A pubertás idején, a hormonális változások hatására mindenkinél jelentkeznek pattanások kisebb-nagyobb mértékben. Ezek idővel csökkennek és elmúlnak. Ha ez nem történik meg, akkor már betegségről beszélünk.

 

A betegséget, amelynek során a pattanások száma szaporodik, nagy gennyes csomók jelentkeznek, aknénak hívják. Ennek kezelése már szakorvos feladata. Nagyon fontos, hogyezt idejében kezdjük kezelni, mert így egy későbbi hegesedést tudunk megakadályozni.

A betegség alapja a faggyúmirigyek kóros túlműködése. A mirigy kivezető nyílásában egy kis szarudugó zárja el a faggyú útját. Ezt a kis dugót hívják mitesszernek. A faggyú pang a mirigyben és a bőrünkön élő baktérium flóra itt szaporodik és ez nyilvánul meg pattanások formájában.

Mi a kezelése a betegségnek?

Enyhe formában elég lehet a kozmetikus tisztítása is. Súlyosabb formáknál bőrgyógyász segítségét kell kérni. Szerves savakkal ezeket a szarudugókat le lehet hámlasztani, és ez megakadályozza újbóli kialakulásukat. A gennyes pattanások esetében helyi antibiotikus oldatok jönnek szóba. Ezek elpusztítják a baktériumokat és kiszárítják a pattanásokat. Súlyosabb formákban belső kezelést lehet alkalmazni.

Mi a helyzet nyáron?

Ilyenkor a betegség általában spontán is javul. A napsugár UV tartalma lehámlasztja a kis szarudugókat és baktérium ellenes is. Az aknés betegek legyenek minél többet a szabadban. Nyáron, a nem nagyon súlyos esetekben kombinált külső kezelés jön szóba. Ebben az oldatban antibiotikum található, aminek hatását cink fokozza. Megakadályozza, hogy az antibiotikum ellen érzéketlenség alakuljon ki. Az antibiotikum elpusztítja a gyulladást keltő baktériumokat. A cinknek is van baktériumellenes hatása, de ez inkább a faggyútermelést csökkenti.

A nyár, a nap jótékony hatása, a szabadban való tartózkodás és egy kis orvosi segítség sokat javíthat az aknés betegek állapotán.

 

dr. Stehlich Gábor

bőrgyógyász- kozmetológus szakorvos