A gumikötél és a gumigyűrű varázseszköz. Segítségükkel az egész testünket alaposan formába hozhatjuk. Feszes és tónusos lesz minden izmunk, ha rendszeresen használjuk edzéseink során e két nagyon könnyű, akár egy divatos kézitáskában is elférő tornaeszközt.  Válasszunk edzettségünknek megfelelő erősségű kötelet! Gyártótól függően különböző színekkel jelzik a kötelek erősségét.

 

Fitt Tippek

Gumikötéllel (xertube) és gumigyűrűvel (xerring) végrehajtott gyakorlatokhoz

A gumikötél egy ún. progresszív erősítő eszköz, ami azt jelenti, hogy folyamatosan növekvő terhelést ad, azaz egyre nehezebb vele a gyakorlatokat végigcsinálni. Úgy dolgozzunk ezzel az eszközzel, hogy MINDIG feszes legyen, emeléskor és engedéskor is, hiszen éppen ebben rejlik az egyik nagy erőssége: a kézi súlyzóval végrehajtott gyakorlatokkal szemben itt a mozgás mindkét irányában erős az izommunka. Koncentráljunk végig, s ne lazítsuk se az izmainkat, se a kötelet!

 

Ügyeljünk arra, hogy az erőkifejtések mellett mindvégig maradjon semleges helyzetben a csuklónk! Ne törjük meg, azaz: a könyök, a csukló egy vonalban van, a csukló az alkar folytatása. Mindig a nagyobb erőkifejtéskor fújjuk ki a levegőt! Figyeljünk arra, hogy azonos sorozat- és ismétlésszámokkal terheljük az izmainkat mindkét oldalon! Mindig legyen türelmünk a gyakorlat végén lassan leengedni a kötelet, nehogy visszacsapjon!

 

MINDIG TARTSD FESZESEN és FESZES LESZEL!

 

Hanyattfekvésben vagyunk, a kötél a bokákon feszül. Végezzünk lábnyitásokat. Ez a harmadik variáció a comb külső oldalának – kis- és középső farizom – feszessé tételére, a talajon fekve.

 

 

 

 

 

 

Széken, alkartámaszban is végezhetünk combtávolításokat, csak arra ügyeljünk, hogy egyenesen tartsuk magunkat, s ne húzzuk fel a vállainkat.

 

 

 

  

Oldalfekvésben a gumigyűrűt húzzuk a combokra. A sarkakat zárjuk, majd végezzünk térdnyitásokat. Figyeljünk a combunk külső részére, hiszen a kis- és közép farizmok dolgoznak.

 

 

  

 

A kis –és közép farizmok másik alapgyakorlata, amikor oldalfekvésben lábemeléseket végzünk, addig, amíg a kötél teljesen meg nem feszül.

 

 


 

A gyakorlatokat bemutatta: Szabó Melinda

Szöveg: Horváth Gréta, a Fitness Company tanára

www.fitnesscompany.hu