De nem ám, és egyáltalán, mi az, hogy öreg? A kor szerintem inkább szellemi állapot, mintsem az idő függvénye. Igaz? O. K., akkor ezt megbeszéltük. Szóval beszélgessünk a szeniorokról, azaz a mai gimisek szerint mindenkiről 30-on felül. Zulu-Time: 17:05. Andrássy út. Hatvan körüli sportos srác gurul hangtalan eleganciával a híres pesti bulváron.

 

Öröm volt nézni, kissé szégyelltem is, hogy öltönyösen, aktatáskával csattogok a járdán, és nem csapágyakon ijesztgetem a kitavaszodott lányokat. De hogy mondjuk mi, németek? Was késen, nicht múlen…

 

Most biztos sokan fölhördülnek: „mit akar ez a fickó a JAG-es szövegével” kezdjünk el 30–40–50–60 évesen görkorizni?” Ördögötök van, pont ezt szeretném. Az úszás, a bringázás, a tenisz sincs korhoz kötve, miért pont az in-lineskate lenne? Még egy pár jó példát láttam a Görzenálban is, ahol szülők, sőt nagyszülők suhantak a gyerekek után, némelyik a 20 éveseket megszégyenítő technikával. De nem akarom elbagatellizálni a veszélyeket és a felkészülés fontosságát, ezért lássuk, mi is kell a „szenior korihoz”. Hát igen, kori. Ez tény, de ha lehet, ne szupermarketekben vegyük meg, főleg ha kissé masszívabbak vagyunk. Az olcsó, rossz minőségű kori törhet, és akkorát perecelhetünk, mint egy ház. Az első szárnypróbálkozásokhoz inkább béreljünk ki egy korit és a hozzá való édőfelszerelést: csukló, könyök- és térdvédőket, sőt abszolút kezdőknek ajánlom a sisakot is.

 

Ha rájönnénk, ez mégsem a mi sportunk, úgy nem vesztettünk semmit pár száz forint bérleti díjon felül. Ja, és fontos: szemüveget, órát, nagyobb ékszert sose viseljünk, mert eséskor sérülést okozhat. Szemüvegesek jobban járnak kontaktlencsével vagy törhetetlen, dioptriás sportszemüveggel.

 

Klassz, ha van valaki a környezetünkben, aki már ért guruló cipőkhöz és segít nekünk az első pár óra bénázásaiban. Ha nincs, semmi pánik, csekély díjazásért vannak edzők, akik 1–2 óra alatt egész szép haladást garantálnak. Ha régóta nem sportoltunk, érdemes előtte picit futni (könnyű kocogás) vagy gimnasztikázni (akár otthon kaziról), hogy izmaink, ízületeink újból hozzászokjanak a terheléshez. Bár szinte egy másik sportág sem annyira ízületkímélő, mint a kori! Minden sportoló bemelegít edzés vagy verseny előtt. Ezt tegyük meg mi is. Pár törzs- és térdhajlítás, egy kis nyújtás vádlira, combközelítőre és -hajlítóra; megakadályozza a húzódást vagy az izomsérülést.

 

Ha volt már valamilyen komolyabb betegségünk, legyen az szív vagy mozgásrendszeri, mindenképpen kérjük ki egy sportorvos tanácsát. Aki mégis inkább csendben, egyedül szeretné elkezdeni, annak tudom ajánlani a kertet. Ha sík a terep és rövid a fű, illetve kemény a föld, akkor ott óvatosan piciket gurulva el lehet kezdeni ráérezni a korira. Sőt, ha elég nagy a lakás és padlószőnyeg van, viszonylag kevés kínai padlóvázával, akkor göröghetünk széktől székig ott is. Akár csak a bringánál, ha egyszer ráérzünk, akkor már sose felejtjük el.

 

Ha valaki kíméletesen szeretne pár kilót leadni, a görkori szintén ideális. Kíméletesen, de hatásosan égethetünk több zsírt, mint mondjuk aerobicon.

 

Fontos itt is a pszichológia: ne kedvetlenedjünk el, ha az első alkalmakkor kissé csetlünk-botlunk, vagy ha elnézően mosolyognak rajtunk. Aki egy sportolón nevet, az csak saját magát gúnyolja ki. És pont a „nagy kritikusok” ülnek sörrel a kezükben a lelátón. Ők sosem jönnek le a küzdőtérre.

Az inline akkor kezd veszélyessé válni, amikor azt hisszük, most már profik vagyunk. Így jártam én is. Már egész jól gurulásztam sík aszfalton, de ki akartam próbálni a lejtőt. Mentem is le, mint a meszes, de csak félúton jöttem rá, hoppá a fékezést átlapoztam… Nagy esés lett belőle.

 

Ha pedig már nagyon megy, akkor se vigyük túlzásba. Főleg nagy melegben mindig tartsunk kis szünetet egy árnyékos helyen, és igyunk sok ásványvizet (sosem alkoholt, sört sem). Ha városban gurulunk, vigyázzunk másokra. Kapualjból vagy sarkon bárki hirtelen elén léphet. Parkokban pedig figyeljünk oda a kiálló gyökerekre, talajhibákra, mivel az esés ördöge bennük lakozik.

 

Ugye nem is annyira ördöngös dolog az a korizás? Főleg ha valaki már jégkorcsolyázott is, akkor rövid idő alatt megvan az élményfaktor. És valljuk be, ki ne szeretne nagyon cool lenni a nyáron? Ugye-ugye?

 

Georg Spöttle