2006. óta újból és újból elnyeri az év prezentere díjat, e tekintetben a 2009-es esztendő sem volt kivétel. Edzéseit százak, esetenként ezrek látogatják, módszerét és titkát nem takargatja, sőt tudását közzé teszi, folyamatosan edzőket képez – és ami mindannyiunk számára megfontolandó –, saját magát is.

 

Hányfajta edzést tartasz egy héten?
A legtöbb hazai edzővel ellentétben én összesen „csak” kétfélét, mind a kettőnek a boksz az alapja. Csak az egyik az sokkal keményebb cross training edzés, gimnasztikával és kesztyűvel, a másik jellegzetesebben aerobikos. Heti három órám van Budafokon, amin 80-115 fő körül mozog a létszám már 10 éve. Pedig ezek az edzések másfél órásak.
 
Ennek ellenére még egy interjúra is elég nehéz elkapni téged, mert folyamatosan dolgozol.
Valóban, már korán reggel kezdek, személyi edzéseim vannak szinte minden napszakban, a konditermi modellel ellentétben, inkább funkcionális tréninget tartok. Hagyományos értelemben vett gépes testépítéssel nem foglalkozom. Nálam minden eszköz játszik, amit egy általános tornateremben is megtalálhatsz. Használom a saját testsúlyos erőgyakorlatokat, de kardiózunk is. Változatosan építem fel az edzéseket: súlyemelés, talajtorna, gyűrű, kötélre mászás, súlyzók, medicinlabda és mindenféle gimnasztikai torna. A kardiót gépek helyett úgy oldom meg, hogyha futni kell, akkor inkább kint futunk.
 

Ennyi eszközhöz és edzéshez miből veszed az inspirációt?
Elég egyszerű a titok. Minden egyes szakmai képzésen ott vagyok, amin tanulni lehet. Az edzők többsége nem fordít elég energiát arra, hogy továbbképezze magát, holott ez elengedhetetlen a fejlődéshez. Nekem ez az életem, azt hiszem, ez a sikerem titka. 29 éve vagyok edző, de még mindig úgy érzem, hogy a 20. szeminárium után is van még mit tanulnom. Ha csak egy mozdulattal, vagy technikával leszek gazdagabb, akkor is megéri belefektetni.
 
Elnyerted 2009-ben is a Year of the Prezenter abszolút díját. Mennyi idődet teszik ki a fellépések?
Általában egy komolyabb rendezvényre 2-3 hónapot készülök. Minden fellépéshez új zenét választok, diétázom, kitalálom a teljes gyakorlatsort, begyakorlom, és folyamatosan visszanézem magam. A felkészülés közben tesztelem a vendégeimen, és figyelem az emberek reakcióját. Semmit nem bízok a véletlenre, hiszen ilyenkor több száz, vagy több ezer ember előtt lépek fel. 4-szer nyertem meg az év prezentere díjat, erre tényleg büszke vagyok, de nem rivalizálok senkivel, ez nem verseny, így nincsenek ellenfeleim. Az én fejlődésem és a vendégeim fejlődése a legnagyobb elismerés.
 
Rajtad kívül számos elismert és közismert név lép fel. Mitől lettél ennyire keresett prezenter a fitnesz szakmában?
Talán arról lettem híres, hogy én be merek vállalni újdonságot is. Nagyobb állóképességet igénylő, keményebb részeket is beépítek, vagy akár egy bonyolultabb kombinációval is kiállok, és azt élvezhető módon adom elő. A színpadon állva is megtartom ugyanazt a kontaktot a közönséggel, amit egy lényegesen kisebb létszámú órámon. Figyelek rájuk, és ha nem bírják követni, akkor megállok és megmutatom elölről, vagy egy új módszerrel.
 
Kevés férfit láthatunk edzőként egy aerobik teremben. Előnyben érzed magad a nőkhöz képest?
Biztos, hogy van egy kis előnye a férfi edzőnek, de van olyan női tréner is, nem egy, akit én tanítottam, és rengetegen szeretik. Minden bizonnyal, ha egy férfi picit is aranyos, sokkal nagyon sármja van az órán. De rájuk is igaz, ha nem képzik magukat, akkor hosszú távon biztos, hogy ki fognak hullani. A siker attól is függ, hogy melyik teremben dolgoznak, hiszen ha felkapott a terem, akkor bárki tud sokemberes órát tartani. Nem a körülményekre kell hagyatkozni, hanem arra, hogy meggyőző legyél és hiteles a közönséged felé.
 
