Már a motoros magazinok is részletesen tárgyalják a közúti felfázás veszélyeit női olvasóik számára. Ugyanígy tesznek a patikák és nőgyógyászati rendelők is, hogy legalább a panaszok okaival tisztában legyünk. Nem csak tavasszal, még nyáron is „ráfázhatsz”! Motor nélkül is. A csípőnadrág és a haspóló! – bizony a legnagyobb ellenségek, állítják a szakértők.

 

„A női húgycső rövid, álló helyzetben csak körülbelül 4-5 cm hosszú, míg a férfiaké 15-20 cm. Ez az anatómiai különbség is oka tehát, hogy a nők gyakrabban esnek áldozatul a különböző hólyagfertőződéseknek.”

 

A nőknek még a nyári hónapokban is komoly figyelmet kell, illetve kellene fordítaniuk a derék, alhas és a vese tájékának védelmére. Ha például esti sétára, kellemes teraszos vacsorára indulnánk, mindig fordítsunk gondot arra, hogy derekunkat legalább egy könnyű kardigánnal borítsuk, lábfejünket, talpunkat pedig zárt cipőbe bújtassuk.

 

Mi történik veled?

 

•A felfázás (hólyaghurut) lényege, hogy a medencét, illetve az alsó végtagot, lábfejet érő hideghatás következtében lecsökken a húgyúti nyálkahártya ellenálló képessége, és a baktériumok megtelepszenek rajta. A húgyhólyagban és a húgycsőben gyulladás alakul ki – ezt nevezi a köznyelv hólyaghurutnak. A megtelepedett baktériumok leggyakrabban a bélrendszerből származnak. Ezek a baktériumok nemcsak a megfázást követően kialakuló legyengült nyálkahártya okán terjedhetnek el, hanem számos más okból is.

•A hólyaghuruthoz megtévesztésig hasonló tüneteket produkálhat a végbélből a hüvelybe kerülő úgynevezett E-coli baktérium, amely nem, vagy nemcsak a felfázás következtében gyöngítheti védelmi rendszerünket. Például az óvatlan szexuális élet és a nem megfelelő tisztálkodás miatt ezek a kórokozók hamar elszaporodnak a húgyutakon és a hüvelyben. Ez a baktérium nemcsak anális közösülést követő vaginális közösülés eredményeképpen kerülhet a hüvelybe, hanem olyan okai is lehetnek, amire nem is gondolnánk.

Ilyen például:

•a toalettpapír helytelen használata, amikor hátulról előre felé végezzük a  

törlőmozdulatot, tehát saját magunkat fertőzhetjük meg.
• Vagy a tanga fazonú alsóneműk keskeny pántjai: ezek szinte hidat képeznek végbélnyílás és hüvelybemenet között. Így majdnem szabadon közlekedhetnek a baktériumok.
•Habfürdők, illatosított szappanok túlzott használata, amely a hüvely jótékony és védelmező tejsavbaktérium-állományának meggyengüléséhez, vagyis fertőzésekhez vezethet.

 

Miért fáznak fel gyakrabban a nők?

 

A betegség sokkal gyakoribb a nőknél, ennek valószínű oka az, hogy a nők húgycsöve sokkal rövidebb, mint a férfiaké, ezért a kórokozók könnyebben feljutnak a hólyagba. Már volt róla szó, hogy a hüvelynyálkahártyán egészséges nőknél jellegzetes baktériumflóra található, melynek a megváltozása -akár spermicid vagy egyéb krémek miatt- fokozza a hólyaghurut kockázatát. A női húgycső rövid, álló helyzetben csak körülbelül 4-5 cm hosszú, míg a férfiaké 15-20 cm hosszú. Ez az anatómiai különbség is oka tehát, hogy a nők gyakrabban esnek áldozatul a különböző hólyagfertőződéseknek.

 

A felfázás tünetei

 

– nyilalló alhasi fájdalmak, nemcsak érintésre

– gyakori vizelési inger

– gyakori, fájdalmas, kis mennyiségű vizeletürítés

– véres vizelet

– vizelés közbeni csípő érzés

– láz és deréktáji fájdalom, mely arra utal, hogy a gyulladás a húgyhólyagból felfelé, a vesemedence irányába terjed.

 

Notórius felfázók

Akadnak olyan hölgyek, akik még az átlagnál is érzékenyebbek, és hamarabb felfáznak, ha például otthon mezítláb vagy zokniban járkálnak. Számukra a felfázás tehát nagyon hamar megtörténik, ám a jelek csak később – rendszerint a legközelebbi szexuális együttlét után- ,jelentkeznek. Mint fentebb említettük, a meghűlés miatt meggyöngült nyálkahártyán hamar megtelepszik minden kórokozó. A szakértők szerint azok a hölgyek, akik visszatérő felfázásokkal küzdenek, nagy valószínűséggel anyai ágon örökölték hajlamaikat. Feltételezik, hogy ilyen egyénekben a húgyúti nyálkahártyán nagyobb mennyiségű kötőhely van a baktériumok számára.

