Sok szülőnek problémát jelent gyermekét külön sportórára járatni. Részleges megoldást jelent erre az iskolai testnevelés óra, a. Azonban egy fejlődésben lévő gyermek számára minden nap szükség van testmozgásra. Ezt kívánja megoldani az Egészségügyi Minisztérium egy iskolák számára kiírt pályázattal. A részletekről Dr. Somhegyi Annamária reumatológus főorvost, a minisztérium munkatársát kérdeztük.

 

– Maga a pályázat a Népegészségügyi Program célját igyekszik segíteni: a végső cél az, hogy néhány átmeneti év után elérjük, hogy a gyerekek minden nap vegyenek részt – egészségük megőrzése érdekében – valamilyen testmozgást igénylő programban. A pályázat azért szükséges, hogy felhívja a figyelmet a mindennapi testmozgás szükségességére, és segítse az ehhez szükséges módszertan kidolgozását az iskolákban.

– Milyen mértékű támogatást lehet elnyerni a pályázattal?

– A támogatás normatív jellegű, tanulónként 2300 forint. Ezért a nyertes iskola vállalja azt, hogy minden tanulója minden nap részt vesz a testmozgás programban.

– Milyen pontjai vannak a pályázatnak?

– Több szinten indultunk el, szeretnénk kiterjeszteni az iskolai testnevelés órákra is, amit szintén érdemes újragondolni. A pályázat lényege, hogy minden gyermek, minden nap végezzen valamilyen sporttevékenységet. Ez jelentsen számára örömöt, sikerélményt, hiszen az örömmel végzett testmozgás pozitív élettani és lélektani hatásokat vált ki. Fontosnak tartjuk, hogy minden testnevelés órán és egyéb mozgásprogramok alkalmával megfelelő legyen a légző- és a keringési rendszer terhelése. A végső cél az, hogy a gyermek felnőtt korában is aktívan sportoljon, életformává váljon számára a mozgás. Emiatt szerencsés, ha életmód-sportokat sajátíttatnak el velük az iskolában. Ilyen például a biciklizés, a futás, a séta. De ide sorolnám a kirándulást is, ami még plusz örömöt is nyújt a gyermekeknek.

– Milyen változtatásokat kellene bevezetni a testnevelés órákon?

– A régen már jól bevált gimnasztika szinte már teljesen hiányzik az órák menetéből, hiszen ez az egyik olyan része a sportnak, amely a testnevelés órán gond nélkül kivitelezhető, és elengedhetetlen a gyermekek egészséges fejlődése szempontjából. A másik ilyen a légzőtorna, a harmadik a gerinc egészséges fejlődését biztosító, tartásjavító torna. Sok más dologra is sort kell keríteni a testnevelésben, de elsősorban ezekre kellene összpontosítani.

– Mit tart még fontosnak a pályázat céljai közül?

– Fontos, hogy az iskolák bevonják a szülőket is a programba, hogy ne csak a gyerekek találkozzanak és ismerkedjenek a különböző mozgásformákkal, hanem a felnőttek is. Így az iskola falain kívül, az otthoni programokba is beépülhet az egészséges életmód, ami azt jelenti, hogy több generációt is ösztönözhetünk életmódja megváltoztatására ezzel a pályázattal.

 

H. ZS.