Tehát személyi edzések, saját órák, fellépések és képzések teszik ki az időd nagy részét. Nem csoda az évvégi elismerés.
Idén 17 000-en szavaztak rám, minden különösebb relkámkapmány nélkül. Az egyetlen média megjelenésem egy 10 perces napi mozgás egy kisebb országos csatornán. Velem elsősorban személyesen találkozhatnak az érdeklődők a kongresszusokon, vagy az edzéseimen. Tavaly 2 hónap alatt 10 000 embernek tartottam edzést csak a sportrendezvényeken.
 
A Hot Iron edzésforma neve Magyarországon a te nevedhez kötődik. Ez az óratípus mára szinte minden nagyobb teremben megtalálható.
Valóban én kezeim közül kerülnek ki a Hot Iron edzők itthon, és ahogy folyamatosan fejlődik, úgy oktatjuk az edzőket is. Tavasztól bővítjük az edzők képzését. A Hot Iron System rendszerébe beépül egy új gumiszallagos workout rész. A gyakorlatok betanításán túl speciálisan képezzük a trénereket, hiszen csak úgy működik, ha az órát tartó nem csinál végig az edzést, hanem felügyeli az embereket. Mivel egy súlyzós edzésről beszélünk, a résztvevőket állandóan kontrollálni kell, hogy a kivitelezés valóban tökéletes és balesetmentes legyen. Ezen az órán a vendégek dolgoznak, az edző pedig javít és motivál.
 
Az óráid kemények, a módszereid is a folyamatos fejlődésre ösztönöznek. A fitnesz elsősorban a prevencióról szól. Nem érzel ebben némi ellentmondást?
A prevencióról mindenki azt mondja, hogy ne guggolj le, mert szétmegy a térded. Én meg azt gondolom, hogy nyugodtan tedd meg, csak biztonsággal. Az én célom is az, hogy egészséges és arányos embereket dolgoztassak. Az ízületvédelem alapja, hogy szabályosan végezzük el a gyakorlatokat, nem pedig az, hogy éppen csak átmozgassuk a résztvevőket. Az edzésből lassanként a nagy védelemben elfelejtettük az edzést.
Komfort zónában edzenek az edzők, holott az emberi szervezet a rövid kicsi ingerre nem válaszol. Ha mezítláb mászkálsz egy évig, akkor megkeményedik a talpadon a bőröd, és utána vidáman futhatsz bármilyen talajon.
 
A kemény munka kemény férfit is takar?
Ha sosem mutatnék kedvességet, vagy álarc mögül tartanám az óráimat, biztos nem nyernék el ennyi szavazatot. A tréner is ember, akinek egyensúlyt kell teremtenie a magánélet és a munkája között. Nincs az a pénz, nincs az a rendezvény, ami miatt a társadat háttérbe szoríthatod. A rengeteg munka mellett az a titok, hogy ami szabadidő adódik, azt minőségben kell együtt tölteni.
 
Aki ennyit foglalkozik a nők mozgásával, annak a párja felé is ugyanezek az elvárások?
Sem az nem fontos, hogy néz ki, sem az, hogy mennyit mozog. Minden nőben és minden emberben ugyanazt az értéket keresem. Legyen lelke, és legyen lelkes. A nagyvárosok civilizációja robotokat képez, mindenki azt nézi a tükörben reggel, hogy ma mennyire felel meg az elvárásoknak. Ezért járnak edzőterembe, ezért nem esznek, és ezért van annyi boldogtalan párkapcsolat. Kompromisszumokat kötnek, és vásárlással kompenzálnak. Holott a boldog embernek egyikre sincs szüksége. Az egyéniség veszik el, ezt nyomja mindenki le, holott ettől lesz szép kívül-belül valaki.
A nőknek meg kellene tanulniuk, hogy saját maguk vállalása sokkal izgalmasabbá teszi őket, mint az állandó megfelelési kényszer.
 
REZSŐ FITT.TIPPJE
Nem óvni kell a testet, hanem dolgoztatni! Kényszerítsd fokozatosan, hogy minél nagyobb terhelés elbírására legyen képes a tested. Erősítsd meg a tested, a lelked, az izmaidat.
1. Fejleszd a gerinc stabilizáló izmokat!
2. Erősödj meg, és fokozatosan veszíts a test-zsírszázalékodból.
3. Legyen a cél az egészséged és nem a leadott kilók!
+1: A fogyáshoz a mozgás mellett elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Az edződ és az edzésforma kiválasztása után keress fel egy dietetikus szakembert, hogy biztos legyen az egészséged sikere!