Legalábbis már sokkal jobb…A természet és a népi hagyomány rengeteg ötletet ad, hogy enyhüljön a fájdalmad. Sebek, menstruációs görcsök, fejfájás? Tanuld meg most, és ha bajba kerülsz, jusson eszedbe: hogyan segíthetsz magadon, és hogyan segít Neked a természet.

 

KISEBB FÁJDALMAKRA
 
ÉDES LIMONÁDÉ
A tizedik életévig a kisebb fájdalmakra remek orvosság egy alaposan megcukrozott limonádé. Egy pohár limonádéhoz (3 dl) tegyünk 14 teáskanál cukrot, és ezt itassuk meg a „kis beteggel“. Érdekes módon 10 év felett az agystruktúra átalakulása miatt ez a házi gyógymód már nem segít. Sõt, sokan kifejezetten viszolyognak a túlédesített italtól.
 
IGYÁL VIZET
Ez most sokak számára kicsit bután hangzik. Mégis: ha estünk egyet a biciklivel, lehorzsoltuk magunkat, vagy  hasonló kisebb  baleset ért, igyunk egy pohár vizet. Az ok egyszerű: ha kicsit ki vagyunk száradva, pl. sportolás közben, a fájdalomérzésünk lényegesen erõsebb. Ezért elõször folyadékpótlás, aztán lássuk el a sérülésünket (fertõtlenítés, ragtapasz).
 
ANYATEJ
Az anyatej nemcsak táplálék, hanem kitűnõ fájdalomcsökkentõ is. Ezért ha csöppségünket oltásra visszük vagy fájdalmasabb orvosi beavatkozásra, közvetlenül elõtte kapjon anyatejet.
 
LEVENDULA ÉS SZEGFŰOLAJ
Fogfájásunkat remekül enyhíthetjük levendula és szegfűolaj keverékével. Keverjük össze ezeket azonos mennyiségben, majd ujjunkkal vagy vattapálcikával kenjük a fájó fogra. Azonnali enyhülést ad.
TIPP!
– Hatását erõsíthetjük rozmaringlevelek rágásával is.
– Fájós fogunkat érzésteleníthetjük egy kevés alkoholos öblítéssel (csak felnõtteknek!).
 
ALMAZSÁKOCSKA
A picik kinövõ tejfogacskái bizony fájdalmat okoznak. A rágás segítheti a fogak gyorsabb elõbukkanását. Sok csöppség nem szereti a műanyag, harapókarikákat, hiszen ezek íztelenek.
 
TIPP!
          Alkalmazzuk az alma trükköt. Egy szelet almát csomagoljunk hűs vízbe mártott zsebkendõbe, és adjuk oda gyermekünknek rágcsálni. A hűsítõ kendõ is csökkenti a fájdalmat.
 
MENSTRUÁCIÓS FÁJDALMAK ESETÉN
 
CICKAFARKOS FÜRDÕ
Ha ránk tör a menstruációs fájdalom, akkor megszokott fájdalomcsillapítónk mellett alkalmazzunk gyógyító cickafarkfürdõt is. A gyógynövénybõl két maroknyit forrázzunk le egy edényben, hagyjuk fél órát állni, majd öntsük hozzá fürdõvizünkhöz. Vegyünk egy húszperces fürdõt, utána fél órát pihenjünk ágyunkban.
 
RÉTIVIRÁGKÚRA
A rét virágai – pl. a búzavirág –, nemcsak szép és romantikus nyarakat idéznek, hanem kitűnõ gyógyanyagokat is tartalmaznak. Már a híres német szerzetes és gyógynövénytudor, Dr. Sebastian Kneipp is rájött, hogy a tarkabarka réti virágok több mint 1000 hatóanyagot rejtenek szirmaikban. Ezek jó része éppen görcsoldó és fájdalomcsillapító hatásáról híres.
 
TIPP!
” Szedjünk egy jó adag virágot, tegyük õket egy kis zsákocskába, majd forrázzuk le bõ vízzel egy lábosban. A lábost fedjük le, hogy az illóolajok ne párologjanak el. Negyedóra elteltével vegyük ki a zsákocskát, csavarjuk ki, és helyezzük fájó pocinkra, fedjük le száraz törölközõvel, és irány az ágy!
 
FEJFÁJÁS ELLEN
 
BORÓKATEA
Egy teáskanál borókát apróra vágunk, leforrázzuk, 10 percig állni hagyjuk, végül szűrés után fogyasztjuk.
 
