Ha úgy döntünk, hogy nem engedünk az üzletek csábításának, és inkább házilag készítünk lekvárt vagy befőttet, a következőképpen járjunk el.

 

Pöttyös sárgabarackdzsem

 

Hozzávalók: 1 kg sárgabarack (héjával, mag nélkül), 50 g pirosribizli, 50 dkg kristálycukor, vagy az adagolásnak megfelelő édesítőszer.

Elkészítés: A befőzés előtti este a piros ribizlit megtisztítjuk a szárától, megmossuk, majd kb. 10 dkg cukorral rétegezzük. Másnap a sárgabarackot apróra vágjuk vagy ledaráljuk és néhány percig főzzük. Hozzáadjuk a maradék 40 dkg cukrot vagy édesítőt, és állandó kevergetés mellett még 25-30 percig tovább főzzük, (míg hideg tányérra cseppentve kocsonyásodni nem kezd). Ezután belekeverjük a piros ribizlit és még egyszer felforraljuk. Üvegekbe töltjük, lezárjuk és óvatosan hőkezeljük kb. 20-25 percig, éppen hogy gyöngyözzön a víz, akkor a bogyók egyenletesen eloszlanak.

 

Részeges szilvabefőtt

 

Hozzávalók: magvaváló szilva, minden liter vízhez 30 dkg cukor vagy édesítőszer, szegfűszeg, rum

Elkészítése: A jól megmosott, kimagvalt szilvát héjával fölfelé tetszetősen egymásra rétegezzük az üvegben. Egy liter vízhez 30 dkg cukrot számítva szirupot főzünk, azzal felöntjük. Minden üvegbe egy szem szegfűszeget teszünk és egy evőkanál rumot öntünk rá, majd lezárjuk. A befőtt levének gyöngyözésétől számítva 20 percig hőkezeljük. Ahhoz, hogy keményebb állaga legyen a befőttünknek, tegyük csap alá a főzőedényt és nagyon vékony sugárban, óvatosan hűtsük a vizzel.


Simonné Karasz Erika