Június 5-én a profi fitneszesek és body builderek foglalják el a debreceni Főnix csarnokot, ahol – a tavalyi óriási sikernek köszönhetően – ismét megrendezik a profik Európa-bajnokságát, fitness, forma és testépítő sportágakban. A világ minden részéről, így a tengeren túlról is érkeznek résztvevők, hogy megmérkőzzenek.

 

Talán nem sokan tudnak róla, de hazánk a fitneszvilág élmezőnyébe tartozik, és ebben döntő szerepe van S. Buranits Ildikónak, az IBB Profi Liga elnökének és csapatának. A fiatal üzletasszony 1999-ben – mindenféle támogatás, segítség, ismeretség nélkül – egy véletlen folytán került be a profik könyörtelen világába, és sokak nem kis megdöbbenésére személyét és munkáját pillanatok alatt elfogadta ez a zárt kör.

 

Már az első versenyének megszervezésével letette névjegyét az asztalra, és az azt követő 2001-es Profi Body Building Európa-bajnokság lett abban az évben világ legjobb rendezvénye. Flex Wheeler a szimmetria szultánja és Tímea Majorova, a legkeresettebb fitneszversenyző az ő meghívására látogatott el a viadalra, és azóta is szívesen visszatérnek Magyarországra, hogy részvételükkel segítsék a szervezők munkáját. Ildikó idén januártól tagja a Nemzeti Sport Szövetség marketing bizottságának is, tevékenységével hozzájárul a magyar sport népszerűsítéhez.

 

Beavatnál az Eb szervezés előzményeibe?

Tavaly kezdtük el a tárgyalásokat és végül a debreceniek nagylelkűségének köszönhetően elértük, hogy a következő öt évben a a profik versenyeinek kizárólagos helyszíne a Főnix Csarnok legyen.

 

Miért volt ez szívügyed?

Idén csak fitnesz forma és body building kategóriában szerveztük az Eb-t, de azok a fitneszversenyzők, akik tavaly itt voltak nap, mint nap zargatták az IFBB vezetőségét, hogy itt szeretnének versenyezni, anynyira tetszett nekik a tavalyi Fitparádé. Végül a nemzetközi szövetség belement abba, hogy lemond a fitness jogdíjáról, csak rendezzük meg a viadalt. Ez komoly engedmény volt, hiszen a body building és a fitness forma jogdíja úgy százezer dollár. A jogdíjban csak a versenyzők utaztatása, és a pénzdíj van benne. Ezen kívül mindent nekünk kell állnunk: a sportolók transzferét, szállását, étkeztetését, szórakoztatását, és ez bizony nagyon sokba kerül. A Fitparádé projectet az „álomgyártástól” a megvalósításig magam irányítom, férjem Sebestyén Péter a főtitkári teendőket látja el, Kelemen Zoltán a sportszakmai résszel foglalkozik, a nemzetközi kapcsolatok pedig Louie Koncz három évtizedes munkájára épültek.

 

Mindenki azonnal lelkesen mellétek állt?

Önerőből indultunk, nehezen csatlakoztak a támogatók, ám a sikernek és a remek visszajelzéseknek köszönhetően egyre többen látnak fantáziát a rendezvényeinkben.

Szerencsére mára eljutottunk odáig, hogy válogathatunk a szponzorok között, és a legjobbakkal dolgozunk együtt. A civis főváros nyitott Európára, a vezetői pedig jó érzékkel ismerték fel, hogy mivel tudják a turistákat odacsalogatni, mire van igény. Azok a fiatalok akik a fitness-wellnessben érintettek, akiknek a kedvencei versenyeznek a profik között, megengedhetik maguknak, hogy hazánkba utazzanak, és a helyszínen drukkoljanak nekik. Márpedig, ha remek lehetőségeket biztosítanak nekik a szórakozásra, a kikapcsolódásra, és jól érzik magukat Debrecenben akkor később is szívesen ellátogatnak majd hozzánk. Tavaly mindekit meglepett a Főnix Csarnok világszínvonala, idén az Aquaticummal (a debreceni aquapark)   is elkápráztatjuk a vendégeinket.

 

Kik indulnak a versenyen?

Természetesen nem csupán külföldi versenyzők állnak majd rajthoz a Főnixben, hanem magyarok is szép számmal képviselik hazánkat. Kállai Ildikó és Furján Gabriella a fitness formában, Óváry Eszter fitnessben indul, Kis Horváth István, Nicu Giurgi pedig a testépítésben képviseli hazánkat. A rendezők jogán pedig lehetőségük lesz a májusi amatőr Eb 1-5 helyén végző magyaroknak is színpadra lépni. Így, ha minden jól megy láthatják: Gaszt Ákost, Barna Róbertet, Vékony Zoltánt, Földi Zoltánt, Remzső Ferencet, Lantos Johnnyt, Lauter Viktort és Vörös Zoltánt is. Kísérőrendezvény az évről évre több kiállítót és látogatót vonzó Fitexpo azaz a fitness-wellness kiállítás, egész napos életmód, egészség, sport standokkal, lesznek játékok, kóstolók, termékbemutatók szintén a Főnixben. A versenyszámok között pedig popzenei fellépőket, nívós bemutatókat láthatnak majd az érdeklődők egész nap délelőtt tíztől   este tíz óráig.

 

Mindenkinek elérhető a Fitparádé, hiszen mindössze kettő- és négyezer forintba kerülnek a jegyek. Ráadásul lehet majd VIP belépőt is rendelni, amellyel az Aquaticum beli medencés latin partyn lehet szórakozni. A vendégek kapnak svédbüfés vacsorát, korlátlan mennyiségű koktélt és ásványvizet. A Vip vendégek egy digitális órával a kezükön léphetnek be a bulira, ennek segítségével rögzítjük az egyéb fogyasztást amelyet távozáskor az óra alapján fizetnek.

Válogatott cselgáncsosként, az volt az álmom, hogy kijutok az olimpiára, és ott megszerzem a legfényesebb érmet. Most ha becsukom a szemem azt látom, hogy a Főnix-csarnok nézőtere tele van, és a közönség hihetetlenül jól szórakozik. Mindent megteszek ezért, hogy    beteljesüljön az álmom. Persze nem csak a magam szórakoztatására, hanem a nézőkért, és a versenyzőkért is.

 

J. H.