Igen, S.O.S. – mert már az utolsó (előtti) pillanatban vagy, hogy mentsd a menthetőt, a helyes fogyókúrás módszer gyors megtalálása a tét. Nincs idő többféle kúra kipróbálására, Te tombolni akarsz a plázson, hisz tombol a nyár, és még mindig ott a nyoma a téli habzsidőzsinek!

 

A cél

 

•Csalódás éri azt, aki 20 kg-tól szeretne megszabadulni, és olyan kozmetikai módszert választ, amely csak a narancsbőr stádiumát javítja, és feszesebbé teszi a bőrt.

•Az sem lesz sokkal boldogabb, aki normális testsúly mellett csak a popsi és külső comb kidudorodó zsírpárnáit szeretné eltüntetni, a zsírégető edzés és a diéta eredménye viszont általános fogyás mellett kisebb mell, és beesett, ráncos arc.

•Más kúrát kell választani annak, aki túlsúlyából szeretne leadni,

•más ajánlott alakkorrekciós (az alak optimális arányainak helyreállítását megcélzó) igény esetén.

•Más a teendő a test normális testsúly mellett bekövetkező fokozatos elzsírosodásakor (a magas testzsír arányt legtöbbször a jojó effektusnak köszönhetjük),

•és más kell kitalálni a narancsbőr féken tartására.

 

Minőség és mennyiség

 

Alaptétel, hogy bármilyen célú fogyókúra elképzelhetetlen

•az étrend minőségi összetétele és

•túlsúly esetén a táplálékkal bevitt energiamennyiség csökkentése nélkül.

•A minőségi étkezés a narancsbőr ellen hat, a megfelelő mennyiség pedig általános fogyást eredményez.

•Fontos tényező, hogy egyedül a helyes étkezés képes a zsigerek között elhelyezkedő, ún. hasi zsírtömeg csökkentésére, amely egyébként a szív- és keringési betegségek fontos rizikó tényezője.

•Egészséges fogyást csak jól összeállított diéta képes létrehozni, a nem megfelelő összetételű diéta már rövidtávon is káros lehet, különösen igaz ez a többféle diétából hozzá nem értő módon összegyúrt turmix diétára.

 

Mozgás!

 

A fogyókúra második leggyakoribb alapeleme a mozgás.

•Általános fogyás a jutalma a zsírégető pulzustartományban végzett kardiótréningnek, pl. gyaloglás, futás, kerékpározás, úszás, evezés, lépcsőzés,

•az eredmény eléréséhez fontos a rendszeresség, és optimális az alkalmanként 60 perces időtartam.

•Az izomtömeg növelés és az izmok széppé formálása súlyzós edzésformákkal érhető el, mozgással viszont nem szabadulhatunk meg célzottan helyi zsírpárnáktól.

 

Kozmetikázás

 

A kozmetikai jellegű testfogyasztó módszerek (tekercselés, infraszauna, gépi és kézi masszázsfajták, hatóanyagos és ultrahangos testkezelések) elsősorban az enyhe narancsbőr mérséklésére alkalmasak, legfőbb jellemzőjük a bőr feszesítése.

•A nyirokkeringés élénkítése az enyhe és ödémás narancsbőr esetén hatásos,

•a durva ingerlés pl. zsírtörő masszázs azonban gyakran súlyosbítja a narancsbőr tüneteit.

 

Orvosi módszerek 

 

Az orvosi módszerek egy része az általános testsúlyvesztést célozza meg nagyon súlyos elhízás-betegség esetén, ilyen

•pl. a gyomorgyűrű vagy gyomorszűkítő műtét.

•A legismertebb plasztikai alakkorrekciós eljárás a zsírleszívás, amely normális testsúly esetén bizonyos helyi zsírpárnák eltüntetésére alkalmas, a bőr viszont gyakran megereszkedik a műtét után.

•A műtét nélküli módszerek közül a mezoterápia kis méretű zsírpárnák injekciós kezelését jelenti egy speciális pisztollyal, a bőr megereszkedése itt is létrejön.

•A magyar orvosok által kifejlesztett zsírbontó eljárás közelíti meg leginkább az ideális fogyókúra fogalmát, testsúlyfelesleg esetén éppúgy alkalmazható, mint alakkorrekció céljából helyi zsírpárnák kezelésére, vagy narancsbőr mérséklésére, miközben a bőrt feszessé teszi. A zsírbontó módszer segít a normális testösszetétel elérésében és megtartásában, a különleges étrendi ajánlás pedig az elért álomalak megtartásának záloga.

