A japán nők mindig kecsesek és kifinomul­tan szépek, a kínaiak kimértek, elegánsak és nyugodtak. Valahogy a keleti ember ráncta­lan, kortalan… szép. Gyengéden szépítő távolkeleti titkaikat most a nyugat újra fel­fedezi. Ellesi kisugárzá­suk varázserejét, irigyli a tökéletes nyugalmat. A Fittinfo most bemu­tat néhány egzotikus esszenciát, mini-masz­százst és egyensúlyba billentő tornagyakorla­tot.

 

Ezek elkényez­tetik testét és lelkét, és segítenek megteremteni belső nyugalmát. A zen úgy tartja, hogy maga az út az, amit meg kell találnunk és tanulnunk. Természetesen minden útnak tekinthető. A szépség felé vezető út például a készülődés: a fésülködés, a bőr- és hajápolás. Aki tehát ezt szeretettel végzi, önmagát ünnepli, az különlegesnek érezheti azokat a pillanatokat, amelyeket sokan nap mint nap kötelességszerűen végeznek el. Márpedig a reggeli napnak indulás, ha kellemesen telik, új energiá­val tölti fel az embert. A ráfordítás pedig megtérül, hiszen a belső nyugalom meglátszik bőrünkön: amíg a stresszes ember bőre fáradt és szürke, addig a kiegyensúlyozotté friss, sugárzó.

 

A zen azt is tartja, hogy az a fontos, ami most van. A pillanatnak kell élni, de nem úgy, hogy kiélvezzük mindazt, amit a perc adhat, hanem úgy, hogy átéljük, érezzük a másodperceket, hogy tuda­tában vagyunk a velünk történteknek. A szépségre vonatkoztatva ez annyit tesz, hogy élvezettel törődünk magunkkal. A napi szépségrituálé lehet egyfajta medi­táció. Ha az ember például zuhanyozás közben végiggondolja, mit ad táplá­ló tusfürdőjével a bőrének, már valami tudatosságra bukkan.

 

A zent értelmezhetjük – és gyakorolhat­juk – tehát úgy, mint a mindennapok művészetét. Például munka közben tart­hatunk annyi szünetet, amíg egy füstölőt elégetünk, sőt, az irodában is letölt­hetünk az internetről egy-két percnyi relaxációs zenét. Hétvégén tarthatunk fürdőnapot: amikor tetőtől talpig több­ször „átmossuk” magunkat. Ha mindezt ázsiai boltokban kapható termékekkel tesszük, biztosak lehetünk benne, hogy természetes módon ápoljuk testünket-lelkünket. Egyébként a keleti szépség­ápolási termékek egzotikus hozzávaló­inak többsége nagyon kellemes, ideg­nyugtató illatú.

 

Bababőr és gyöngyház csillogás

Kezdje a fürdést, mint egy japán hölgy: mielőtt beülne a kádba, tisztítsa meg testét. A zöldtea, gyömbér vagy jáz­minolaj tartalmú tusfürdők megtisztítják a pórusokat is. A citromfüves, radírozó tusolók az elhalt hámsejteket is eltá­volítják bőrünk felszínéről. Ha mindezt luffaszivaccsal tesszük, gyengéd masz­százzsal kényeztetjük testünket. Tehát tusolás, bőrradír és megtisztulás után üljünk a forró fürdőbe (ami akár negy­ven fokos is lehet.) Öntsünk bele ázsi­ai éterikus olajokat, amelyek a meleg vízben jól oldódnak, és felszívódnak.

A narancs és a bergamott olaja éltetően, serkentően hat, az ylang-ylang és a szantálfa megnyugtat. Ha nem idegen­kedik az egzotikus hozzávalóktól, szórhat a vízbe teafüvet, rizst, cseresznyefa-kérget vagy algákat is. Ezek feszesítik a bőrt, gyengéden ápolnak. Miközben für­dik, testét többször masszírozza át luffa- vagy egyéb természetes anyagú szivacs­csal. A fürdőkád köré tett illatgyertyák vagy füstölők segítenek az ellazulásban, relaxálásban. A hosszú fürdő után hid­ratálókrémekkel kenje be egész testét. Gondosan válassza meg a termékeket: legyen közte balzsam és aromás tonik is, ami szellemét is serkenti, miközben frissíti bőrét. Ha a fenti útmutatót híven követi, bőre csillogó, fiatalos – no és feszes lesz.

Külön kell szólnunk az arcápolásról. Bizo­nyára irigyelte már a japán nők szinte átlátszó, teljesen pórusmentes, tökéle­tesen sima bőrét. No nem a rizsporo­san fehéret, hanem azt, amely a maszk mögött rejtőzik – majdnem olyan fehéren és porcelánszerűen. A zen szerint a legegyszerűbb a legjobb, bár az az egyszerű se legyen olcsó. A keleti nők ezért gyakran tisztítják bőrüket a bio- és ázsiaboltokban nálunk is kapható rizskorpával.

 

A porszerű készítményt a kézben kevés vízzel kell összedolgozni, és úgy körkörös mozdulatokkal felvinni a bőrre, majd langyos vízzel le lehet öblíteni. A mangómag darabokat vagy finomra őrölt azuki-baabokat tartalmazó „enzimradír” úgy „felületkezeli” bőrünket, mint a polírozó az autókarosszériát. Eze­ket a termékeket heti egyszer-kétszer használhatjuk, illetve akkor is hatásosak, ha meleg vízzel pakolást készítve belőle hétnaponta felvisszük arcunkra.

A zen varázsszava tehát törődés és főleg: HARMÓNIA.

 

A bőr természetes egyensúlyának megtartásáért olyan spe­ciális termékeket kell választanunk, ame­lyek serkentik anyagcseréjét, ugyanakkor megnyugtatják a hiperaktív sejteket, a fáradtakat pedig felélesztik. Az egyik speciális összetevő, ami mindezt tudja, a gingko. A levelek kivonata segít legyőzni – és megkötni – a szabadgyököket, és kitűnő ránctalanító hatású.

Persze a legjobb szépségelixír a nyu­galom. Az ázsiai nők ezért sokszor alkalmaznak önmasszázst. Az arcot ujj­begyeinkre felvitt aromaolajokkal végig­pergethetjük, mint a lepkeszárny. Sose nyomjuk túl erősen, hiszen az arcon olyan érzékeny pontok vannak, mint a szemhéjak vagy a halánték. Célzott, gyengéd nyomkodással azonban végig­görgethetjük kézfejünket az orcákon.

A homlok közepéről kezdjük, végig az orr­nyergen, az orr két oldalán, a felső ajka­kon, az állon, majd a nyakon. Háromszor ismételjük az egészet úgy, hogy minden területen három percet időzünk. Így a görcsök feloldódnak, a vonások nyugod­tabbak lesznek, a mély ráncok simulnak, a bőr az olajoknak köszönhetően újra visszanyeri fényét.

 

Fénylő haj és tökéletes harmónia

Az egészséges, fénylő haj nemcsak a helyes táplálkozás, hanem a természe­tes ápolás eredménye is lehet. Az ázsiai titok a ginzenggyökérben rejlik, amely erősíti a hajat, serkenti a hajnövekedést, és stimulálja a fejbőrsejtek létrejöttét.

A bambusz is hatékony hajápoló: javítja a hajszálak rugalmasságát, így könnyeb­ben fésülhetővé teszi a tincseket. Magas fényt ad a hajnak egy pár evőkanál sze­zámolaj. Kenjük a hajunkra, majd húsz percre csavarjunk a fejünkre egy meleg törülközőt. A pakolás után kiöblíthető a hajból.

 

Dénes Vanda