GYÖMBÉROLAJ
A gyömbérolaj segíti a vérellátást és tágítja az ereket. A fejgörcsöt remekül kezelhetjük egy kevés gyömbér segítségével: hámozzunk meg egy friss gyömbért, reszeljük rá egy gézlapra, majd nyomjuk ki a levét egy csészébe. A gyömbérléhez keverjünk egy kis mandulaolajat (egy rész gyömbér, öt rész mandulaolaj), és ezzel masszírozzuk halántékunkat és homlokunkat.
 
IBOLYAKÚRA
Az ókori rómaiak a nagy evészetekre-ivászatokra mindig vittek magukkal egy ibolyakoszorút. Szerintük ez megelõzte a
„nagy bulik” utáni másnaposságot, fejfájást. Ez nemcsak babona, hiszen ma már bizonyított, hogy az ibolya levelei tartalmaznak szalicilsavakat, amelyek igen hasonlóak azokhoz, amelyek az aszpirinben vannak. Persze nem elég, ha római módra ibolyakoszorút helyezünk a fejünkre. Inkább vegyünk a gyógynövény szaküzletben ibolyateát és ibolyavirágmézet. Fejfájáskor mindkettõ igen kitűnõ.
 
TIPP!
Ibolyamézet otthon is egyszerűen készíthetünk. Helyezzünk ibolya szirmokat hígabb mézbe, majd hagyjuk 2-3 hétig sötétben, szobahõmérsékleten állni. A hatóanyagok kioldódnak a mézben.
 
BORECETES INHALÁLÁS
Vegyünk egy rész borecetet és egy rész vizet, majd forraljuk fel. Törölközõ alatt inhaláljuk be a gõzét 10 percen keresztül (lassan lélegezz: az orron be, a szájon ki). Nagyon hamar „kitisztítja“ fejünket.
 
UJJMASSZÁZS
Az akupresszúrából ismerjük, hogy vannak nyomáspontok, amelyek befolyásolják belsõ szerveink működését. A fejfájás elleni nyomáspont kicsivel a hüvelyk- és a mutatóujj közötti bõrlebeny alatt található. Masszírozzuk finoman, az óramutató járásával egyirányba.
 
STRESSZ ELLENI ILLAT
Ahogy bizonyos nehéz parfümök fejfájást okozhatnak, vannak olyan illatok, amelyek éppen ennek ellenkezõjét okozzák:
csillapítják a fájdalmat és oldják a stresszt. Az aroma anyagok az orrunkon keresztül az idegrendszerünkre fejtik ki hatásukat. Így a levendulaolaj is (vagy a virágokkal töltött illatzsákocska). Remek ellenszere a fejfájásnak és a stressznek.
 
MENTÁT A HALÁNTÉKRA
Mentaolajjal masszírozzuk halántékunkat fejgörcs és migrén esetén. A menta kitűnõ görcsoldó hatóanyagokkal rendelkezik.
 
FONTOS!
Gyermekeknél 6 éves kortól alkalmazhatjuk.
TÖKMAGOS BOROGATÁS
Lehet, hogy maga Arnold Schwarzenegger is használta ezt a steiermarki házi gyógymódot, hiszen õ arról a környékrõl
származik, ahol már évszázadok óta ismerik és alkalmazzák a tökmagot a házi patikákban. Fõleg izomfájdalmaknál érdemes kipróbálnunk.
TIPP!
Vegyünk 100 g tökmagot, aprítsuk fel, tegyük mixerbe, és keverjük össze 10 ml olajjal. A pépet tegyük a fájó pontra, takarjuk le egy gézlappal, és hagyjuk rajta 10 percig.
 
+9 TIPP MIGRÉNRE!
FÁJDALOMGYILKOSOK”
– Szétnyomkodott mentaleveleket helyezzünk homlokunkra.
– Fogyasszunk zöld teát, kevés szegfűszeggel.
– Rakjunk nyers krumplikarikákat a homlokunkra, ha hűsítõ hatásuk alábbhagy, cseréljük õket frissre.
– Kevés reszelt tormát melegítsünk fel és kenjük a homlokunkra. Tíz perc elteltével mossuk le.
– Fõzzünk egy erõs eszpresszót, és citromlével gyorsan igyuk meg.
– Mindkét karunkat merítsük könyékig hideg vízbe.
– Hűs túrót kenjünk egy zsebkendõre vagy gézdarabra, majd tegyük a tarkónkra.
– Bodzavirágokat egy kevés borral vagy borecettel nedvesítsünk meg, és borogatásként tegyük a homlokunkra.
– Halántékunkra tegyünk citromhéjat, úgy, hogy belsõ fele érjen a bõrünkhöz.
 