 

Az egészségbarát strandolás 3 alapszabálya

 

Tévhit, hogy csak télen fázhatunk fel. A strandszezon beindultával számos tényezőre kell ügyelnünk!

 

1,Minden esetben legyen nálunk váltófürdőruha, illetve tiszta fehérnemű!

A víz és a vizes fürdőruha hatásáraa bőr felpuhul, megduzzad, ez a gombák és a baktériumok szaporodásának kedvez, sőt a szervezetbe jutását is elősegíti. Az állandó vizes bőrfelület kihűl, alhasunk, derekunk felfázik.

 

2, Győződjünk meg a napágyak, kerti székek szivacsborításának szárazságáról!

A nyirkos, fülledt hátsó a gombás fertőzések melegágya, a vizes ülőfelülettől pedig felfázhatunk.

 

3, Vizes homokban ne ücsörögjünk, még a legszebb homokos standokon sem!

A vizes homokon is meghűlhetünk, sőt a homokból féregpeték kerülhetnek a hüvely és végbél tájékára. A homok   – irritáló hatása miatt -, gyulladást is okozhat.

 

Következmények

Amennyiben a gyulladás nem áll meg a hólyag szintjén, felfelé haladva a vesevezetéken keresztül a vese üregrendszerébe is bejuthat, ahol vesemedence-, illetve veseállomány-gyulladást okozhat. Tapasztalatok szerint az esetek felében-harmadában a gyulladás áthúzódik a hólyagról a vesemedencére is. A tartós, illetve állandóan visszatérő felfázás komoly nőgyógyászati problémákat, petefészek-gyulladást, sőt meddőséget is okozhat.
Vagyis minden esetben fel kell keresned a nőgyógyászt vagy urológust!

 

Kezelés

•Az egyedülálló, legújabb gyógymód különlegessége – amelyet a krónikus hólyaghurut gyógyítására az Orosz Tudományegyetem andrológia tanszékén fejlesztettek ki -, hogy a gyógyszert nem orális úton, hanem egy katéter segítségével, közvetlenül a húgyvezetéken keresztül juttatják a húgyhólyagba, így lényegesen hatásosabb. A gyógyszer csökkenti a gyulladást, képes regenerálni a nyálkahártyát. A teljes gyógyulás érdekében 3-7 ilyen kezelésre van szüksége a betegnek.

•Tapasztalatok szerint az antibiotikumos kezelés a betegek nagy részénél hét nap alatt gyógyulást mutat. Amennyiben a beteg állapota a rutinkezelésre nem javul, a bakteriológiai vizsgálatok (vizelet, vérvétel) alapján célzott terápiára kell áttérni.

FONTOS!

Érdemes tudni, hogy az antibiotikumok elpusztítják a szervezetben a kórokozó baktériumok egy részét, de ezzel együtt sok hasznos bélbaktérium is elpusztul. (A fogamzásgátló szerek is megváltoztathatják a hüvelyflórát!) Ettől nemcsak a bélflóra egyensúlya borul fel, hanem az egész szervezet is legyengülhet. Ezért antibiotikum kezelés mellett és után nagyon fontos a probiotikumok fogyasztása, amely segít a károsodott bélflóra helyreállításában.

•Pontosan a gyógyszerekkel, kemikáliákkal történő antibiotikumos kezelés mellékhatásai miatt fordulnak sokan a gyógynövényekhez, illetve tartanak ki amellett.

A felfázás tüneteinek enyhítésére (főleg alhasi fájdalmak, görcsök) használják a gyógynövényes ülőfürdőt. Ennek lényege, hogykét-három csészényi friss vagy szárított zsurlófüvet és/vagy kamillát 2 liter vízben éjszakára beáztatunk, másnap az egészet felforraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk. Leszűrés után a kivonatot beleöntjük a fürdőkádba, s annyi testmeleg vizet engedünk hozzá, hogy ellepje az altestünket és a vesetájékot. Fontos, hogy a mellkas és a szív ne kerüljön víz alá! Az ülőfürdő 10-15 percig tartson, és javallott kétnaponta megismételni.  

Az alhas és a vesetájék melegen tartására jó módszer még a forró káposztalevelespakolás. Van, aki összetöri a megfőtt leveleket, van, aki egészben, rétegesen helyezi az alhasra.

•Az ülőfürdők, pakolások fontos kiegészítői a teák.

A gyógyteák közül a medveszőlőlevél forrázatát ajánlják.

Sokan a kanadai sárgagyökérre, a fokhagymára és a hidrasztiszra esküsznek.

•Gyakran visszatérő, makacs felfázásos panaszokra jó hatással lehet a célzott homeopátiás kezelés is.

 

Szerző: Szabó Kata