Örvendetes módon a női sportolók száma jelentősen megnövekedett az utóbbi években Dr. Berkes Istvánnal a Sportkórház főigazgatójával ennek előnyeiről és a felmerülő veszélyekről beszélgettünk.

 

Miért lett a rendszeres sportolás ilyen népszerű a nők körében?

-Többek között a médiának köszönhetően a nők is felismerték a rendszeres testmozgás kedvező hatásait, és mind a versenysportokban, mind pedig a szabadidősportokban kipróbálják képességeiket. Amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy más a testfelépítésük és nemi szerepükből adódóan eltérőek az adottságaik, azaz rövidebbek a végtagok, szélesebb a csípő, kisebb a szív és még sorolhatnám. Nem véletlen, hogy amikor a női sportolók száma emelkedni kezdett, sokan úgy gondolták, hogy ezzel egyenes arányban a sérülések is szaporodni fognak, sőt új típusú sérülések alakulnak ki. Érdekes módon a statisztikák nem ezt bizonyítják, ami a felkészítés magas színvonalának is tulajdonítható

 

Vannak a nők számára veszélyes sportok?

– Inkább úgy mondanám, hogy vannak sportágak, ahol többször megsérülnek, mint a férfiak. Gondolok itt például a kézilabdára vagy a kosárlabdára.

 

Melyek a jellemző sérülések?

– Gyakrabban fordulnak elő váll problémák, gerinc elváltozások és a láb is érzékenyebb. A térdizületi szalagszakadás is jellemző. Megfelelő felkészítéssel és felszereléssel, mindez elkerülhető. A lábat jó minőségű sportcipővel, a térdizületet a helyes talajfogási technika begyakorlásával lehet megkímélni.

Az elsődleges cél mindenképpen a megelőzés.

Legfontosabb az adott izület vagy végtag előkészítése, a sportolás, edzés megkezdése előtt.

Azokra, akik csak időszakosan űznek valamilyen sportot, mondjuk télen síelni járnak ez különösen érvényes. Amennyiben valamilyen tünetek jelentkeznek, akkor pedig minél korábban fel kell keresni a szakorvost.

Mi az amire különösen oda kell figyelni?

Vannak sajátos szempontok, a menstruációs időszakok, a hormonális különbségek, esetleg a pszichológiai beállítottság, amelyek a terhelhetőséget szabályozzák. A végső cél nem az, hogy túlhajtva magukat tönkremenjenek a sportban, hanem, hogy egészségesek legyenek, és egészséges gyermekeket szüljenek. Ezt mindig szem előtt kell tartani. Az is gondot jelent, hogy a nők nem csupán erősödni szeretnének, hanem általában ezzel egy időben fogyni, karcsúsodni is, azaz intenzív mozgás mellett, keveset esznek, nem visznek be elég energiát. Ez károsodáshoz vezethet, így például igen gyakori az úgynevezett fáradásos törés. Összefoglalva, a legfontosabb a fokozatos terhelés, a szükséges tápanyagbevitel és a nemi sajátosságok figyelembe vétele.

K. J.