SÉRÜLÉSEK KEZELÉSE
 
MÉZET A RAGTAPASZ ALÁ
Már az ókori egyiptomiak is ismerték a méz gyógyító hatását bõrsérülések esetén. A szorgos kis méhek terméke hidrogénperoxidot állít elõ a méz cukortartalmából, ez pedig fertõtleníti a sebet. Ha a ragtapasz vagy a kötés alá kenjük, hogy közvetlenül a sebbel érintkezzen, akkor nemcsak csodás hatását fejtheti ki, hanem ha cseréljük a kötést, nem sérülnek meg az új bõrszövetek, mivel a géz nem tapad bele a sebbe.
 
SEBTISZTÍTÁS KAKUKKFŰVEL
Gyorsabb sebgyógyulást érhetünk el, ha kötéscserénél kitisztítjuk a sérülést. Erre alkalmas a levendula- és a kakukkfűtea keveréke.
 
TIPP!
20 g kakukkfüvet forrázzunk le 1 l vízzel, majd hagyjuk 10 percet állni. Miután kihűlt, óvatosan öblítsük le vele a sebet. Kakukkfű helyett használhatunk levendulavirágot is. 60 g virágból készítsük a teát.
 
FÁJDALOMMENTES RAGTAPASZ-ELTÁVOLÍTÁS
Ha a ragtapasz beleragadt a sebbe, akkor levétele nem éppen kellemes. Langyos, enyhén sózott vízzel áztassuk fel, és utána vegyük le a sebrõl.
 
FEKETE NADÁLYTÕ PASZTA
Nehezen gyógyuló sérülésekre alkalmazható a fekete nadálytõbõl készült paszta. A szárított és megõrölt növényt keverjük el vízzel vagy Aloe vera nedvével. Az így készült pasztát kenjük a sebre, majd kötözzük be. A pasztát és a kötést naponta cseréljük.
 
SEBEK
 
CSUKAMÁJ
A csukamáj nem éppen kellemes illatú, de remekül segíti a sebek gyógyulását. Ennek oka a magas A-vitamin-tartalma, mivel
ez segíti a sejtek regenerációját és növekedését.
 
PÁSZTORTÁSKA
Kisebb, felületi vérzések esetén hatásos a pásztortáskatea. Egy teáskanálnyi pásztortáskát forrázzunk le egy bögre vízzel, és hagyjuk 10 percig állni. Ha kihűlt, mártsunk bele egy gézlapot, és tegyük a sérült bõrfelületre.
 
TIPP!
Orrvérzésnél orrcseppként alkalmazzuk, vagy vattapálcikával ecseteljük az orr nyálkahártyáját.
 
SZÁZSZORSZÉP PÉP
A piciny virág igen sokat ígér. Gyógyhatása már régen ismert. Aki mezei munka közben megsérült ujjai közt péppé nyomkodta a növényt, gyorsan gyógyította a sebét.
 
FONTOS!
Vigyázzunk, sokunknál allergiás reakciót válthat ki! Mélyebb sebeknél ne alkalmazzuk.
 
KAMILLÁS TISZTÍTÁS
Nyílt sérüléseket hagyjunk vérezni, mivel a seb így kitisztulhat. Általában 3 perc után eláll a vérzés. Ha szennyezõdés kerülhetett a sebbe, akkor öblítsük ki vízzel, de lehetõség szerint kamillateával, mivel ezzel fertõtlenítjük is a sérülést.
 
VÉRALÁFUTÁSOKRA
 
JEGES TÖRÖLKÖZÕ
Fagyasszunk le egy kisebb törölközõt, majd ezt helyezzük rá a véraláfutásra. Sokkal jobb, mint a jégbatyu: hajlékonyabb, így jobban érintkezik a kezelendõ területtel.
 
VAJHŰSÍTÕ
Enyhülést hoz, ha a megütött vérömlenyre egy kevés hideg vajat kensz. Hűsíti a bõrt, ezzel csökkenti a fájdalmat, és nem lesz csúnya, kék véraláfutásunk sem, ha azonnal alkalmazzuk. Egy hideg fémtárgy, pl. kés szintén alkalmazható azonnali kezelésként.
 
TUDTAD?
A sebhintõporok szárítják a sebszéleket, ez inkább hátráltatja a gyógyulást, mintsem segítené.
 
Georg Spöttle