Ha magad körül megkérdeznéd a nőket, mi kedvesük legidegesítőbb tulajdonsága, a legtöbben rávágnák: a lustaság. Dolgozz azon, hogy a pasid úgy érezze, meg kell mozdulnia érted! Amikor vége a mézesheteknek-hónapoknak, sokatmondó, ám apró jelekre lesznek a nők figyelmesek:…mindig túl elfoglalt ahhoz, hogy mosogasson…”

 

A lustaság még egy szerető, türelmes nőt is kihoz a béketűréséből, ha nem előbb, akkor később, és sokszor az új partner keresésének és a válásoknak is ez a legfőbb okozója. Pedig mennyivel boldogabbak lennének a párkapcsolatok, ha a férfi magától meglátná, vagy ha erre ő nem képes, a nő türelmesen megtanítaná, hogyan legyen kicsit szorgalmasabb.

 

A kisfiú

Sok nő panaszkodik, hogy olyan a partnere, mintha a kisfia lenne. Minden reggel küzdelem őt az ágyból kiszedni, alig áll a lábán, reménytelen a pénzügyi dolgokban, és még fodrászhoz se megy magától el, várja, míg te ráérsz levágni a haját.

Hogyan bánj vele: a nők nagy része azzal az érzéssel nő fel, hogy felelős másokért, ezért nem tudnak lazítani, amíg férjük, vagy gyerekük szükségletei nincsenek 100 %-osan kielégítve. Ez nincs ám így jól! Engedd el őt és függetlenítsd magad! Engedd, hogy hibákat kövessen el, és tanuljon belőlük. Ha nem kel magától fel, akkor elkésik, ha lekésik egy befizetési határidőt, akkor majd fizeti a büntetést… és így tovább. De állj mellette, ne kritizáld meg, amikor valamit elront, hanem biztasd, hogy fog az neki menni, fog ám, hamarosan.

 

Az aggodalmaskodó

Bár az aggodalmaskodás tipikus női tulajdonság, mégis sok férfinál előfordul, hogy túlzásba viszi az idegeskedést. Ezek jellemzően azok a férfiak, akiket a szüleik túl hamar leterheltek felnőttkori problémáikkal. Amikor ez a típus megállapodik, nehezen hoz döntéseket a családban, nem igazán vállal felelősséget, mert attól fél, rossz döntést hoz, vagy valamit elront.

Hogyan bánj vele: Ne nevesd ki túlzott aggodalmaskodása miatt, mert valójában ez őt gyötri a legjobban, és boldogan abbahagyná, ha tudná, hogyan tegye. Ezek a típusok tudják magukról, hogy túlzásba viszik az aggodalmaskodást, ezért segíts neki kicsit lazítani, próbáld a problémát viccesen elütni, anélkül, hogy megaláznád. De ne engedd, hogy az ő aggodalma irányítson és az ő hangulata befolyásolja a tiédet, vagy a gyermekeidét. Ha túl sokat aggodalmaskodik a hétköznapi problémákon előtted, vagy a gyerekek előtt, keressetek együtt másféle megoldást arra, hogy aggodalmát magából kiadhassa.

 

A maximalista

Maximalistákkal nagyon nehéz együtt élni, de miután jellemzően mániákusan sokat, és keményen dolgoznak, nem jellemző rájuk a lustaság. Általában… Csakhogy vannak lusta, de maximalista férfiak is, akik saját teljesítményükkel szemben nem maximalisták, de veled szemben annál inkább.

Hogyan bánj vele: az ilyen egyoldalú maximalisták mellett a nők úgy érzik, hogy a partnerük kívánságát mindig és azonnal teljesíteniük kell, és folyton attól félnek, hogy csalódást okoznak. Mindent azért tesznek, hogy elkerüljék párjuk kritizálását és panaszait. Kérdezd meg magadtól, mi a legrosszabb, ami történhet, ha nem felelsz meg a lehetetlenül magas elvárásainak. Ne engedd, hogy uralkodjon rajtad, és mindig tudd, hogy nem kell ahhoz extra jól teljesítened, hogy valaki meglássa benned a szépséged, az értékeidet.

 

Mozdulj már!

Ha zavar, hogy lusta, keresd meg a módját annak, hogyan érheted el nála, ne legyen az. Tudjuk, hogy mindenki arra vágyik, hogy feltétel nélkül szeressék, de a való életben a kapcsolatok nem működnek így. Az igazság az, hogy mindkét félnek fontos, hogy ha ad, mi az, amit visszakap. Dogozz azon, hogy azt érezze, meg kell mozdulnia érted. Ne várj mindig arra, hogy erre magától ráébredjen.

 

Jutalmazd!

