Tíz ember közül, aki rendszeres testedzésbe fog, több mint hat, az első hat héten sérülés miatt kénytelen az edzést abbahagyni.

 

Az izmok és izületek sérüléseinek leggyakoribb oka a helytelen edzési módszer, a rossz testhelyzetben végzett gyakorlat, és a nem megfelelő regenerálódási idő. Ha az izmokat az erőteljes tornagyakorlatok túlterhelik, és az izomrostok egy része megsérül, az izmok elhasználják a rendelkezésre álló energiát. Mivel csak az ép és megfelelően táplált rostok működnek jól, az egymáshoz időben közeli, erőteljes edzések ugyanolyan teljesítményt kívánnak a kevesebb egészséges rosttól, ezzel nő a sérülések veszélye.

A test kisebb szerkezeti hibái is fogékonnyá teszik az embert sportsérülésekre, mivel ezek miatt egyes részekre fokozott terhelés esik. A leggyakoribb sérülések kifáradásos törések, íngyulladások, túl feszítéses izom-, ínszakadások, porckorong sérülések és egyéb izületi sérülések.

A statisztikák szerint a magyarországi felnőtt lakosság mintegy fele gerincbántalmakban szenved, hátfájdalommal küzd.

A gerincoszlop csigolyákból épül fel, melyek a gerincvelőt védik. A csigolyák közt porckorongok vannak, minden egyes korong egy erősebb külső és egy puhább belső részből áll, ez utóbbi felelős a gerinc rugalmasságért, ha a porckorongok degenerálódnak, pl. sérülést követően, vagy a kor előrehaladtával a porckorong belső része előboltosulhat, vagy áttörhet a külső rétegen, ez a porckorong sérv. A legtöbb szakadat a porckorong deréktájon fordul elő, így deréktáji fájdalmat okoz valamint az ülőideg mentén a farpofák, a láb és a boka fájdalmát okozhatja, melyet ishiásznak hívunk. A porckorongsérv fájdalma rendszerint mozgásra erősödik, a tünetek hirtelen jelentkezhetnek, spontán eltűnhetnek, s egy idő múlva visszatérhetnek, vagy pedig folyamatosan hosszú ideig tarthatnak. A porckorongsérv második leggyakoribb helye a nyaki gerinc, itt a fájdalom a karban, vállban, lapockában, hónaljban sugárzik. Ha az idegműködések elvesztése nem fokozódó-, és súlyos a legtöbb deréktáji porckorongsérves beteg sebészeti beavatkozás nélkül is meggyógyul. Gyakran javasolják a gyógytornát, ami csökkenti az izomgörcsöt, fájdalmat és gyorsítja a gyógyulást.

 Forrás: MSD ORVOSI KÉZIKÖNYV A CSALÁDBAN

A mai korszerű fitnesztermek szinte elengedhetetlen részei azok a rehabilitációra kialakított fiziológiás mozgást biztosító gépek, melyek kímélik az izületeket, segítik megelőzni a krónikus fájdalmak kialakulását, megtámasztják a gerincet, ezzel erősítik a helyes testtartásért felelős izmokat, valamint állandó stabil helyzetet biztosítanak az edzés során.

Tévhit, hogy a gerincsérv műtét után tilos edzőterembe és aerobik órákra járni, megfelelő orvosi javaslatra szakszerű edzői segítséggel és az erre a célra kialakított speciális gépeken való gyakorlás a gyógyulást nemhogy hátráltatná, hanem az izmok erősödésével, a stabilitás fokozásával elősegíti a rehabilitációt. Nemcsak a már fájdalmakkal küzdőknek, hanem mindenkinek, akik testtartási problémákkal küzdenek akik nem jártasak az edzőtermi gépek fiziológiás használatában, vagy nincs módjuk szakedző segítségét kérni, a balesetmentes sportolás érdekében fontos, hogy megfelelő erősítő gépeket válasszanak.