Itt a nyár, sokszor száz ágra süt a nap, és a rekkenő hőségben valljuk be sokkal jobban esik, ha minél kevesebb ruhadarab van rajtunk. Előkerül a szekrényből a miniruha, a miniszoknya és a sort. Igazán jól esik valamelyik vízparton hűsíteni magunka, de vannak, akik nem szívesen fedik fel a testüket.

 

Akadnak, akik szégyellik a testüket, ezért inkább ki sem merészkednek a strandra és hosszúnadrágban, hosszú ujjú blúzban mennek mindenhova. Mindenki más és más ok miatt ódzkodik a levetkőzéstől. Néhányan kövérnek tartják magukat, mások úgy vélik túl görbe a lábuk, de olyanok is vannak, akiknek a lábuk furcsán megvastagodott, elszíneződött a bőr alatt, kiszáradt a felülete, és anynyira szégyellik, hogy inkább nem mutogatják.


Aki ez utóbbi tünetek miatt nem vetkőzik, bizony nagy valószínűséggel betegségben szenved, méghozzá: lipödémában. Erről a rejtélyes kórról eddig kevesen hallottak, épp ezért nem is tudják, hogy lefolyása lassítható, szinten tartható, sőt megfelelő kezeléssel némi javulás is elérhető. A lipödéma kialakulásáról, magáról a betegségről, kezeléséről Professzor Dr. Daróczy Judit bőrgyógyászt faggattuk.

 

– Mi pontosan a lipödéma?

 

– Betegség, amely alkati sajátosságokból, öröklődő habitusból adódik. Ismerete azért szükséges, mert elhanyagolva a tünetek egy idő után mozgáskorlátozottsághoz, izületi betegségekhez, vérkeringési panaszokhoz vezethetnek. A lipödéma egy szindróma, vagyis tünetek együttes előfordulása. A tünetek elnevezése: vastag láb, oszlop láb, fájdalmas zsírszövet.

 

– Mi okozza a lipödéma kialakulását?

 

– A kórkép oka eddig ismeretlen. A zsírszövet kóros, nagymennyiségű lerakódásáról van szó, és épp ezért a zsírszövet szerkezete eltér a normálistól. A zsírsejtek nagyobbak, és kevesebb   közöttük a rugalmas szövet. Az öröklésmenet nincs pontosan meghatározva, azonban a megfigyelési adatok szerint csaknem kizárólag nőkön jelentkezik, családi halmozódást mutat.

 

– Mikor fedezhető fel a lipödéma első jele?

 

– Általában a pubertás korban, körülbelül tizennyolc-tizenkilenc éveseknél láthatóak az első tünetek, de nagy a szórás. Akinek hajalma van rá, és a szülés után elhagyja magát, annál még gyorsabban kialakul. Eleinte a térd környéke furcsán megvastagodik, a zsírpárnák szimmetrikusan jelennek meg, ez hívja fel a figyelmet a kórképre. Jellemzőek még a csípőpárnák, a comb külső, felső harmadában felszaporodott zsírszövet, amely a combnak lovaglónadrágszerű megjelenést kölcsönöz. Továbbá általános kötőszöveti gyengeségre utal, hogy az erek fala sérülékeny, ezért enyhe ütések, a bőr kisfokú nyomása úgynevezett véraláfutásokat eredményez.

 

– Az első jelek megjelenése után, milyen a betegség lefolyása?

 

– Eleinte a zsírszövet felett a bőr színe nem változik, a szövetszaporulat puha tapintatú, nyomásra érzékeny. Kísérő tünetként gyakran alakul ki visszeresség. A nyirokerek betegsége is társulhat a kórképhez, amely nyiroködémát okoz. Korán jelentkezhetnek izületi panaszok, kezdetben a térdizületben, később a csípőizületben is. A vérzsírok értéke a betegek nyolcvan százalékánál magas, és a cukorbetegség előfordulása is gyakoribb, mint az átlag lakosságnál.

 

– Mi történik, ha a kórképet nem ismerik fel?

 

– A zsírszövet lerakódása fokozódik, és a visszérbetegség is szövődményeket okoz. Nehéz, vastag, fájós láb alakul ki, a vénás betegség pedig tovább rontja a tüneteket. Egy idő után a beteg már szinte mozgásra képtelen, helyhez kötött, térd-, illetve csípőprotézist kell beültetni, ahhoz, hogy mozoghasson. A pontos diagnózist segíti a jellegzetes klinikai kép, és a zsírszövet felszaporodását bizonyító mágneses rezonancia vizsgálat.

 

– Mit tegyen, aki a lipödéma tüneteit fedezi fel magán?

 

– Nagyon fontos, hogy keressen fel egy szakorvost, aki segíthet neki. Sajnálom a hölgyeket, hiszen sokan kozmetikai szalonokban várják a javulást, óriási összegeket költenek ilyen-olyan krémekre, de ezek sajnos nem vezetnek megoldásra. Sokakat cellulitis-szel, narancsbőrrel kezelnek, de ez nem az. Hiába próbálnak meg mindenféle csodakrémet, csodagépet, ezen ez nem segít.

Legtöbbször a bőrgyógyászhoz fordulnak a betegségükkel, én is így találkoztam a lipödémával. A kezelés lényege, hogy a zsírszövet fokozott lerakódását lassítsa, és a szövődményeket megelőzze. Sikeresen alkalmazható az erek működését támogató kompressziós pólya és a gyógyharisnya. Amennyiben nyiroködéma is van, akkor nélkülözhetetlen a kézi drainage vagy gépi intermittáló kompressziós kezelés, kiegészítve gimnasztikai gyakorlatokkal. A terápia végül a zsír leépüléséhez vezethet.

Fontos a súlykontroll, akinek nagy a súlyfeleslege dietetikus segítségével kezdje el szép lassan a fogyókúrát, természetesen betartva az előírásokat. Sok színes gyümölcsöt – nem kimondottan déligyümölcsöt – kell fogyasztani, ezek ugyanis remek vízhajtók. Mellette képzett gyógytornász felügyeletével mozgásterápián vegyen részt. Lehetőleg ne terhelje az izületeit, inkább ússzon, biciklizzen, a futás viszont nem javallott. A kezelés befejezése után standard vagy egyéni méretezésű harisnyát kell hordani, ugyanis az általa kifejtett folyamatos nyomás a kóros zsírlerakódás csökkentéséhez vezet.

 

J.H.