Mondd el neki, mi az, amit ő kaphat abból, ha otthon kicsit aktívabb. Például kevésbé leterhelt, boldogabb és viccesebb barátnőt/partnert/feleséget kaphat vissza maga mellé a Te személyedben, akinek újra több ideje és energiája lesz arra, hogy olyan dolgokat csináljon vele, amit mindketten élveztek, csakúgy, mint a kapcsolat elején.

És ha egyszer ezt megígérted, figyelj oda, hogy így is tégy! Ha levesz valamit a válladról, jutalmazd őt egy könnyedebb szórakozással, egy esti borozással, vagy csak tölts vele időt anélkül, hogy közben a hétköznapi problémákon bosszankodsz.

 

„Szívességek”

Emlékeztesd, őt hogy mindent, amit tesztek, egymásért, vagy is kettőtökért teszitek, és ő is pontosan ugyanannyival tartozik neked azért, hogy a kapcsolat fennmaradjon, és jó maradjon, mint te neki. Ez egy közös játék, egyedül nem felelhetsz azért, hogy működjön.

 

 Terhelési próba

Addig, amíg nem látja, és nem tud róla, nem is értheti, mi a baj. Ezért engedd, hogy meglássa, mi az, amiről te úgy gondolod, már sokk neked! Készíts egy listát arról, amit egy nap csinálnod kell, és kérd meg, hogy válasszon magának a listáról olyat, amit szívesen venne le a válladról.

 

Légy őszinte!

Nem kell mindig azt mutatnod, hogy te mindent elbírsz, és a családi béke érdekében még összeszorított foggal is képes vagy mosolyogni, mert hosszú távon ez lesz a családi béke legnagyobb ellensége. Mondd el őszintén, ha fáradt, kimerült és szomorú vagy azért, mert többet várnál tőle, mint amennyit ad. Ne engedd, hogy gyűljön benned a harag, feltételezd róla, hogy megérti, amit mondasz majd.

 

Az Ő fontossági sorrendje

Lépéselőnybe kerülsz, ha tudod, mik azok, amit a párod szeret csinálni, vagy fontos neki, hogy meglegyen. Tanuld meg nem észrevenni, és helyette nem megcsinálni, hanem várd meg, míg ezeket a dolgokat ő veszi észre, és ő végzi el. Ezzel időt nyersz magadnak azokra a teendőkre, amik neked fontosak.

 

Szelektáld a teendőidet

Ha leterhelt vagy, ne csak a párodban, hanem magadban is keresd a megoldási lehetőségeket. Végezd el azokat a tevékenységeket, amik szükségesek ahhoz, hogy a környezetedben te jól érezd magad, és csökkentsd azokat, amiket megszokásból, vagy csak azért teszel, hogy másokat boldoggá tégy/mások meg ne szóljanak. 

 

Javítsd a saját pozíciódat

Ismerd meg önmagad! Olvass önismereti könyveket, vagy járj el előadásokra, tréningre, ahol megismerheted erősségeidet, gyengeségeidet és lehetőségeidet. Még az is lehet, hogy csökkenek majd az elvárásaid a partnereddel szemben, mert rájössz,   sok olyan dolog van, amit tévesen a partnertől várunk el, pedig saját magukban kell keresnünk. 

 

Kifogások… és hogyan szállj velük szembe! 

”Keményen dolgozom, sok pénzt keresek, megérdemlem, hogy itthon már semmit ne kelljen tennem.”

Reakciód: Bár igaz, hogy te kevesebbet keresel, de amit te teszel, az is nélkülözhetetlen a közös jövőtök érdekében! Amennyire te besegítesz a pénzkeresetbe, annyira ő is vegyen részt az egyéb feladatok elvégzésében.

 

„Túl fáradt vagyok.”

Reakciód: Ha te is keményen dolgozol, ne engedd Őt abban a hitben élni, hogy az ő élete stresszesebb, és fárasztóbb, mint a tiéd, és ne hitesse magával el, hogy neki több oka van egy ilyen mondat mögé elbújni, mint neked.

 

„Nem tudom, hogy csináljam.”

Reakciód: Nyugtasd meg, hogy nem kell, hogy úgy csinálja, ahogy te csinálnád. Csinálja úgy, ahogy ő gondolja, a lényeg, hogy kész legyen. Idővel úgyis belejön mindenféle otthoni tevékenységbe.

 

„Én hozzájárulok az egészhez, csak másképp.”  

Reakciód: Fontos, hogy kihangsúlyozd, hogy te mennyire értékeled az ő erőfeszítéseit, de értesd meg vele, hogy vannak dolgok, amiket még ha elég időd is lenne, akkor sem csinálhatsz egyedül, mint pld. gyereknevelés, mert ahhoz két szülő kell.