A capoiera egy brazil művészet, amely a harcművészet, az akrobatika és a rituális szertartás ötvözete. Félig tánc, félig harc, egy játék, amelyben a lányok kihívják a fiúkat. Egyre népszerűbb mozgásforma, holott nemrég még illegális volt. Christina Becquet, 31 éves, capoeira-versenyző. Amikor elkezdte a sportot, az még illegális volt, a példaképei pedig csak férfiak voltak.

 

A környezetében minden azt sugallta, ha nem tudsz másokból inspirációt meríteni, akkor nézz magadba. Mára Christina lett sok férfi példaképe. Igen, egy-két rúgás és kifekszenek előtte a pasik. Christina atléta testalkata tökéletesen illik az ilyen gyors, kirobbanó mozgású sportokhoz, mint a capoiera. Ez a típus könnyen formálhatja az izmait, mivel kevés edzés is már látványos változást eredményez.

 

A capoeira

A játékosok körben – roda – állnak, és énekelnek, illetve tapsolnak a zene ritmusára, míg a két versenyző megküzd egymással. A két táncos inkább partnere egymásnak, mint ellenfelek, hiszen egymás mozdulataira építenek, miközben energiát merítenek a közönségből. A capoiera egyre népszerűbb mozgásforma, köszönhetően a stílus, a zene és a mozgás tökéletes összekombinálásának, illetve a barátok közötti játéknak. Amire szükség van hozzá: nagyon jó egyensúlyérzék és folyamatos kommunikáció, miközben nagyon jól fejleszti a rugalmasságot, és kiváló azoknak az őrült hölgyeknek, akik mindig valami új kihívást keresnek. Bár tavasszal és télen csak az edzőteremben gyakorolhatsz, utána kint edzhetsz a szabadban, bárhol, ahol csak kedved támad.

 

Hogyan sajátíthatod el a capoierát?

A capoiera gyakorlatok többsége meglehetősen komoly akrobatikus készséget igényel, mivel számos lábmozdulatot cigánykerekezés közben kell végrehajtani. Régen az improvizáció a stílus alapeleme volt. Számtalan új rúgást találhatott ki egy játékos harc közben. Később megjelentek a mozgások szabványosítására való törekvések, de sok iskolában még mindig nem írják elő egy mozdulat pontos végrehajtását.

 

A több, mint 72 különböző mozdulatsorból álló mozgás, ma már inkább táncművészet, mint végzetes kimenetelű harc. A capoiera elengedhetetlen kelléke az erős ütemű, dinamikus zene, mivel minden mozdulatsor a zene ritmusára történik. Kezdetekben egy Berimbau nevű ütős hangszer segítségével adták meg a tánc fő ritmusát, ma viszont már kifejezetten ehhez a mozgásművészethez illő CD-ket állítanak össze, amire otthon vagy az edzőteremben bárki kitalálhatja saját koreográfiáját.

 

Capoeira kislexikon

 

Mandinga:   afrikai eredetű szó. Jelentése csibész, cseles. Ez a capoeira-taktika lényege: elhitetni az ellenféllel, hogy egy bizonyos dolgot csinálunk, majd egy teljesen más mozdulatba, támadásba megyünk át. Fontos a kreativitás és az árnyéktechnika. Vagyis át kell verni az ellenfelet. Ez a technika nem egyedülálló a harcművészetekben, de a capoeira teljes mértékben ezen a taktikán alapul.

 

Bengela: a nyolc stílus egyike, amelyeket Bimba mester alkotott. A hangsúly az akrobatikus, földközeli elemek, és a támadások váltakozásán van. A játékos csak olyan mozdulatokat használ, amelyekkel nagy ívű kitérésre készteti ellenfelét.

 

Mestre Bimba: a capoeira regional stílus kreátora.

 

Angola: Mestre Pasthina által kreált capoeira stílus. Sokkal jobban felfedezhetők benne az állatok mozgásának utánzására kialakult elemek. Lassú ritmusú zenére, lassú taktikus mozdulatokkal táncolnak, amelyeket hirtelen villámgyors mozgásba vihetnek át. A stílust az alacsony, földközeli mozdulatok, és a taktika magas szintű alkalmazása jellemzi.

 

Mestre Pasthina: az angola stílus alapítója.

 

Berimbao: afrikai eredetű, íjszerű ütős hangszer, a capoeira, alaphangszere. Az íjszerűen megfeszített húr, hangját egy a fára rögzített tökkel (cabaça) erősítik fel, és egy, az ujjak között tartott kaviccsal szabályozzák.

 

Abada: trapézszabású, fehér matróznadrág, amit egy pamut övvel kötnek meg. A capoeiristák hivatalos viselete.

 

Corda: pamut öv.

 

Camisa: póló

 

Roda: a capoeira játék helyszíne, vagyis egy capoeirások-alkotta kör.

 

Gope: forgó rúgások.

 

Guarda basa: a capoeira brasil által, a váltott irányú, gyors rúgások ellen kifejlesztett elhajlás.

 

Batisado: capoeirás beavatás, keresztelő, ahol a játékosnak a mester előtt kell számot adnia tudásáról és elnyeri első övfokozatát (sárga).

 

Toca de corda: keresztelni mindenkit csak egyszer lehet, a következő vizsgáját már övcserének hívják

 

Meia Lua Interia: Ausztriában, Németországban és Dániában müködő csoport. Mesterük Birillo Recifében tanít. A Meia Lua-sok sokat segítettek, hogy Magyarországon is elindulhasson oktatás.

 

Csordás Emőke