A szelíd, örömteli síelés hirtelen küzdősportba csapott, a síléc inkább volt már kard,   bot, szóval fegyver, mint sportszer, a két síelő egymásnak esett, másképp értelmezték a pályán a síelés íratlan szabályait. Vitának helye többé (ott) nincs! Immár írott szabályokhoz igazodhatsz.

 

Az alpesi országokban 2002 óta ismert szabályokat a Nemzetközi Síszövetség állította össze, s kis módosításokkal immár hazánk pályáin is kötelezően betartandó a Magyar Síszövetség által közzétett: SÍKRESZ, melyet tőlünk   első kézből megkapsz.

 

1. A többi síző és snowboardos figyelembevétele 
Minden sízőnek és snowboardosnak úgy kell viselkednie a pályán, hogy senkit ne veszélyeztessen és ne okozzon kárt másnak.

Fitt Tipp: A viselkedés mellett fontos a jól megválasztott felszerelés! A rossszul megválasztott felszerelés nem csak a saját, de sportolótársaid egészségét is veszélyezteti.

2. A sebesség és a haladási irány uralása 
Sebességét és a haladási módot képességeink, a terep-, a hó- és az időjárási viszonyoknak, valamint a pálya telítettségének megfelelően kell megválasztani!

Fitt Tipp: Ne feledd! A követési távolság és a fékút fogalma nagyon fontos a lesiklópályákon is.

3. A haladási irány megválasztása 
A hátulról érkező sízőnek és snowboardosnak úgy kell megválasztania haladási irányát, hogy az előtte haladó sízőt és snowboardost ne veszélyeztesse.

Fitt Tipp: Kanyarodni csak óvatosan és körültekintően érdemes, sosem tudhatjuk az előttünk haladó, készül- e a manőverre.

4. Előzés 
Előzni lehet fentről vagy lentről, jobbról vagy balról, de mindig csak olyan távolság megtartásával, mely a megelőzött sízőnek vagy snowboardosnak minden mozgásához elegendő helyet hagy.

Fitt Tipp: Gondoljunk a közutakra! Az egyik leggyakoribb baleseti tényező (ott is) az előzés.

5. Beérkezés a pályára, elindulás és lejtőn felfelé haladás
Minden sízőnek és snowboardosnak, aki lesiklópályára érkezik, s megállás után újra elindul, vagy lejtőn felfelé akar haladni, felfelé és lefelé is meg kell győződnie arról, hogy ezt magára és másokra nézve is veszélytelenül teszi-e meg.

Fitt Tipp: Emlékezzünk csak a KRESZ vizsgánkra, mennyi mindent kell tenni indulás előtt: irányjelzés, körülnézés……lassú indulás….

6. Megállás 
Minden sízőnek és snowboardosnak el kell kerülnie, hogy szűk vagy át nem látható helyeken a lesiklást (szükségtelenül!) feltartsa. Ha ilyen helyen esik el a síző vagy a snowboardos, akkor a lehető leggyorsabban szabaddá kell tennie a helyet.

Fitt Tipp: A síelőknél nem alapfelszerelés az elakadásjelző háromszög, pedig néha biztosan jól jönne.

7. Felfelé vagy lefelé haladás gyalog 
A lejtőn felfelé vagy lefelé gyalog haladó sízőnek vagy snowboardosnak a pálya szélén kell haladnia.

Fitt Tipp: Naponta hallunk a közutakon gyalogos sérülésekről, ne feledjük a pályákon sem, a lesikló gyors és ütközés veszélyes.

8. A jelzések figyelembevétele
Minden sízőnek és snowboardosnak figyelembe kell vennie a jelzéseket és jelöléseket.

Fitt Tipp: A pályákat nehézségi fokuk alapján rangsorolják és fekete, piros, kék vagy zöldszínekkel jelölik, információs, veszélyt jelző és tiltó táblákkal látják el.

9. Segítségnyújtás
Baleset esetén minden sízőnek és snowboardosnak kötelessége segítséget nyújtani.

Fitt Tipp: A cserbenhagyás nem csak etikátlan és sportszerűtlen, de még büntetést is von maga után.

10. Igazolási kötelezettség
Minden sízőnek és snowboardosnak, tekintet nélkül arra, hogy tanú vagy résztvevő, felelős vagy nem, baleset esetén meg kell adnia a személyi adatait.

Fitt Tipp: Iratokat mindig vigyünk magunkkal, vannak helyzetek, amikor fontos lehet, hogy igazolni tudd magad, vagy kideríthető legyen a neved, a származásod. A szállodai elérhetőség sem rossz, ha megtalálható az okmányaink között.