„…Ha sikerült az olvasót arra indítani, hogy a szemápolás fontos tana iránt az érdeklődét felkeltse – valamint, hogy a látóképesség fenntartásának nagy jelentőségéről meggyőzve, maga buzgólkodjék az ahhoz szükséges óvórendszabályok keresztülvitelén és ezáltal szemevilágát megtartsa, mely őt a földi élvezetek kifogyhatatlan forrásához juttathatja.”

 

„Első főfeladata az, hogy a szemet, amennyire ez módunkban áll, a megbetegedéstől megóvjuk. Itt az öröklött betegségek, melyeknek eredetét legnagyobb részt még nem fedezték fel, nem jöhetnek tekintetbe, annál inkább vétetnek figyelembe a szerzett betegségek, amelyek okait, hála a modern kutatásnak, alaposan ismerjük.”

 

(A szem egészségtana; 1900)

 

A gyermekek születésük után gyermekorvosi vizsgálaton esnek át. A gyermekorvos megfigyeli a légzést és szívműködést, a végtagok mozgathatóságát, a reflexeket, a bőr tapintatát, hőfokát, az izmokat. Mindezeket egy kódszámmal jelölik, mely az életképességet, az egészséges életkezdést jelöli. Az úgynevezett APGAR értékkel 10 pont az elérhető maximum. Mindannyian így esünk át az első szűrővizsgálaton, majd alig néhány pillanattal a születésünk után, tiszta vízzel lemosnak és a szemünket is kimossák, hogy   Betadine cseppel, hol antibiotikummal, van ahol a Credé féle cseppet használják. Mindegyik azt célozza, hogy a kis újszülött szeme egészséges maradjon, hisz átjutva a szülőutakon esetlegesen megfertőződhet.

 

Az az újszülött, aki az első napokban kap fertőzést és duzzadt váladékos lesz a szeme, azonnal szemészeti ellátást igényel. Váladékvizsgálatot kell végeznünk és célzott antibiotikus kezelést rendelünk. Általában 5-10 nap alatt nyom nélkül gyógyítható ez a fertőzés. Gyakori gond a kis csecsemőknél körülbelül harmadik negyedik héttől kezdődő és egyre nehezebben kezelhető váladékozás, „csipásodás”, mely nem a kötőhártya vörösségével jár, hanem a könny kifolyásával illetve a szempillák összeragadásával.

 

Amennyiben a második harmadik hónapban is az a panasz, hogy hol becsipásodik, hol letisztul a baba szeme, akkor nagy valószínűséggel a könnycsatornát kell kimosni. Erre a beavatkozásra rá kell szánni magunkat legkésőbb a harmadik negyedik élethónapban, mert akkor egyetlen jól elvégzett, célzott könnycsatorna átmosással meg lehet szűntetni a betegséget.

 

Javasolt a csecsemő gyermekszemészeti szűrése, ha a családban szembetegség fordul elő. Nemcsak szemüveghiba, hanem szürkehályog, zöldhályog és más fejlődési rendellenesség korán felderítendő és kezelendő betegség. A védőnők és gyermekorvosok feladata   hogy a fiatal szülőket megtanítsák arra, hogy mire figyeljenek a gyermek fejlődését illetően. El kell küldeni csípőszűrésre   az arra gyanús gyermekeket és megvizsgálva az érzékszerveket, a hallást a látást szintén figyelni kell. A pupilla fényre szűkül, és a csecsemő rövid időkre, már fixálni is képes fényt és később tárgyakat is. Amennyiben ezt nem teszi. Érdemes gyermekszemészeti szűrésre irányítani.

 

Bármilyen rendellenességet észlel a szülő a kisbaba szemén, például a pupilla területe nem egyenletesen fekete, vagy a szivárványhártya nem szabályos, vagy a szemek állása nem párhuzamos, akkor javasolt a szemszakorvosi vizsgálat.   A kancsalság gyanúja esetén azonnal el kell menni szemorvoshoz, el kell dönteni, hogy az ilyen korai csecsemőkori vagy veleszületett kancsalságot mi okozza. Inkább egy felesleges vizsgálat, mint hogy valami rejtett öröklött, vagy szerzett betegség maradjon titokban.  

 

A későbbiekben javasolt, hogy megfigyeljük a csecsemők szemmozgását, valamint azt, hogy a kicsi lát-e külön-külön szemmel egyformán. Jó, ha a szülők játszanak „kukucs” játékot a gyermekükkel időről időre, ezzel havonta javasolt ellenőrizni mindkét szem látóképességét.

Óvoda előtt, körülbelül 2,5 éves korban javasolt minden kisgyermek vizsgálata. Ilyenkor már a látásélességet kis rajzokkal, ábrákkal vizsgáljuk, a fénytörési hibát is megmérjük.   Az ilyen tájban kialakuló kancsalságot szemüveggel kell kezelni leggyakrabban.

A következő szűrővizsgálat ideje 5 éves korban van, egy évvel az iskola előtt. Későbbiekben az iskolában történnek a szűrővizsgálatok. A távollátás már kettő-három éves korban szemüveggel kezelhető, az esetleges tompalátás a vezér szem teljes takarásával szintén óvodás korban gyógyítható.

 

Az allergia kisgyermekkorban kezdődik, tavasszal-ősszel erős szemviszketéssel, vörösséggel, könnyezéssel jár. Együtt járhat köhögéssel, tüsszögéssel. A rövidlátás általában csak negyedik általános iskolában kezdődik, „iskolai rövidlátásnak” nevezik. A sok közeli munka, számítógépezés gyakran erősíti a rövidlátás fokát.

 

A gyermekeket óvni kell a szemek sérülésétől. Az erős napsugárzásban a napszemüveg használata, a számítógép előtt ülő gyermekeknek a védőszemüveg szükséges. Az uszoda fertőzések, a sport, a játékok okozta sérülések, teniszlabda, tollaslabda, vívás okozta sérülések fordulhatnak elő. Vigyázni kell a maródásokra. Egyre több vegyszert használunk a háztartásokban. Mindezek veszélyesek a kisgyermekekre, gondosan el kell zárni tőlük.

 

Dr. Sényi Katalin

szakorvos