Szemünket napszemüveggel kell óvni a nap káros hatásaival szemben, különben olyan égési sérüléseket szenvedhet, mint a bőrünk. Sőt, az ultraibolya sugarak látásromlást is okozhatnak. De hogyan legyen egy napszemüveg egyszerre trendi és egészségbarát? Kiss Kata optometrista szerint a kettő nem zárja ki egymást.

 

Vészhelyek

A napsugarak káros hatásai főként olyan területeken érzékelhetők, ahol a talajviszonyok miatt visszaverődik a fény, vagy a domborzat alapszíne felerősíti a sugárzást. Ilyen alapon veszélyesnek számítanak a vízpartok, a hegyek és a hóval borított területek. A napsugárzás 12 és 15 óra között a legintenzívebb, ekkor kell nagyon odafigyelnünk a megfelelő védekezésre.

 

Megfejthető jelzések

Mindenek előtt arra figyeljünk, hogy a szemüveg valóban UV-szűrővel van-e ellátva. Manapság az optikusok és az állami boltok kizárólag bevizsgált, megbízható minőségű szemüvegeket forgalmaznak. Ugyanez nem mondható el a nyári hónapokban gombamód szaporodó alkalmi árusokról.

A legtöbb terméken az átlagember számára ismeretlen betűjellel tüntetnek fel bizonyos értékeket, az áru tulajdonságait. Milyen jelzésekk el találkozhatunk napszemüveg vásárlása esetén? Az Európai Unió országaiban régóta hatályos előírás szerint minden napszemüvegen fel kell tüntetni az úgynevezett szűrési értéket. A „CE” rövidítéssel a szemüveg védelmi képességét jelzik. E betűk mellett általában kettes, hármas, vagy négyes szám található. Ezek az értékek hasonlóak a bőrápolásnál használatos napozó krémek és olajok fényvédő faktorához.

CE 2-es: olyan helyeken érdemes viselni az ilyen szemüvegeket, ahol direkt napsütésnek nincs kitéve a szemünk.

CE 3-as: már alkalmas arra is, hogy a nyári napsütésben autót vezessünk benne.

CE 4-es: csak nagyon erős fényben érdemes felvenni.

 

Üveg vagy műanyag?

Ma már a műanyag minden szempontból jobb választás! Egyrészt sokkal könnyebb, mint az üveg, másrészt jóval strapabíróbb.

 

A lencse színe

A lencse színe alapvetően nem számít az UV-védelem szempontjából. Ám nagyon fontos megjegyezni, hogy az UV-szűrő sem szűr ki minden káros sugárzást, így azok, akik tudják, hogy a szemük érzékenyebb az átlagosnál, semmiképp ne vegyenek világos napszemüveget, hiába oly divatos.

 

Napon olvasóknak!

A lakosság túlnyomó hányada látásproblémákkal bajlódik. A szemüvegesek egyre több helyen vásárolhatnak dioptriás napszemüveget. Sőt, úgynevezett multifokális lencsével ellátott típusok is léteznek, amelyek nemcsak a szabadban való mozgást teszik lehetővé a viselőjük számára, hanem például a napon való olvasást is.

A kontaktlencsét viselők bármilyen, dioptria nélküli napszemüveget vehetnek, kitűnően fognak látni vele.

 

Barnuláshoz!

Napozásnál a legtöbben leveszik a napszemüveget, mert nem akarják, hogy később a szemük körül fehér folt éktelenkedjen. Ez nagy hiba! A szemhéj ugyanis nem minden esetben nyújt tökéletes védelmet a káros sugárzással szemben, így hiába hunyjuk be szemünket, a nap fénye károsíthatja a látószervet. A legjobb megoldás, ha a napozáshoz kis átmérőjű lencsével ellátott napszemüveget veszünk fel, így nem kell attól tartani, hogy bronzbarnára süttetett arcunkon egyedi monokliként ékeskedik majd a szemüveg helye, és a szemünk sem károsodik. Áthidaló megoldás lehet persze egy-egy formás falevél is, amelyet a szemünkre helyezünk. Ez esetben csak arra kell figyelni, hogy elég vastag legyen, és ne engedje át a fényt.

 

A legújabb divat

A legfrissebb trend az egyre növekvő keretek irányába mutat. Ez optikailag nem annyira szerencsés, hiszen – a szakmai irányelvek alapján – a szemüvegkeret mérete akkor a legoptimálisabb, ha nem haladja meg az arc szélességét.

 

FittTipp:

Ma már nem számítanak újdonságnak a sportszemüvegek, amelyekbe – a napszem-üvegekhez hasonlóan – lehet dioptriás lencsét is tenni, az igazán profikba, pár kattintással cserélhető lencsék vannak. Kaphatók ma már kimondottan vízisportokhoz napszemüvegek, melyek víztaszító anyaggal vannak bevonva. Hegymászóknak és túrázóknak az erős napfénytől kell óvni a szemüket, ezt teszik teljessé a szárakon elhelyezett pajzsok. Külön kategória még a kerékpáros szemüvegek, melyek ellenállóságukról és könnyűségükről ismerhetők fel.