Magyarországon nem sokan mondhatják el magukról, hogy 24 éve aktív, élsportolók. Serfőző Sándor hosszútávfutó mindezek mellett edző is, nem is akármilyen tanítvánnyal. Ahogyan mondja egyszerűen képtelen elszakadni a futóversenyek hangulatától és a futástól. Sokáig magányosan edzett, ma már barátaival együtt rója a köröket.

 

Hétköznapjait összehangolja családjával és heti 10 edzéssel.   Tatai edzőtáborozása alkalmával faggattam mindennapjairól.

 

Hogy indult ez a hosszú pálya?

1980-ban kezdtem atlétikai pályafutásomat. Ugyan kisebb megszakítások voltak az elmúlt 24 év alatt, főként sérülések miatt, de gyakorlatilag   azóta folyamatosan sportolok. Labdarúgással indítottam, ami nagyon jól is ment. Az Ózdi Kohászban megye-válogatottságig vittem. A testnevelő tanárom javaslatára váltottam, aki nagyon atlétika párti volt. Először középtávfutó lettem, majd fokozatosan áttértem a hosszútávfutásra. Nagyon sokan vannak így, hiszen az életkor előrehaladtával a robbanékonyság kevésbé, sokkal inkább az állóképesség fejleszthető. Azt bármeddig lehet erősíteni.

 

Milyen kategóriák vannak a távfutáson belül?

Most a hosszútávfutás hivatalosan 5000 m-től a maratoni versenyig tart. Én kezdetben 1500-as futó voltam, ami középtávfutást jelent, tehát elmondhatom, hogy már minden távon indultam. Legnagyobb sikeremet még junior koromban akadályfutásban értem el, ott ezüstérmes voltam 2000 méteren. Pályafutásom során összesen négy országos rekordot futottam, mindegyiket junior koromban. 1500 méteren, 2000 méteres akadályfutáson, 1000 és 2000 méteres síkfutáson.

 

A mai élsportbeli atlétikának szerinted mik az alapvető feltételei?

Természetesen a képességeken kívül ma már elengedhetetlen az atlétikai élsportnál egy profi orvoscsoport a háttérben. Ezen kívül nagyon komoly edzői munka is kell, de az   orvosi kontroll és segítség döntő jelentőségű. Ez jelenti az élettani adatok vizsgálatát, a vitamin, ásványianyag bevitelt, mindennek a felügyeletét.

 

Ma mit jelent a futás az életedben?

Eddig már több száz pénzdíjas futóversenyen indultam. Ma még fel tudom venni a versenyt a fiatalokkal, és ez a legfontosabb. Volt olyan, hogy 45 futóversenyből 27-t megnyertem egy évadban. Nemcsak itthon versenyzek, hanem nagyon sok európai futóversenyen is indulok. Mondhatni minden nagyvárosban futottam már. Van egy edzői papírom és egy tényleg sikeres, híres tanítványom.

 

Hogyan készülsz a versenyekre?

Novemberben kezdődik egy három-négy hónapos alapozó időszak. Azonban, ha korábban is rendeznek versenyeket – mondjuk a tél végén – akkor vegyes felkészüléssel dolgozom, alapozom. Sokszor emiatt összecsúszik a felkészülés típusa, hiszen nem egyszerűen az állóképesség fejlesztésre koncentrálok, hanem időeredmény futásra is.

 

Hogy néz ki egy heted?

Egy héten, általában 10-11 edzést tartok. Az edzésadagom napi 25-30 km futás, gimnaszikai bemelegítéssel az elején, majd a főedzés után levezető futás és nyújtás a végén.

Szoktam futni a szigeten, a Hármashatár hegyen, a Honvéd pályán. Megvannak a kialakult terepek, és az a beosztás is, hogy mikor hol futunk. Gyerekkori cimboráimmal futok együtt, mert ma már nem menne egyedül az edzés. Heti két alkalommal futunk időre. Ez az úgynevezett résztávos edzés 5-10 km-en. Ez keményen időre megy.

