorlatok kerülnek előtérbe, de nagyon népszerű a dance, a dance-step foglalkozás is, ebből még viszonylag kevés van Magyarországon. A dance-ből is kétfélét tartok, az egyik egy hip-hop alapú hagyományosabb, a másikra leginkább azt mondanám, hogy fit-jazz.

 

– Milyen zenei világból merítesz?

– A zene rendkívül fontos, nagyon gondosan válogatom össze az alapanyagot, ez adja a fundamentumát az óráknak. Lehet akármilyen tartalmas a programod, ha nem megfelelő a ritmus, semmit nem ér az egész. Meg kell találni az összhangot! Ha fáradt, de mosolygó embereket látok a foglalkozás végén, tudom, nagy baj nem lehet.

 

– Köztudottan hajtósak, de nagyon jó hangulatúak az óráid.

– Igen, szinte minden foglalkozásomon kialakult egy kemény mag, mely a hozzáállásával, lendületével viszi előre a többieket is. Az újakat hamar befogadják, s komoly barátságok is szövődnek. Az óráknak nagyon komoly közösségformáló ereje van, kölcsönösen hatnak egymásra az emberek.

 

– Sok csinos lány látogatja a foglalkozásaidat?

– Mitagadás, igen…

 

– Mindig izgatott, hogy egy fitness oktató hogyan képes kezelni a csinos hölgyek közeledését, akik a személyi edző fogalmát kissé tágabban értelmezik.

– Nézd, időnként valóban nagy a kísértés, de komoly barátnőm van, s nem szeretném elrontani azt, amit felépítettünk. Mára már megtanultam kezelni a dolgot, s a barátnőm is bízik bennem. Ez csak így működhet.

 

– Mekkora csoportokkal dolgozol?

– A kondicionáló tornán akár ötvenen is lehetnek, a dance-stepet pedig körülbelül harminc fővel csinálom. Ha személyi edzést tartok, legfeljebb két emberrel foglalkozom egyszerre.

 

– Ha valaki személyi edzőként számít rád, mélyen a pénztárcába kell nyúlnia?

– A personal tréner teljesen személyre szabott programot dolgoz ki. Attól függően, hogy milyen foglalkozást szeretne a megrendelő, tíz alkalom ára 20 ezer és 50 ezer forint között mozog. A szolgáltatási csomagnak ez is része, de ezt kevesen engedhetik meg maguknak. Nem is ez a jellemző, a nagy többség jobban szereti a hangulatos csoportokat.

 

– A szakmán belül ismerik egymást a fitness oktatók? Összejártok, milyen a viszony?

– Nagy bánatom, de erről nem sok jót mondhatok. Sajnos kevés az igazi szakmai fórum, az oktatók közötti viszony pedig inkább versengő. Az adott fitness termen belül nagyon jók a kapcsolatok, de a konkurencia, néha érthetetlenül fúj egymásra. Lehet, hogy az EU majd ezen is változtat.

 

– Hogy érted ezt?

– Többek között a fitness oktatást is komolyan szabályozzák az EU-ban, így ma a piacon lévő, mindenféle papír és szakmai hozzáértés nélkül oktató emberek teljesen kiszorulnak majd a termekből. Kizárólag megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberek maradhatnak a pályán. EU-konform edzők leszünk.

 

– Az óráid után marad még erőd, időd más sportokra?

– Mint edzés, tökéletesen elég a mindennapi óráimat végigcsinálni, de emellett, hobbi szinten szívesen focizom, teniszezem és fallabdázom.

 

– Mik a távolabbi terveid?

– A legközelebbi cél a SOTÉ-n végezni, ezzel elérem a legmagasabb szakedzői fokozatot, ami a fitnessben létezik. Utána gazdasági téren szeretném képezni magam, egy idevágó iskolát fogok keresni. Érdekel a menedzserképzés, a marketing. El tudom képzelni, hogy néhány év múlva egy fitness termet irányítsak, vagy egy nevesebb sportszergyártónál segítsem a marketing munkát.

 

SZ. Z.