 

Értékelés

 

A szakszerű értékelés ugyanolyan fontos része a fogyókúrának, mint az étkezés, vagy a mozgás. A számadatokon túl mindig megjelenik a pszichés tényező mint szubjektív kategória, hiszen mindenki számára más az elfogadható eredmény. Az, aki 20 kg-ot akar fogyni 1 hónap alatt, mindenképpen csalódik, aki pedig 5 kg fogyást tervez, és 8 kg-ot ad le, az elégedett lesz.

 

A kg vagy cm számít? (Nagy) számok törvénye  

 

A diéta kiválasztásakor   a leggyakrabban elhangzó kérdés: „A kilogrammból vagy a centiméterből történik-e   a fogyás?”  


A testsúly kontrollálásának felületes módja a testsúlymérés. A reggeli mérlegre állás a fogyókúrázók közös rituáléja,
1 kg fogyás a boldogság forrása, 1 kg hízás viszont képes depresszióba kergetni a legelszántabbakat is.

•A testsúly testmagassághoz viszonyított változata: a testtömeg index (BMI), amely bizonyos kivételektől (pl. terhesség, élsportoló) eltekintve tájékoztatást ad a tápláltsági állapotról, segítségével a testsúly különféle kategóriákba osztható.

A testösszetétel érdekes paraméter, mert felvilágosítást ad arról, hogy az adott testsúlyon belül mekkora a zsírtömeg, az izomtömeg, a csonttömeg, vagy a vízterek aránya. A legelterjedtebb mérőeszköz a zsírtömeg vagy zsír% mérésére alkalmas (zsírmérő készülék). A testösszetétel mérésével válik egyértelművé, hogy pl. miért nem férünk bele az 5 évvel ezelőtti nadrágunkba, bár nem változott a testsúlyunk… Az ok az elzsírosodás, a gyakori hízás-fogyás miatt azonos testsúlyon belül egyre nő a testzsír aránya, miközben   az izomtömeg fokozatosan csökken a fogyókúrákkal együtt járó izomvesztés miatt. A zsír alacsonyabb tömege miatt, azonos testsúly mellett nagyobb térfogatot foglal el, ami testkörfogat növekedéssel jár, ezért nem sikerül bepréselődni a régi nadrágba. A testedzés okozta izomtömeg növekedés gyakran „lassítja” a fogyás ütemét, és keserít el sok fogyókúrázót, pedig a testösszetétel meghatározás egyértelműen mutatja a zsír/izom arány kedvező irányú megváltozását. A kozmetikai jellegű kezelések egy részében azért tiltott a kúra alatt a testmozgás, hogy a nagyrészt víz- és izomvesztésből adódó minimális testsúlycsökkenés egyáltalán létrejöjjön. A modern testösszetétel meghatározó készülékek segítségével mérhető a csonttömeg is, ami romba dönti a „vastag csontú vagyok, azért ennyi a súlyom” kijelentést, mert a csonttömeg nem nyom többet férfi esetében sem 4-5 kg-nál.
•A kilogramm kontra centiméter párharc másik résztvevője a testkörfogat mérés, amely leginkább a helyi változások megítélésére alkalmas. A szív- és keringési betegségek rizikója szempontjából kiemelt jelentőségű a derék körfogat, ezzel az egyszerű méréssel megítélhető a rizikó fokozat. A körfogatok mérése sem abszolut értékű, hiszen a haskörfogat gyors változását okozhatja a belek gázosodásából adódó haspuffadás, vagy a lábkörfogat növekedését okozhatja vizesedés is. Általános fogyás mellett is létrejöhet esetenként   bizonyos helyeken körfogat növekedés, pl. ha a fogyókúra alatt a comb testépítő edzése folyik, a combkörfogat nő, miközben a zsírpárna vastagsága csökken.

•A zsírpárna vastagságát bőrredő vastagság méréssel standard pontokon is meghatározhatjuk. A bőrredő vastagság és a körfogat adott testrészre koncentrálódó változása egyértelműen mutatja a helyi kezelés eredményességét, míg az összes ponton mért bőrredő vastagság és körfogat csökkenése általános fogyásra utal.

 

Dr. Gajdács Ágnes

A Magyar Orvosi Wellness és Prevenciós Társaság elnöke