Számos aerobik-rendezvény közül válogathatnak napjainkban a zenés edzésformákért rajongók. Aerobik iskolák, fitness stúdiók, lelkes amatőrök vagy éppen multicégekszervezésében különböző tartalmú, célú és eltérő színvonalú események kínálnaksportolási lehetőséget. A sok közül kinek melyik a testhezállóbb?

 

Nyílt nap – lelkes amatőröknek

Az egyik leggyakoribb típus a fitness stúdiók által szervezett nyílt nap. Ezek a rendezvények gyakran ingyenesek, vagy legalábbis nagyon olcsók. A cél az, hogy egy jó hangulatú sportnapon minél többen vegyenek részt, és aztán a következő hetekben az adott stúdióban tagságit vagy bérletet vásároljanak. A házi rendezvények ingyenes vagy olcsó aerobikprogramjai viszonylag egyszerűek, mert a cél az, hogy bárki számára könnyedén felfogható és elvégezhető legyen a feladatsor. Azoknak, akik fejlődni szeretnének, új módszereket, mesterfogásokat, tippeket akarnak tanulni, nem jelenthet újdonságot egy ilyen, a mozgást, a fitnesst vagy éppen az aerobikozást népszerűsítő rendezvény. Ide vigyük el kezdő barátainkat, ismerőseinket, akiket szívesen látnánk később egy edzőteremben.

 

Aerobik maraton – extrémeknek

Nagyobb állóképességet igényel az aerobik maraton, amikoris – akár szó szerinti értelemben, egy napon át tart a torna, minimális pihenőkkel, étkezési és emésztési szünetekkel. Célja elsősorban az, hogy különleges alkalmat teremtsen azok számára, akik nem hétköznapi sportélményekre vágynak és szívesen megmérettetik magukat egy több órás, a szokásosnál jóval keményebb edzésprogramon. A maratoni rendezvények hangulata egyedülálló és alkalmas arra, hogy magával ragadja és lelkesítse a résztvevőket. Figyelem, laikusok, amatőrök inkább csak nézzék!

 

Fitness iskolák bemutatója – szakembereknek

A fitness iskolák által szervezett szakmai napok célja kettős. Egyrészt alkalom nyílik arra, hogy az adott iskola tanárai teljesítményén keresztül megmutassa professzionalitását, másrészt szakmai továbbképzési lehetőséget is kínálnak a hivatásos edzőknek. Az iskolák oktatói ezeken a bemutatókon ismertetik a nemzetközi trendeket, újdonságokat, például új eszközöket, vagy egészen szokatlan testformálási eljárásokat is közzétesznek. Az órák anyaga már igen bonyolult, nagyobb szakmai felkészülést igényel, hogy valaki az oktatókat utánozva kipróbálja-lemásolja a gyakorlatokat. Ma már a fitness szakma rendkívül szerteágazó. Az aerobik mellett, egyre nagyobb teret hódítanak az indoor cycling különböző válfajai, a spinracing és a spinning, egyre jobban terjed a személyi edzés.  

 

Nemzetközi kongresszusok – az igazi profiknak  

Külön kategóriát képeznek a nagy nemzetközi aerobik kongreszszusok, amelyek a szakma csúcsrendezvényei. A foglalkozásvezetők nemzetközi profik, esetleg a hazai előadók közül a legjobbak, akik egészen speciális tudásanyaggal rendelkeznek. Egy jó kongreszszuson üzleti szemináriumok, személyi edzőknek szóló előadások, wellness foglalkozások, táncos vagy atlétikus programok, elmélet és gyakorlat váltogatja egymást.

 

B. A.