Ha nincs ló, jó a drótszamár is, de már hogyne lenne ló: a Szigetközben több lovasiskola működik, a tereplovaglástól egészen a díjlovaglásig válogathatsz, ugyanakkor kiépített és ajánlott kerékpárutakon kerekezve is csodálhatod a vidéket. A Duna ágrendszere és a Mosoni-Duna vizitúrái, sétahajó-kalandjai: feledhetetlenek. S ha van erőd, nagy gyalogtúrákat tehetsz.

 

A Duna menti nemzetközi kerékpárút része a Szigetközön átvezető szakasz, mely mellett a töltés és a kisforgalmú mellékutak is alkalmasak kerékpározásra.

 

A barátságos, rendezett települések, az egyre színvonalasabb szolgáltatások, a bővülő programkínálat, a Szigetköz nyújtotta természeti szépségek egyre több látogatót vonzanak.

A vízi túrák kedvelői csónakkal, ladikkal, vízibiciklivel önállóan vagy kísérettel végigjárhatják a galériaerdők övezte Duna-ágakat, ahol a keskeny, gyors folyású szakaszok igazi élményt ígérnek a kajakkal, kenukkal érkezőknek is. A legtöbb vízben gazdag területhez hasonlóan itt is sok helyen találunk strandolásra alkalmas területet, ahol a vadromantikát kedvelők lubickolhatnak kedvükre.

 

Wellness és sport

 

Egészségturizmus: Mosonmagyaróvár termálfürdőjének fejlesztése elkezdődött,   a termálfürdő főbejárati épületében található a gyógyászati és wellness központ, valamint a háromcsillagos Thermal Hotel Mosonmagyaróvár. A fürdő közvetlen szomszédságában újra megnyílt a háromcsillagos Termál Hotel Aqua, mely saját gyógyvizes medencével rendelkezik.

Szigetköz szívében, Lipóton található termál-, és élményfürdő új főbejárattal várja a      belföldi és külföldi vendégeket.

Víziturizmus: A térség a vízi túrázok paradicsoma, a Duna szigetvilága és a galériaerdők övezte Mosoni-Duna a kajakosok, kenusok kedvelt kirándulóhelye. Túravezetők segítségével szervezetten is bejárhatók a mellékágak, kajakok és kenuk a vízparti   kempingekben bérelhetők.

Kerékpáros turizmus: A nemzetközi Duna-menti kerékpárút része a Szigetközön áthaladó, kiépített kerékpárút, melynek eddig hiányzó Halászi-Darnózseli közötti 8 kilométeres szakaszát ROP pályázatból építik meg, átadási határideje:   2006. június. A kisforgalmú mellékutak, töltések is alkalmasak a kerékpártúrákra.

Lovaglás: a térségben több lovarda található, például Sérfenyőszigeten ötpatkós   lovasudvar szervez tereptúrákat a szigetvilágba. Máriakálnokon díjlovagló központ működik, ahol hazai és nemzetközi versenyeket rendeznek.

Horgászat: a Dunán és mellékágain kívül mintegy 30 bányató várja a horgászokat, több szálláshely közvetlenül a víz mellett található.

Falusi turizmus: a szép, ápolt környezetben található jól felszerelt szállásokhoz grillezési lehetőség, gyerekjátszótér, csónak-, és kerékpár kölcsönzési lehetőség társul. A házigazdák szabadidős programokat szerveznek a vendégeknek, a térségről készült térképekkel, prospektusokkal állnak az idelátogatók rendelkezésére.

 

Sétálj, és láss!

 

Darnózseli

A zseli erdő mellett a napóleoni csatákra emlékeztető oszlophoz érdemes ellátogatni.

 

Dunakiliti

A csodálatos táji környezetben fekvő faluban található a 2003-ban boldoggá avatott Dr. Batthyány Strattmann László kastélya, mely jelenleg iskolának ad otthont. A kilencvenes évek végén, a Tejfalusziget felé vezető út mentén készült el az ötcsillagos Princess Golf szálloda.

 

Dunasziget

A három kis szigetközi település (Cikolasziget, Sérfenyősziget és Doborgazsziget) egyesüléséből létrejött falu a pihenni, kikapcsolódni vágyók kedvelt célpontja. Az ártéri ágrendszer szomszédságában található település kiépített strandjával és lovaglási lehetőséggel várja a látogatókat.

 

Feketeerdő

A Mosoni-Duna által három oldalról körülölelt település a kora középkor óta lakott. A falut övező különlegesen szép növényvilágot gazdagítja a hét vezér tiszteletére 1896-ban ültetett hét tölgyfa.

 

Hédervár

A XI. sz. óta lakott település legjellegzetesebb épülete a három szintes, három saroktoronnyal rendelkező, eklektikus stílusú kastély, melyet egy 10 hektáros, több növényritkasággal is beültetett park vesz körül. Nevezetessége a XIII. századi alapokra épített Boldogasszony-temetőkápolna.

 

Lébény

A Lébény mellett elterülő forrástavak környéke kiváló lehetőséget nyújt a kirándulni, horgászni vágyók részére.

 

Lipót

Kedvelt üdülőhely, melynek fő turisztikai vonzereje a hat medencés termálfürdő és élménypark, valamint a négycsillagos Wellness-Hotel Orchidea.   Védett természeti értékei a fürdőhöz közeli tündérrózsás tó és a Darnózseli felé vezető gesztenyefasor. Barokk temploma 1772-ben épült.

 

Máriakálnok

A térség legismertebb búcsújáróhelye. A falu szélén 1663 óta kápolna állt, melyet 1874-ben neoromán stílusban építettek át. Kis szentélyében található a kálnoki csodatévő Szűz Mária szobra.

 

Mecsér

A Mosoni-Duna menti településen, a néhány múltat idéző parasztház mellett, kellemes sétaútvonal a Duna menti védett galériaerdő.

 

+ 1 nap ROMANTIKA!

 

Variáció meditáló gyaloglásra

Hédervár nemcsak történelmi látnivalókat kínál, hanem a Vadaskert révén kellemes erdei sétát, kirándulási lehetőséget is. A Vadaskertet megközelíteni a kastély főbejáratától indulva, a szemközti szép parkot balról megkerülve, a Hársfa utcán át lehetséges.

Lépjünk be az erdőbe! Az egykori grófi “fácánkert” északi alléján haladunk. Hat ilyen sugárút fut össze az erdő közepén, amelyet egy nagyjából körirányú további sétaút egészít ki.

Az erdő közepén, a hat sugárút találkozásánál nagyobb tisztás van, ahol egykor egy vadászlak állt. Környékén pihenőpadok, asztalok és szeméttárolók is vannak, bár nem a legjobb állapotban. Itt le lehet heveredni, a réten és környékén labdázni, játszani.

Hazafelé, megfelelő fényviszonyok esetén még egy ajándékélményben részesülhetünk: az erdőből kifelé nézve érzékelhetjük, hogy az északi allé és a folytatását képező Hársfa utca egyenese a Hédervári-kastély tornyára mutat – az egykori összetartozás jelképeként.

Elcsépelt szlogen, hogy a Kisalföld a nyugat kapuja. Elég csak rápillantani a térképre, hogy elfogadjuk ennek a valóságtartalmát, hiszen a mi kis területünkön Szlovákia és Ausztria féle is két határállomáson át áramlik a forgalom északról délre és nyugatról keletre. E határállomások a Szigetközből és a Mosoni-síkságból nyílnak,   ha van kedved, át is csalinkázhatsz a szomszédba!