 

Maratont is futsz?

Maratont egy évben maximum egy-kettőt futok le versenyen. Azt ki kell pihenni, nem olyan, mint az edzésen a 3O km futás, más a tempó, ott a versenyen kiad magából az ember mindent.

Idő kell az újra feltöltődéshez, regenerálódáshoz.

 

Milyen időeredményeidre vagy büszke?

Maratonon 2 óra 22-t futottam 1998-ban, ezzel 5. lettem Olaszországban egy versenyen.

Idén februárban szintén Olaszországban két óra 28-at futottam, amivel 7. lettem.

Ma már a helyezés fontosabb a számomra. Amúgy 5 km-en a legjobb eredményem, 13,55, perc 10 km-en 29,14perc és félmaratonon pedig 62,50 perc.

 

Meddig szeretnéd folytatni?

Most úgy gondolom, hogy még két évig tudom csinálni ebben a tempóban. Fontos, hogy addig futok, amíg a versenyeken komoly eredményeket érek el.

 

A szervezetedet befolyásolja a folyamatosan nagy megterhelés?

Élettanilag nagyon lenyomja a pulzusszámot a sok futás. Reggel 42,44, napközben 52 körül van a nyugalmi pulzusom. Nyilván óvatosan kell majd abbahagynom. Fontos, hogy betartsam a fokozatosság elvét. A táplálkozásban nincsenek extra szokásaim, viszont a folyadékbevitelre nagyon figyelek. Naponta átlagosan 5-6 liter folyadékot kell innom, főként szénsavmentes ásványvizet. Nyáron ehhez még jöhet 1-2 liter.

 

Milyen a napi ritmusod?

Korán kelő típus vagyok kicsi korom óta. Most van egy 20 hónapos kislányunk, hozzá amúgy is fölkelek. Felkészülök az edzésre, háromnegyed 9-kor kezdem az edzést és általában fél 11- kor végzek. Utána hazajövök, ügyeket intézek, majd ebéd, és utána egy óra kötelező pihenés. Három óra körül még egy átmozgató edzés, ami felkészít a következő napi menetre.

 

Ki a tanítványod?

Balog Gábor kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes öttusázó. Gábornak napi 4-5 edzése van, persze nem csak futás. Úgy szoktuk csinálni, hogy a futó edzéseket akkorra tesszük, amikor én már végeztem a saját edzésemmel. Az edzőtáborokban könnyebb a helyzetünk. Neki a versenytáv 3000 méter, nekem ez volt régebben a versenytávom. Én mindig kicsit többet futok, mint ő, mondjuk úgy, hogy miután ő lefutotta én még nem hagyom abba a futást.

Gábor életemnek egy nagyon fontos láncszeme. 1999 márciusa óta edzem. Ő keresett meg a budapesti világbajnokság után. Nagyon jól fut.

 

Elkíséred az olimpiára?

Tudom, hogy ha ott vagyok vele egy-egy versenyen akkor 25-30 százalékkal jobban teljesít. Az évek során nagyon jó barátok is lettünk, most ő lesz a kislányom keresztapja. Nem vagyok alapvetően szigorú edző, inkább úgy fogalmaznék, hogy reális vagyok vele, ha kell persze kemény is. Nagyon öszszeszoktunk, de most nem kísérem el.

 

Mit remélsz, vársz tőle Athénban?

Szerintem a lábában benne van az aranyérem. A versenyzői kvalitásai alapján egyértelműen esélyes a győzelemre.

 

Kicsit mondhatjuk úgy, hogy neked is nagy ajándék lenne a sorstól Gábor győzelme?

Én eddig sok mindent megkaptam a sorstól, hiszen szép feleségem van, egy gyönyörű 20 hónapos kislányom, és sportsikereim, amelyekre büszke lehetek. Természetesen Gáborra is nagyon büszke leszek, ha győz.
 

Telegdi Ágnes