Megszólal a zene, és Te megmarkolod a kormányt. A lendkerék egyre gyorsabban forog. A bringád még „üresben” ellenállás nélkül pörög, de tudod, már nem sokáig. Érzed, hogy melegednek az izmaid, magával ragad a ritmus „…pretty fly for a white guy…”-énekli az Off Spring – Nézed a pulzusmérőd 110-120-140…

 

Kezded érezni, ennek fele sem tréfa, lazsálnál kicsit, ám edződ rád néz: „Ez nem sétabringa, adjál rá ellenállást, különben én tekerem rá!” „…Walk this way…” Ez már hegymenet, nem, nem esik a teremben, csak izzadsz de azt bőven. Hát kell ez neked? De mennyire! Miután a szőke lány a sarokból rád mosolyog, úgy nyomod a fekvőtámaszokat a bringa kormányán, mintha mindig ezt csináltad volna, sőt közben még visszavillantasz mind a harminckettővel.

 

Félidőben felfigyelsz egy furcsa hangra, ja hogy ez a saját lélegzeted? Közben sejtjeid vízért és oxigénért tüntetnek. Ez még pár alkalomig így lesz, de tested fokozatosan „beleszeret” ebbe a terhelésbe. Hirtelen azt veszed észre, hogy másnap van és már megint ott vagy a küzdőtéren (lehet, hogy ebből tényleg szerelem lesz?).

 

Dalolj és tekerj, ez a nap mottója.

A tréner éppen az Irigy Hónaljmirigyet halkítja le, úgyhogy a refrén a miénk, hol van még egy énekóra, ahol 500-600 kalóriát égethetsz? Hasizmunk nemcsak a statikus feszüléstől fáj, hanem a jobbnál jobb poénoktól is. Valahol Scooter és Eminem között magadba töltöd a maradék vizet a kulacsodból, és már kíváncsi vagy a többi edzőre is, hiszen mindegyik annyira egyéni és színes órákat tart, hogy feltétlenül érdemes az összest kipróbálni. Idővel úgyis rájössz ki a kedvenced.  

 

Van, aki a klasszikus Jonny G. vonalat képviseli. Órái a profi biciklisták és az Iron Man triatléták edzésformáját követik. Jonny G. a dél-afrikai születésű, Californiában élő, profi bicikliversenyző saját és csapattársai edzésére építette meg az első spinning® kerékpárt 15 évvel ezelőtt. Egyre többen érdeklődtek a különleges edzésforma iránt, így nemsokára kiszorultak a garázsából, és a spinning elindult világhódító útjára.

 

Sokan ötvözik a klasszikus spinniget és az ebből kifejlesztett jumpokkal (kiállásokkal) tarkított spinnraceinget. A terem legújabb őrülete a map spinning. A tükörre ragasztott diagramon láthatod, hol tartasz az edzésben, hány hegymenet és hány síkterepes „mindent bele” vár még rád.

 

Egy-két aranyszabály

 

Nem tagadhatjuk, a „bringázás” majdhogynem női sportág lett! A termek közönségének 80 százaléka hölgyekből áll 14–50 év között. A lányok jobban értékelik a gép zsírégető hatását és sokszor az aerobichoz hasonlítható dinamikáját. A legtöbb férfi (tévesen) egy jobb szobabiciklinek tartja a Schwinnt. Ám ha mégis bebemerészkednek a terembe, és rájönnek, hogy az első kerék egy 20 kg súlytárcsa, akkor hamar észreveszik: ez itt egy igazi küzdőtér.

A gép ellenállását egy tekerhető „sebességváltóval” lehet növelni és csökkenteni attól függően, hogy sík terepet vagy hegyet szimulálunk. Ezt segíti a zene ritmusa is, amely alkalmazkodik az ellenálláshoz.

 

Rendkívül fontos a lábak helyes tartása. Térdeink mindig párhuzamosak legyenek a bicikli vázával. Ha kifele mutatnak, kárt tehetünk ízületinkben. A bringa beállításához kérjük az edzőnk segítségét, de azért jöjjön egy-két aranyszabály: 1. A nyereg magassága akkor optimális, ha a csípőcsontunkkal van egyvonalban, azaz ha felülünk a gépre, az alul lévő lábunknak majdnem kinyújtott helyzetben, kell lennie. 2. A kormány és a nyereg távolsága akkor a legjobb, ha alkarunk hosszúságának felel meg ökölbe szorított kézzel.   

 

Kezdőknek ajánlom, hogy a kormányt ne tegyék alacsonyabbra a nyeregnél, mivel derékfájást okozhat. És bizony, a bringázást szokni kell. 3. Érdemes heti 3 alkalommal eljárni, mivel akkor hamar belejövünk. Az első edzés után lesz izomláz, popsifájás de ez elmúlik, és végtére is azért jöttünk le a terembe, hogy zsírt égessünk, alakot formáljunk és fejlődjön kondíciónk.

 

Még egyszer kiemelném, hogy a fogyni vágyók nagyon hamar látványos sikereket érhetnek el. 4. Ha bejön a sport, érdemes beinvesztálnunk egy profi biciklisnadrágra, mivel ez sokkal kellemsebbé teszi a nyeregben eltöltött órákat. 5. Mindig legyen nálunk víz! Egy keményebb órán 0.5–1 liter folyadékot kell bevinni szervezetünkbe. 6. Sose menjünk be edzeni üres gyomorral, sajnos láttam már, hogy valaki lefordult a bicajról mivel fogyózott, és az esti edzésig egy kávét(!) vett magához. Minimum egy banán és egy csokiszelet legyen a hasunkba. De egy átlagos étkezés a legjobb, sok szénhidrát, hiszen az adja az energiát és indítja be a metabolizmust, ami nélkül ugye, fogyás sincs!

Egy biztos, aki szereti a jó hangulatot, a zenét miközben egy kitűnő edzést is kap, az napi vendég lesz a bringateremben. Ja, és fiúk, ti ne jöjjetek, ez csak lányoknak való…