Hetente 1x ajándékozd meg magad egy rövid brazíliai nyaralással! Ehhez elég elmenned egy budapesti capoeira órára! Sançãohoz, aki made in Brazil! Az „ellenfél” támadásait gyors, hajlékony mozdulatokkal lehet kikerülni, és ez állandó feszültségben tartja izomzatunkat. Az eredmény zsírégetés és szálkás izomzat.

 

Korhatár nélkül minden nőnek ajánlott!

– Miért?

-Azért, mert…

 

•Zsírt égetsz,

•erősíted a test összes izmát,

•segít megőrizni a hajlékonyságunkat,

•ruganyosságunkat.

•Sok lány hagyta ott a kick-boksz-ot vagy a Tae-bo-t a capoeira miatt.   Jobban bejött nekik a küzdősport játékos, ritmikus formája, mint az „erőszakosabb” bokszedzések.

•A lányokhoz amúgy is közelebb áll a dél-amerikai ritmus, a lazább, koordinált mozgás és

•ez nőiesebb is, mint a homokzsák elleni küzdelem.

•Vannak, akik a divattal akarnak haladni, ezért próbálják ki a capoeirát és így fedezik fel Brazília második legnépszerűbb sportját. Az első számú, ugye a foci, de azt többen nézik, mint csinálják, a capoeirával pedig pont fordítva van.

•Egy stresszes nap után a küzdősport az agresszió leépítésének legegészségesebb formája. A lányokban, nyugisabb természetüknél fogva, sokkal jobban felgyülemlik a stressz. Amíg a férfiak például leüvöltik a másik autóst, addig a nők inkább magukba zárják a feszültséget és ez nagyon rossz. Ám este, az edzés alatt ezt játékosan kiadhatják magukból. A capoeira tehát a lelki egyensúlyt is szolgálja, nem csak a testi fittséget.    

 

Ha Brazíliára gondolunk, a karnevál és a szambaiskolák jutnak eszünkbe, a férfiaknak a gyönyörű brazil lányok is. Ez így mind meg is állja a helyét, de ha valaki rendszeresen foglalkozik a sporttal, akár aktívan, akár csak hobbi, vagy érdeklődői szinten, észrevehette, egyre több edzőterem órarendjében tűnt fel a capoeira vagy a capoeira-aerobik. Sportújságíróként magam is kipróbáltam. Hazudnék, ha azt mondanám, könnyűek voltak az első órák, de a ritmus, a csapatszellem és a hangulat feledtette az első bénázásaimat. Aztán találkoztam Sançãoval… aki 26 éves, és brazil származású mikrobiológus. Mit csinál Magyarországon? A válasz logikus, capoeirát oktat. A raszta fonatok alól igazi brazil mosoly ragyog, miközben megmutatja kéthónapos kisfia fotóját, majd őszinte lelkesedéssel mesélni kezd. A capoeiráról. Így aztán hamar bebizonyította, amit eddig capoeirának hittem, az semmi volt. Persze, azért valami volt, bizonygattam. …de tovább mesélt, megismertem a tanítványait, az igazi küzdés lényegét. Egy másfajta capoeirát. Na, az tényleg nem volt semmi.

 

Táncharc

Hallgassuk meg, mit is mesélt nekem Samuel Vieira, capoeirás nevén Sanção az afrikai múltra visszatekintő táncos harcművészet magyarországi meghonosításáról:   „Ahogy a világon mindenütt, nálunk is az emberek jó része ülőmunkát végez és szerencsére ezt sokan igyekeznek esténként sporttal kompenzálni. Amikor ideköltöztem, megnéztem néhány fitnesz-stúdió kínálatát. Döbbentem láttam, hogy a capoeirának nevezett órák egyfajta aerobikként működtek, monoton techno zenére és semmi de semmi köze nem volt a capoeirához. Ekkor rájöttem, hogy mesteremnek, akinek tanácsára Magyarországra költöztem, igaza volt. Ez még teljesen „szűz terület”. Én ugyanis azon filóztam, hogy az USA-ban nyitok egy iskolát. A tanárom viszont lebeszélt, mondván, ott már rengeteg capoeira klub működik, Európában viszont vannak még fehér foltok. Hát igaza volt. Szóval elkezdtem több városban is oktatni. Persze rögtön tapasztaltam, mennyire mások itt az emberek. A legtöbb lány „végigszenved” egy aerobik órát, majd elrohan az edzőteremből. Na, ezen azonnal változtatni akartam. Meséltem nekik a capoeria történetéről, beszélgetéseket kezdeményeztem minden tanítványommal, órák után leültünk dumálni, megismertük egymást. És egyszerre megváltozott a légkör. Olyan igazi kis család lettünk. Mindenki törődik a másikkal, észreveszi, ha rosszkedvű a sporttársa, mert például szakított a barátjával. Na, és az oktatás is játékosan folyik. Jó látni az arcokon és a mozdulatokon, hogy átélik a ritmust és kezd életformájukká válni a capoeira.”

