Ideje leszámolni a nők és a sportautók kapcsolatát illető előítéleteinkkel. A sportkocsi mára több mint a csábítás kelléke, mely a benne ülő macsó számára elrabolta a női szíveket. A dübörgő motorokat és a száguldást egyre kevésbé az erős és bátor férfi oldalán élvezik a lányok. Persze az sem kis öröm, de van jobb is. Ha maguk ragadják meg a váltót és a kormányt!

 

Az autópályák gyorsítósávjában egyre több nő villogja le a ráérősen autózó, unalmas családapákat.

 

A világ legnépszerűbb roadstereként számontartott Mazda MX-5-öst vezeti a legtöbb trendi nő Angliában. Az autógyár beszállt a kizárólag hölgyversenyzők részvételével induló Formula Woman versenybe is, egy-egy új fejlesztésű, 204 lóerős, Wankel-motorral felszerelt RX-8-assal.

 

Már nálunk is számos autósiskola kínál nőkre szabott oktatási módszerekkel folytatott képzéseket, melyek figyelembe veszik a nők sajátos adottságait.

 

Méghogy női vezető! A hölgyek biztonságosabban vezetnek. Mindennek ismeretében furcsa, hogy a nők maguk is osztják a „női vezetőről” kialakult kedvezőtlen sztereotípiákat; sőt vezetés közben inkább rádudálnak egy elakadt hölgyre, mintha férfi lenne az útjukban alkalmatlankodó.

 

Férfierő, vagy lóerő?

 

Időbe telt, míg a női nem kivívta magának az őt megillető helyet a sebesség és a vezetés élményét leginkább garantáló sport-, és hobbiautók sofőrülésén. Az erősebb motorokat az erősebb nem sokáig kisajátította, és a nők szerepe csupán elismerő pillantásokra és izgatott sóhajokra korlátozódott – az anyósülésen. A sportkocsik világhódításának kezdetén a női jelző még szitokszónak számított. Több mint 40 éve, hogy a könnyű kormányozhatósága és gyenge motorteljesítménye miatt „puha, női” autónak titulált Mercedes 190 SL- típust felváltotta a furán ívelő tetejéről Pagodaként ismert, száguldó csoda, melynek motorházteteje alatt már egy 170 lovas ménes dübörgött. A genfi autószalonon aratott diadal után számos filmcsillag és híresség vált a lóerők szerelmesévé és népszerűsítette a száguldást világszerte.

A helyzet alaposan megváltozott a sportautózás hőskora óta, és mára már a legnépszerűbb márkák némelyikének több női vásárlója van, mint férfi; legalábbis a motorizációban nálunk előrébb járó nyugat- európai országokban.

 

Apu, én vezetek!

 

Nagy- Britannia vezető biztosítótársaságának statisztikái szerint az utóbbi időkben ugrásszerűen nőtt a nagyobb teljesítményű autót vezető hölgyek száma. Az országúti száguldás divatja felerősíti az egyébként jellemző trendet, mely szerint egyre több családban harcolják ki maguknak az asszonyok is a kocsit, nem elégedve meg a tömegközlekedéssel és a férj nyújtotta sofőrszolgálattal. A világ legnépszerűbb roadstereként számontartott Mazda MX-5-öst vezeti a legtöbb trendi nő Angliában, létszámuk már évek óta meghaladja a férfivásárlókét. A sikeren felbuzdult autógyár tavaly beszállt a kizárólag hölgyversenyzők részvételével induló Formula Woman versenysorozatba is, mind a 16 csapatot egy-egy új fejlesztésű, 204 lóerős, Wankel-motorral felszerelt RX-8-assal támogatva. A hölgyek a versenypályán csakúgy, mint a közutakon, biztonságosabban vezetnek, kevesebb balesetet okozva. Ez a biztosítási díjakon is meglátszik, még a félelmetes erejű gépeket vezető nők kockázati tarifa nélkül köthetnek felelősségbiztosítást, nem úgy mint férfitársaik.

 

Jobbak lennénk? Tééényleg?

