Uhrinék igazi nagycsalád. Az apuka, Uhrin Imre nemzetközi fuvarozással foglalkozik, míg felesége, Erzsike, főállású anyukaként fogja össze a famíliát. Két nagy fiuk, Norbert és Gyula már elmúltak húsz évesek, tanulnak; Nikoletta 11 éves, Babett 10, legkisebb lányuk, aki lassan csatlakozik nővéreihez az AFD-ben pedig 5.

 

A három leányzó közül Nikoletta és Babett az Alexandra Fitness Duo (AFD) Sportoktatási Központ növendékei. Kíváncsiak voltuk hogyan érzik magukat a lányok az AFD-ben, s persze a szülők érveire is rákérdeztünk. Az AFD újdonságairól pedig Fazekas Attila, a központ tulajdonosa, egyik szakmai vezetője beszélt.

 

– Imre, a lányai igazán sportosak, az aktív életmódot a szülőktől lesték el?

– Őszintén szólva nem hiszem (nevet). Mi ilyen szinten soha nem sportoltunk, de számunkra is nyilvánvaló, hogy a gyermekek egészséges fejlődésében mennyire fontos szerepet játszik a rendszeres testmozgás. A lányok imádják a fitnesst, s mi mindenben támogatjuk őket.

 

– Milyen korán kezdtek el rendszeresen mozogni?

– Ide, az Alexandra Fitness Duo Sportoktatási Központba kb. másfél éve járnak, de már korábban három évig ritmikus sportgimnasztikáztak. Elég korán szisztematikussá vált az életükben a sport. Mostanára már meg sem lennének a fitness nélkül, úgy tűnik nagyon tehetségesek, ha majd úgy döntenek, akár komolyabban is folytathatják.

– Valóban nagyon tehetségesek – fordul felém Fazekas Attila -, egyre profibbak a fellépéseken, s ami a legfontosabb, hogy nagyon élvezik az edzésmunkát, és folyamatosan fejlődnek.

 

– Attila, miféle mozgáskultúrát sajátíthatnak el nálatok a gyerekek?

– Amit röviden kiemelnék, hogy sokrétű munkát végeznek, ugyanúgy elsajátítják az akrobatikus elemeket, mint a balett vagy a tánc alapjait, mindezt a fitnessbe ágyazva. Minden növendékünknek saját programja, esetleg verseny koreográfiája van, mely folyamatosan változik, fejlődik, ahogy egyre ügyesebb, képzettebb lesz. De nem csak a gyerekek fejlődnek, hanem mi is, a szakma is. A legújabb hír, hogy a wellness, mint sportág is hivatalosan létezni fog, mire ez az anyag megjelenik talán már le is zárul az adminisztratív szakasz. De erről még sokat fogunk beszélni…

 

– Nikoletta, te miért szeretsz ide járni?

– Nagyon szeretem az edzőket, mindenki olyan kedves. Nagyon jó a hangulat, s sok új barátnőm van itt. A fellépések izgalmasak, mindenhol hatalmas tapsot kapunk, általában nagy a sikerünk. Ez is olyan jó érzés.

 

– Babett, melyik a kedvenc órád?

– Nekem az akrobatika tetszik a legjobban. Érdekes dolgokat tanulunk és hamar sikerül megcsinálni, amit az edző bemutat. De a többi óra is nagyon jó, és persze a barátnők is fontosak.

 

– Lányok, ha marad egy kis szabadidő, mivel töltitek el szívesen?

Nikoletta: ha úgy alakul internetezem, vagy a barátnőkkel találkozom.

Babett: én vízibiciklizem…

 

– Most az anyukához fordulok: manapság sokat hallani arról, hogy a gyerekek mennyire leterheltek az iskolában. Hogyan lehet ezt összeegyeztetni a különórákkal, akár a sporttal?

A mai fiatalok ideje sokkal jobban be van osztva. Több a tananyag, nagyobbak az elvárások. A mi lányaink szerencsére jól tanulnak, az iskolában soha nem volt velük gond. Fontos azonban, hogy a szellemi tevékenység mellett, megfelelő fizikai igénybevétellel egészítsék ki napirendjüket. Ha nem is pontosan aktív pihenés, de valami nagyon hasonló. A szellemi megterhelést is oldja a napi testmozgás, s kétféle tevékenység jól kiegészíti egymást. De a legfontosabb, hogy a lányok oda vannak a fitnessért, nem kell noszogatni őket, szívesen járnak ide. Másfajta közösségben vannak, mint az iskolában, másfajta érdeklődés alapján kerülnek egy speciális csoportba. Nem csak a fizikai fejlődés, de a szocializáció szempontjából is rendkívül hasznos.

 

– Beszéljünk kicsit másról! Egy ekkora családra főzni sem lehet egyszerű!

– A feladatot az jelenti, hogy szerteágazóak az igények, így általában többfélét főzök. A magyaros ízeket mindannyian kedveljük. De szerencsére nem válogatós a családom, így szívesen sürgök-forgok a konyhában.  

 

– A sok mozgáshoz sok energiára van szükségük a lányoknak.

– Bizony így van, rengeteg vitamin, értékes tápanyag kívánatos az aktív testmozgás melletti optimális fejlődéshez. Ugyanakkor arra is vigyázni kell, hogy ne essünk át a ló túloldalára. A fitnessben, ahogy a mindennapi életben is fontos, hogy szépek, csinosak maradjanak. Nem mennyiségi, hanem minőségi táplálkozásra törekszünk.

 

– Attila, végezetül megkérdezem, hogyan alakul a program az AFD-ben?

– Kezdődik az iskolaszezon, de a bemutatók folytatódnak. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy növendékek időről-időre bemutathassák közönség előtt, hogy mit tudnak. Óriási sikerük van, s játszva megszokják a közönséget, ami komoly előny azoknak, akik később versenyzésre adják a fejüket. Szakmai szempontból újdonságot jelent, hogy még jobban nyitunk a show-tánc és a hip-hop irányába. A nebulók a világhírű művészeti vezetőnk, Michael Kropf koreográfus és Ananász, hip-hop világbajnok vezetésével mélyedhetnek el ezekben a rendkívül népszerű ágazatokban, melyeket kiegészít a már említett wellness is…

 

                                                                                                                      SZZ