Nincs kedvem edzeni, nincs kedvem ugrabugrálni, mindenem fáj már a mozgás gondolatától is! Gyakori panasz ez azok a szájából is, akik folyamatosan edzenek. A kedvetlenség leggyakoribb oka a nem megfelelő regenerálódás, mondhatnánk úgy is, hogy a fáradtság. 10 tuti tipp, hogy mindig fitt és tettre kész legyél!

 

1. Kardio tréning

Ne kardiózz és ne végezz intenzív aerobik órát mindennap, hagyj pihenőidőt a szervezetednek.

 

2. Edzés utáni melegvizes fürdő

Ezzel ellazítjuk izmainkat és jobb lesz a tápanyag felvétele. Heti 1–2 alkalommal!

 

3. Hideg-meleg váltott zuhany

A perifériás véráramlást fokozza, így segíti a regenerálódást. Kimerítő, megterhelő edzések után ajánlott.

 

4. Nyújtás

Az izomrostok élettartamát növeli, véd a sérülésektől és a salakanyag eltávolítást is elősegíti, ezzel tehermentesíti az izmot és biztosítja a gyors regenerálódást.

 

5. Masszázs

Fokozza a nyirok- áramlást, csökkenti az idegrendszer izgatottságát, hozzásegít a pihenéshez. Heti rendszerességgel ajánljuk!

 

6. Étkezés

Az edzés utáni első evésnél a lemerült glikogénraktáraidat kell sürgősen feltöltened, tehát igyál egy fehérjeturmixot, mely megfelelő arányban tartalmaz fehérjét és szénhidrátot is. Tedd minden edzés után!

 

7. Alvás

Este feküdj le időben, és aludj napi 8 órákat, és ha teheted, ne szégyellj délután egy óra csendespihenőt.

 

8 Vitaminok

Fogyassz megfelelő mennyiségű vitamint zöldségekből, gyümölcsökből vagy vitaminkészítményekből.

 

9. Folyadék

Napi 2–3 liter folyadékot fogyassz, melegben és kardió edzéses napokon még többet is. Edzés alatt igyál izotóniás sportitalt, amúgy a szénsavmentes ásványvíz a legmegfelelőbb. Az izmok megfelelő táplálása elengedhetetlen része a regenerációnak.

 

10. Jelek

Ha rosszul alszol, a nyugalmi pulzusod (közvetlenül ébredés után) magasabb a megszokottnál, ingerlékeny, fáradékony, kedvtelen vagy. Figyelj az intő jelre, feltétlenül pihenj pár napot, jót fog tenni.