 

A mindig józanul mérlegelő biztosítók tehát már felülemelkedtek a mélyen gyökerező előítéleteken, melyek a női vezetőt suta, alkalmatlan sofőrnek bélyegzik. Amint a modern pszichológia kutatásaiból kiderül, a szebbik nem sokkal erősebb is, számos, a vezetést meghatározó készség területén. A nők képesek figyelmüket megosztani, így egyszerre több tevékenységet végezhetnek. Látóterük is szélesebb és ennek nagy hasznát veszik, amikor például hamarabb észlelnek egy oldalról eléjük vágó autót vagy egy, az útra szaladó gyermeket. Mindennek ismeretében furcsa, hogy a nők maguk is osztják a „női vezetőről” kialakult kedvezőtlen sztereotípiákat; sőt vezetés közben inkább rádudálnak egy elakadt hölgyre, mintha férfi lenne az útjukban alkalmatlankodó.

 

Ne, éjszaka neeee!

 

A kevesebb, és kevésbé súlyos balesetről árulkodó statisztikák mögött mégis leginkább azt az okot találjuk, hogy a nők még sportkocsival sem mennek bele puszta vagánykodásból olyan, veszélyes helyzetekbe, melyekbe az úrvezetőket büszkeségük és ösztöneik heve sodorja. A térbeli tájékozódásban azonban a férfiak a jobbak, ám egy nőnek mégsem kell a rádiót lehalkítania, ha a térképet készül zavartalanul tanulmányozni. A színlátás terén a nők jóval kifinomultabbak, de az éjszakai vezetésnél, rossz látási viszonyok közötti előzéseknél az előny a férfiak oldalán van, a női sofőröknek ilyen helyzetekben nagyobb elővigyázatosságra van szükségük.

A nagyobb sebesség jóval nagyobb felkészültséget követel a vezetőtől, és a hölgyeknek a képességeik mellett az igényeik is eltérnek a férfiakéitól. Legyen bár szó az autóról, vagy a sportos vezetés elsajátításáról, a női igényekhez szabott megoldásokat mindkét területen meghozta a fejlődés. A külföldi sikerek után már nálunk is számos autósiskola kínál nőkre szabott oktatási módszerekkel folytatott képzéseket, melyek figyelembe veszik a nők sajátos adottságait. Az autóipar pedig külön figyelmet fordít a női ízlésnek megfelelő kocsik megalkotására.

 

Mnt egy butikban

 

Az általunk megkérdezett hazai képviseletek szerint Magyarországon egyelőre kevés nő keresi a kifejezetten sportos autókat és az olyan sportos kiegészítőket, mint a spoilerek, annál vonzóbb viszont a gazdag belső kárpit szín- és anyagválasztéka, az egyre változatosabb, vidám, élénk karosszéria szín, illetve a praktikus belső kialakítás. Ennek megfelelően egy sportkocsiban is jobban értékelik a pohártartót, a rakodórekeszeket, a megvilágított piperetükröt és a gyerekülés előkészítését, vagy a gyárilag ehhez illeszkedő gyermekülést és egyéb tartozékokat, mint az optikai tuningot és a látványos kipufogókat.


A külső forma, és a szín legalább olyan fontos a nők számára. A designnak legtöbbször elsődleges szerepe van a választásban, csakúgy, mint a műszerfal kialakításának és a szépségnek, az esztétikus megjelenésnek általában. A kereskedők elmondása szerint a hölgyek elsősorban emocionális alapon döntenek; a műszaki adatok gyakran elsikkadnak és a technikai részletek csak kevéssé nyomnak a latban. A sportosabb hazai kínálatból főleg a SEAT márkának vannak nagyobb számban – zömmel a döntéshozói körhöz tartozó – női vásárlói, ami jelzi, hogy a saját lábukon álló, diplomás nők már nem elégszenek meg egy átlagos teljesítményű városi kisautóval. A siker talán annak is köszönhető, hogy az Altea utasterének tervezésénél több női formatervező is közreműködött.


Felismerve, hogy a nők a családi autóvásárlások zöménél is döntően befolyásolják a választást, más gyártók kizárólag   nőkből álló munkacsoportokra bízták új tanulmányautóik formatervezését, illetve a belső kialakítását. Az amerikai trend szerint – ahol az új autók kétharmadát már a hölgyek veszik meg – a női szempontokat mára már egy cég sem hagyhatja figyelmen kívül, ha nem akar kiesni legfontosabb vevőköre kegyéből. A szabadságot jelképező száguldás pedig egyre többeket hódíthat meg, ha a sportautók új generációja a jövőben a párok hölgytagjaira is olyan elementáris hatással lesz, ahogyan a férfiakat is rabjává tette. A közös szenvedély: száguldás és szerelem.

 

Sárkány Bence

Smink&Drive-női autóvezetés oktatás