Íme, három nagyon jó őszi módszer, hogy kihasználd a gyönyörű őszt, és az edzőtermen kívül edzd magad, és adj le néhány kilót. Kezdjük a gyalogtúrával, aztán jöhet egy kis trekking, végül teljesítménypróbán is tesztelheted magad! Ha belejöttél, télen is folytathatod a természet és saját határaid megismerését! Akár barátokkal együtt is útnak indulhattok!

 

Zsírgyilkos „gyalogos”
 
A túrázás napjainkban egyre népszerűbbé válik, hiszen speciális felszerelést és nagy gyakorlatot nem igényel, ősszel kiváló hétvégi program a barátokkal, és nem utolsósorban hozzájárul a fogyókúrádhoz:
 
Már 2 órányi sík terepen való gyaloglással is 700 kalóriát égetsz el, ugyanannyit, mintha 75 percet futnál normál tempóban.
 
•Átlagos pulzusszám (151-152/perc) mellett, 1 óra alatt kb. 20%-kal nagyobb a kalóriaveszteség , mintha ugyanennyi időt tölte nél a szobakerékpáron !
•Ha 500 kalóriát veszítesz óránként (hegyi túra esetén teljesen átlagos érték), akkor egyhetes kirándulás esetén, napi 5-6 óra gyaloglással számítva : 2-3 kg-ot fogyhatsz! Egyetlen feltétel e van csak a dolognak :
…ha a turistaházban nem veted rá magad a bográcsgulyásra és a túrós rétesre!
 

Ne sanyargasd magad feleslegesen !
 
Nem ajánljuk, hogy azonnal megmászd az első közeli hegyet, hiszen edzés nélkül, hirtelen, igénybe venné az izomzatod és az ízületeidet , ami sérülésekhez vezethet ne . A hangsúly itt is a fokozatosságon van: sokkal hasznosabb a hosszú időtartamú, alacsony/közepes intenzitású edzés, mintha nagy megterhelésnek teszed ki magad rövid időn keresztül.
 
TUDTAD?
Ahhoz , hogy a zsírégetés beinduljon, kb. 40 perc folyamatos mozgásra van szükség – ekkor kerülsz az ún. zsírégető zónába.
 
Amit nyersz…
A kitartó és nem túl megerőltető gyalogtúra során javul a keringésed, gyorsul az anyagcseréd, csökken a vérnyomásod, és erősödik az immunrendszered , szervezeted pedig ellenállóbb lesz nemcsak a fertőzésekkel, de a rákkal szemben is.
TUDTAD?
Sportorvosok vizsgálata szerint rendszeres hegyi túrával a vastagbélrákos megbetegedések 35%-a, a mellráké pedig 25%-ban megelőzhető volna.
 
Fitt Tipp!
Legjobb, ha beszerzel egy pulzusszámlálót, amivel folyamatosan ellenőrizheted szívfrekvenciádat, így nyomon követheted a fejlődésedet!
 
Boldognak érzed magad!
A túrázás nemcsak remek kikapcsolódás, de a közérzetre is kiváló hatással van. A természet közelsége csökkenti a stresszt és az agressziót, valamint növeli a koncentrációs készséget.
Városlakóként folyamatos inger- és információáradat hat ránk, a túrázás kitűnő alkalom, hogy teljesítménykényszer nélkül visszavonuljunk és regenerálódjunk!
 
Szigethi Anett