 

Nemcsak a testnek szól

Ez egy rendkívül sokrétű sport.

•Fejleszti a reflexeket,

•a megfigyelő képességet és

•kreatívvá tesz.

Odafigyelést és gondolkodást igényel, hiszen miközben végrehajtunk egy akrobatikus elemet, már törni kell a fejünket a következőn: hogyan vezessük át az egyik mozgáselemet a másikba, partnerünk mozgását is figyelembe véve.

•Idővel mindenki kialakíthatja saját stílusát, amely mozgáskultúrájából és egyéniségéből ered.

•És persze ott van a zene. A berimbal (a legfontosabb, íjhoz hasonlító, húros capoeira hangszer) ritmusára a sportoló átél valami „ősi varázslatos érzést”, hiszen az bizonyított, hogy a ritmus, a zene már jóval a beszéd előtt létezett.  

 

A küzdelem

A szó legszorosabb értelmében. A „harc” kontaktus nélkül zajlik. Két táncos beáll a roda-ba. Ez kört jelent, amelyet a többi capoeirás alkot és itt zajlik a „küzdelem”, amikor a sportolók rúgnak, gáncsolnak is persze, de csak szimulálják a harcot. A haladók akrobatikus elemekkel színesítik a capoeirát. Az „ellenfél” támadásait gyors, hajlékony mozdulatokkal lehet kikerülni, és ez állandó feszültségben tartja izomzatunkat. Az eredmény zsírégetés és szálkás izomzat.

„Én kétféle stílust oktatok” – mondja a mester. – „A gyors, akrobatikus: regionalt. És a valamivel lassabb, játékosabb: angolát. Így minden érdeklődő megtalálhatja a számára szimpatikusabb edzésformát. A kezdőkkel mindig külön foglalkozom, ez nagyon fontos. Ha nincs kellő edzői odafigyelés, akkor nincs sikerélmény sem a capoeirába frissen bekapcsolódónak és akkor szinte biztos, hogy feladja egy-két óra elteltével.

Büszkén mondhatom, erre szinte alig van példa. A brazil ritmusok, a jókedvű társaság, a klassz mozgás mindenkit megfog. Kortól, nemtől és súlycsoporttól függetlenül mindenkinek ajánlom.”

 

Többszörösen is betiltott sportot gyakorolhatsz!

 

1.betiltás

A capoeira harcművészetet Brazília az Afrikából odahurcolt fekete rabszolgáknak köszönheti. Gyökerei jó 300 évre nyúlnak vissza, még a gyarmati időkre. Mivel egy rabszolga sem viselhetett fegyvert, vagy kést, hogy magukat valahogy mégis meg tudják védeni, kialakították a küzdelem eme formáját a magukkal hozott törzsi táncokból. Munka után azt hitték tartóik, csak táncolnak, valójában önvédelmi harcmodort fejlesztettek ki – zenére.

 

2. betiltás

1889-re, amikor kikiáltották a köztársaságot, a bűnözés – illetve a capoeiristák rossz hírneve – annyira elharapódzott Brazíliában, hogy az akkori elnök, Marechal Deodoro Fonseca az 1890-ben összeállított büntető-törvénykönyben kettőtől hat hónapig terjedő fogságra ítélte e “Capoeirának nevezett testi erőn és ügyességen alapuló gyakorlatot” alkalmazókat.A capoeira újkori üldözése jó 40 évig tartott. A 20. század elején Manoel Dos Reis Machado (Mestre Bimba) a capoeirát “Ginastica Regional Bahiana” néven megreformálta, az utcákról az edzőtermekbe (academia) vitte, s a capoeiristák táborát szigorú szabályainak köszönhetően a munkanélküli fekete népesség mellett az iskolázott, munkával rendelkező fehérek számára is megnyitotta.

 

Engedélyezés

1937. július 9-én Mestre Bimba megkapta a hivatalos engedélyt, miszerint ezt a komoly változtatásokon átment “gimnasztikát” oktathatja, s tanítványai azt szabadon gyakorolhatják. A capoeira liberalizálása után ugrásszerűen megnőtt annak népszerűsége, elsősorban a művelt, anyagi bázissal rendelkező, társadalmilag befolyásosabb népesség körében.

Kipróbálhatod a Capoeirát, ha július 6-9 között Zánkára látogatsz, ahol 250 capoeirás és több neves külföldi mester és professzor is jelen lesz!

 

Georg Spöttle