A pollenkoncentráció idén sokkal magasabb a tavalyinál, ez automatikusan magával vonzza az allergiás megbetegedések növekedését. Az esetek jó részében könnyűmegtalálni az okokat, de olykor még az orvosoknak is fejtörést okozhat a panaszok eredetének felderítése. Ebben segít a Mora-terápia.

 

Mikor gondoljunk allergiára?

A könnyezés, az égő-viszkető érzés a szemben, a vízszerű orrfolyás, a bőrviszketés mind jól ismert tünetei az allergiának. Súlyosabb esetben nehézlégzés, köhögés társulhat ezekhez. Egészen súlyos esetekben életet veszélyeztető állapot, ún. anafilaxiás sokk is kialakulhat. Persze, bizonyos esetekben az allergia kimutatása nem ilyen egyszerű, gondoljunk például a táplálkozással összefüggő túlérzékenységre.

 

Milyen lehetőségeink vannak a panaszok megszüntetésére?

A legkézenfekvőbb lehetőség a széles körben használt antihisztamin típusú szerek alkalmazása. Ezek gyakran megszüntetik az akut tüneteket, de amennyiben az allergiát okozó hatások fennállnak, tartós szedésük ritkán eredményes. Mellékhatásként – viszonylag gyakran – álmosság, szédülés jelentkezik, ami a munka melletti szedés gátja. A helyileg alkalmazott készítmények, mint például a szem- vagy orrcseppek nagyon fontosak a kínzó tünetek enyhítésében.

 

A legújabb módszer

Az allergiák gyógyításában forradalmian új lehetőségnek számít a biofizikai elveken nyugvó kezelést adó Mora-terápia. Nagyon fontos tudni, hogy maga az eljárás lényegében mellékhatás mentes. Nem jár fájdalommal, így gyermekeknél is kiválóan alkalmazható. Oki kezelésnek tekinthető, hiszen nemcsak a tüneteket csökkenti vagy szünteti meg, hanem deszenzibilizál is, vagyis megszünteti az adott anyag allergiát kiváltó hatását is.

 

Miképp zajlik a kezelés?

Első lépés az állapotfelmérés, mely rendkívül precíz képet ad a páciens egészségi állapotáról, a szervezetében levő allergiákról is. Maga a vizsgálat több mint másfél órát vesz igénybe, és előtte három órával tilos enni-inni. A terápia lényege az allergiát okozó anyag káros rezgéseinek kioltása. Amennyiben a terápia sikeres, nincs szükség a továbbiakban gyógyszerszedésre . Az állapot súlyosságától függően általában 5 kezelés megszabadítja a beteget a panaszaitól. A kezelések közti időszakban lehetőség van úgynevezett „chip kezelésre”, mely elsősorban a kezdeti időszakban növeli a hatékonyságot.

Optimális esetben az allergiát okozó pollen levegőbe kerülése előtt kell megkezdeni a kezelést annak érdekében, hogy a tünetek ne alakulhassanak ki. Természetesen a már kialakult betegség is gyógyítható.

 

Kiknek ajánlható még a Mora terápia?

A rendkívül precíz, computeres állapotfelmérés miatt mindenkinek javallott, aki szeretné megismerni egészségi állapotát. Vannak olyan tünetek, panaszok, amelyek diagnosztizálásában és kezelésében rendkívül fontos szerepet játszik. Ilyenek például az ismeretlen eredetű fejfájás, emésztési zavarok. A nehezen kezelhető fájdalom-szindrómák által okozott tünetek kezelésében is meglepően hatékony. Hasznos segítséget nyújthat a dohányzásról való leszoktatásban, illetve a szervezet méregtelenítésében is.

Itt az allergia szezon, ne szenvedjen, van megoldás! Kellemes és tünetmentes nyarat kívánok.

 

A terápia azoknak is ajánlott, akik szeretnék megismerni általános egészségi állapotukat, vagy ismeretlen eredetű fejfájással, emésztési zavarral küszködnek, esetleg csak le akarnak szokni a cigarettáról.

 

Dr. Bognár Judit

mora-terapeuta

Dr. Fit Életmód Központ