Milyen csalhatatlan jelei vannak a stressznek? A fiókban, retikülben két stresszlabdát, savlekötő tablettát, altatót  tartasz. Pánikszerűen ébredsz, a 2×2-es kockát ahol dolgoz ol , önkéntelenül otthonodnak nevezed, kedves gondolatod, hogyan lehetne a szomszéd irodában ülő, krákogó kollégát fájdalommentesen eltenni láb alól. Legjobb barátod pedig az asztalon lévő növény…

 

Remélem , nevettél a fentieken, és nem ismertél magadra. Sarkítva, de a stressz alaphelyzeteit soroltam fel. Álmatlanság , a feszültség ajzószerekkel való levezetése, kezdődő gyomorproblémák, agresszivitás, baráti kapcsolatok és a kikapcsolódás hiánya. Persze, elvileg eleget kellene aludnunk, edzenünk, aktívan szórakoznunk, és a munkát le kéne tennünk az iroda kapujában, de ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani.
 
MUNKA
Rengeteg ember életében jelenti a munka, a túlfeszített tempó az első számú streszforrást. Mégis, így karácsony előtt , próbáljunk meg rendszert teremteni az életünkben, mert a stressz hosszú távon súlyos betegségeket okozhat.
S.O. S.
•Segít , ha az idegesítő kollégát zenehallgatással zárjuk ki,
•nem válaszolunk azonnal minden e-mailre,
•a telefont néha rögzítőre kapcsoljuk , ha munkánk elmélyült koncentrációt igényel,
•kellemessé tesszük a környezetünket és
•előre tervezzük a napi feladatokat.
 

MÁSKÉNT, MINT EDDIG VOLT
A stressz motivál, ha kellő időben éljük meg, de szükség van a levezetésre, mert a szervezet állandó készenléti állapota kiégettséghez vezet. Ha úgy érezzük , hogy az ünnepek közeledte, a lassan ajándékozási kényszerré váló karácsony szinte megvalósíthatatlan feladat elé állít, vegyünk egy nagy levegőt, és hozzunk egy merész döntést.
S.O. S.
•Hívjuk fel a legjobb barátainkat, és rendezzünk egy közös főzős bulit az ajándékozás helyett.
•A
család töltsön együtt egy hétvégét, legyen ez a meglepetés.
Épp annyiba fog kerülni, mint az utolsó pillanatban vásárolt ajándék.
•A mozgás segíti a boldogsághormonok termelődését, és a stressz ellen hat. A zene és a tánc is hasonló hatású, de egy pár perc felhőtlen nevetés is csodát tesz.
 
KARÁCSONY UTÁN
 
Amikor vége az ünnepeknek, és kipihenten visszatérünk a sárguló levelű növényhez az irodába, és elkap a szokásos gyomoridegesség , forduljunk  homeopátiás szerekhez.
 
S. O. S.
A homeopátia javasol egy sor olyan szert, melyeket az egyéni tünetek alapján vethetünk be a stressz okozta bajok ellen. Ezek egyébként vizsga előtt is hatásosak az aggódó diákoknak.  
 
HOMEOPÁTIÁS MEGOLDÁS!
•Az olyan álmatlanságra , ahol fejben lejátsszuk a napot és izgatottan tépelődünk , a homeopátia a Coffea nevű szert rendeli leggyakrabban. Az érzés tényleg olyan , mintha túl sok kávét ittunk volna.
• A nyugtalan lábakra, amikor állandóan mozgatni szeretnénk ülve, ágyban az alsó végtagunkat, Zincum metallicumot adunk.
•Az ólmos , intellektuális kimerültségre, amikor olyan érzésünk van, mintha formatáltuk volna az agyunkat, a Kalium phosphoricum a megfelelő szer.
•A reflux és az ideges evés menedzser típusoknál csillapítója a Nux Vomicara . Ez a másnaposság egyik legjobb szere is, mert ez a típus általában két végéről égeti a gyertyát.
•A teljes fizikai fáradtság és apátia az Acidum Phosphoricumot teszi szükségessé.
FONTOS!
Komolyabb probléma esetén érdemes elmenni egy homeopata orvoshoz, ahol személyre szabott alkati szert rendelnek . A homeopátiában ugyanis nem betegséget , hanem beteg embert kezelnek. Egyéni tüneteink , tulajdonságaink, szokásaink, testi adottságaink összességét .
Mert nem vagyunk egyformák. Ami egyikünknek kihívás, az a másiknak akár az utolsó csepp is lehet a pohárban.
 
Pucsok Bernadett