Czifra Noémi, vagy inkább Nóci, ahogy mindenki
ismeri, különleges sportágat
választott fittsége megőrzése érdekében. Ez a sport a thai-geri. Arról kérdeztük, hogy miért ezt választotta, és miért ajánlja másoknak is?

 

Mióta sportolsz?

Ötévesen kezdtem versenyszerűen sportolni. Ritmikus sportgimnasztikáztam. Ezt a sportot 15 éves koromig űztem. Amikor abbahagytam, akkor egy alternatív mozgásformát, a táncot választottam.

Hogyan jutottál el a tánctól az edzőteremig?

Amikor Budapestre költöztem, hiányzott a sport. Ez az edzőterem volt a legközelebb a lakhelyemhez, így lejöttem, és ittragadtam.

Itt próbáltad ki először a thai-gerit?

Igen, kerestem azt a sportágat, ami nemcsak fogyaszt, hanem alakformáló is egyben. Szerencsére ebben minden együtt van. Az állóképességemnek kifejezetten jót tett. Nagyon kemények az edzések, sokszor a fiúk sem bírják végig csinálni, kidőlnek.

A küzdősport-elemek mellett találunk fitnesz elemeket is?

A thai-geri csak küzdősport-elemekből áll. A különbség a többi harci sportághoz képest annyi, hogy ez zenére megy, ezért élvezetesebb. Tíz perces bemelegítést negyven perces nagyon aktív óra követ, majd tíz perc levezetés jön. Az edzőm, Klain Eliza nagyon sokat segít nekem, készülünk egy közös videokazetta kiadására is. Ennek az anyagát már leforgattuk, csak a „Való Világbeli” munkám miatt most kicsit áll a dolog.

Ekkora terhelés mellett oda kell figyelned a táplálkozásra?

Nem igazán, mert szerencsés alkat vagyok. Az ünnepek után – magamhoz képest – egy kicsit meghíztam, de nem vészes. Egy-két edzés alatt lemegy a felesleg. Kilóra nem biztos, hogy több vagyok, csak arányaiban több rajtam a zsír, és kevesebb az izom. Ennek egyik oka, hogy nagyon édesszájú vagyok. Emellett a sport mellett szerencsére annyi sütit és csokit ehetek, amennyit csak akarok, mert rögtön elégetem a heti háromszor két óra edzéssel, és a vércsoport-diéta is bejött nekem. Kevés húst eszem, sok zöldséget, így érzem fittnek magam. Most egy kicsit nehezebb időszak van a hátam mögött. A „Való Világ” első része nagy terhet rótt rám. Keveset tudtam aludni, edzeni járni, és egyáltalán magammal törődni.

Mi történt az együtteseddel, az E-mail zenekarral?

Annak, mint formációnak vége… Sokféle irányba mozdultak el a zenekar tagjai. Én most szólóban folytatom. A „Való Világban” most kevesebb a feladatom, így több időm jut az éneklésre. A mindennapi éjszakázás teljesen kizárta, hogy mással is foglalkozzak, például stúdióba járjak, tehát ebből a szempontból szerencsésen alakult a helyzet, hiszen lehetővé vált, hogy február végén megjelenjen egy kislemezem, és a hozzá tartozó videoklippet is leforgatjuk. Ezért most nagyon odafigyelek a rendszeres edzésre. Nem vagyok testmániás, de azért érzékeny vagyok a megjelenésemre.

Jut időd a magánéletedre?

Ez nagyon érdekes, mert rengeteg pletykát hallottam már ezzel kapcsolatban. Nyolc hónapja egyedül élek, de ez most, remélem, hamarosan megváltozik.

H. ZS.