A gyermekvárás és a szülés igen nagy hatással van minden pár életére, s számos új feladat elé állítja mindkét embert. Miközben egy új taggal bővül a család, vagy inkább éppen az új taggal alakul ki a család, a nőnek be kell ilesztenie az életébe az anyai szerepet, a férfinak az apai szerepet.

 

Számtalan vadonatúj problémát, teendőt kell ügyesen összeszervezni, új életmódot kell kialakítani. Az első hetek fizikai és érzelmi zűrzavara után lassan a párnak, mint nőnek és férfinak is egymásra kell újra találnia. Ennek érzelmi és szexuális oldalai vannak.


Szülés után hat héttel megint lehet szexuális életet élni, amelyet gyakran gátol a nő csökkent nemi vágya és a félelme az újabb terhességtől.

A nemi vágy csökkenése a természet védelme a már meglévő utód felé, hiszen az anya az ő felnevelésével van elfoglalva. A szoptatás az egyik legtermészetesebb fogamzásgátló, ugyanis a prolaktin hormon gátolja az újabb teherbe esést, de erre csak addig lehet biztosan számítani, amíg a szoptatás rendszeres, kizárólagos, és legalább négyóránként ismétlődik. Ugyanis a tobozmirígy közvetítésével létrejövő reflexes folyamatról van szó, amit a szopás által a mellbimbót érő mechanikai inger vált ki.

Olyan afrikai anyákon végzett megfigyelések szerint, akik szoros testközelségben vannak gyermekeikkel – mert a testükre kötve hordozzák – és többször is mellre rakják, nem lesznek terhesek. Amint ritkábban eszik a baba, például az éjszakai szoptatáskihagyás meghaladja a hat órát, már felborul az anya hormonrendszere, és visszaáll a termékenység. Az is tapasztalat, hogyha hamar elkezd egy nő gyermekének kiegészítő táplálékokat, gyümölcslét adni, elveszíti a védettséget. Valamint arra is érdemes figyelni, hogy a szülés utáni első menzeszt már egy ovuláció megelőzi.

Ahhoz, hogy a nő felszabadultan engedhesse át magát újra a szexuális élet örömeinek, mindenképpen megnyugtató, biztonságos és kényelmes fogamzásgátló módszert kell találnia.


Nem csak a várandós nők, hanem a szoptatós kismamák is természetesen idegenkednek minden gyógyszertől, különösen a hormon tartalmú tablettáktól.

Ha mégis ezek valamelyike mellett döntene, tartsák szem előtt, hogy minden olyan készítmény ellenjavallt, ami ösztrogént tartalmaz, vagy más módon a tejelválasztást akadályozza. A hormon tartalmú gyógyszerek ugyan a legnagyobb biztonságot nyújtják, de félő, hogy hatóanyaguk átjut a tejen keresztül a baba szervezetébe, ami   beláthatatlan következményekkel jár.


SZOPTATÁS ALATT ALKALMAZHATÓ FOGAMZÁSGÁTLÓ MÓDSZEREK


A MINIPILLEK és a PROGESZTERON INJEKCIÓ ami alkalmazható kismamáknál, mert a minipillek is csak progesztint tartalmaznak, amelynek nincsen kimutatható káros hatása a babára.

SPIRÁL (IUD)

A méh belsejébe helyezett apró, fém ionokat tartalmazó eszköz, mely nem csak a beágyazódást, de a fogantatást is megakadályozza. A spirál azonban nem ajánlott olyan nőknek, akik gyakori méh- vagy belső nemiszervi gyulladásoktól szenvednek.

GUMI ÓVSZER

A legrégebbi hagyományokra visszatekintő fogamzásgátló módszer. Nem csak az újabb terhességtől véd, hanem a rendeződőben lévő női nemiszervek közösülés általi fertőzésétől.

PESSZÁRIUM

Nem túl elterjedt és kényelmetlen , pedig biztonságos módszer, mely bizonyos anatómiai ismereteket is igényel.

FILM, mely hormonmentes, kényelmesen felhelyezhető a hüvelybe, és egy órán át védelmet nyújt.

SPERMAÖLŐ HAB, KRÉM ZSELÉ, a szerelmi együttlétek előtt hüvelybe helyezendő készítmények, melyek némi kényelmetlenséget okoznak, de elég nagy biztonságot adnak, ha betartják az utasításokat. A használatuk utáni hüvelyöblítést legalább 8 órán át mellőzni kell.

HŐMÉRŐ-MÓDSZER Azoknak a nőknek ajánlott, akik hajlamosak a rendszerességre, tehát nem felejtik el, még a baba mellett sem, minden nap megmérni a testhőmérsékletüket.

HÜVELYVÁLADÉK VIZSGÁLAT

A hüvelyváladék változásait figyelve állapthatja meg, mikortól várható termékenyülésre képes petesejtek megjelenése. A hüvelyváladék ugyanis nyúlóssá válik a belekerülő sűrű nyáktól, amely a méhnyakat elzáró dugó anyaga. A méhnyak csap kiürülésével szabad utat enged a méh felé tartó spermiumoknak.

SZOPTATÁS UTÁN ALKALMAZHATÓ MÓDSZEREK

A szülés utáni, illetve szoptatás alatti fogamzásgátlás módját mindíg személyre szabottan kell megválasztani. A legrosszabb megoldás, ha a nő a szerencsére bízza magát.


A szoptatás után legbiztonságosabb és legkényelmesebb fogamzásgátlást a   folyamatosan szedendő tabletták nyújtják, melyet a nőgyógyásszal konzultálva, receptre lehet kapni.


Az átfogó ismeretek, és a saját természetünk, testünk ismerete mindenképpen segítségünkre van, ha szeretnénk családi- és szexuális életünket biztonságban és örömmel megélni.


Papp Erzsébet