Úgy érezzük, eltelt már a fél év, rákészülünk a nagy tavaszi fáradtságra, levertségünket és fáradtságunkat az ünnepi rohanásra és bevásárlásra fogjuk, rossz kedvünket a korai sötétedésnek. Beburkolózunk sapkába, sálba, nagykabátba, hogy az orrunkat se kelljen kidugni. Meg hogy ne kelljen sminkelni.

 

Apró szépségtrükkökkel nemcsak közérzetünkön és kedélyünkön javítunk,   a bőr gondos ápolásával megőrizhetjük bőrünk fiatalságát.

Szépítkezzünk a fürdőszobában!

1.

 Felkelés után kényeztesse testét szárazkefés masszírozással. Mindig a szív irányába masszírozzon, így felkurblizhatja keringését, és segíthet kötőszöveteinek is magukhoz térni. Bőre ráadásul egészségesen rózsaszín és selymes lesz.

2.

 Vízbe a lábat! Idén is elsősorban a magas sarkú csizmák a divatok, pedig ez – és a szűk szárak – megterhelik végtagjaink vérkeringését. Otthon vagy mászkáljon vastag zokniban, vagy olyan papucsot szerezzen be, amelyben jól szellőzik lába, esetleg mezítláb is felveheti. Kényeztesse tappancsait lábfürdővel. Az illatosító, puhító, ellazító tevékenység tökéletes időpont például képeslapok írására. Egy lavór – inkább hideg, mint langyos – vízben kezdjük el áztatni lábainkat, majd lassan öntsük fel egy-egy korsó forró vízzel. Ez a lábfürdő segít ellazulni, segít megelőzni a meghűlést.

3.

 Heti két szaunázás, és nem csak a téli salakanyagoktól szabadulunk meg, hanem edzésbe hozzuk vérkeringésünket is. A szaunázás ráadásul megvéd a tavaszi fertőzésektől is.

4.

 Lazító gyakorlatok. Az adventi rohanó időszakot a tervezgetések, vásárlások teszik zsúfolttá. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a sok lótás-futás pótolja az edzőtermet. Pedig ez azért sem igaz, mert az előkészületek alatt másokra gondolunk, másoknak akarunk megfelelni, magunkra pedig még egy szusszanásnyi (vagy éppen futásnyi) időnk sem marad. Egy negyedórácskát lopjunk rendszeresen el jógázásra, meditálásra vagy hasonló pihentető, kikapcsoló gyakorlatokra.

+1

 Szundítás a semmittevés ellen. Hosszan alszik reggelente, hogy „erőt tankoljon”? Télen ön is mormota? Nem vette még észre, hogy minél nehezebben kel, annál kelletlenebb lesz a napja? Sajnos nem lehet kialudni a fáradtságot, mert átcsap lustaságba, kedvtelenségbe. Inkább délidőben szundítson öt percet. (De csak ennyit, mert a 15 percnél hosszabb sziesztától fáradtabbak leszünk, mint előtte voltunk.)

+1

  Télen különösen a vékony bőrréteggel fedett területek – azaz leginkább a szemkörnyék és a száj – kívánnak intenzívebb ápolást. A szőlőzsír és a ráncosodást megelőző speciális készítmények segíthetnek az érzékeny, sérülékeny bőrnek átvészelni a hideg évszakot.


Házi patika az arcbőr védelméért

1. 30 g lanolint, ½ teáskanál vazelint és 2 ek. avokadóolajat vízfürdőben hatvan fokig melegítünk. Belekeverjük 40 ml felmelegített desztillált vízbe, majd kicsit hagyjuk kihűlni. Három csepp levendulaolajjal gazdagítjuk. A krém hideg- és szélálló, egyedül sugárzó napfényben ne alkalmazzuk, mivel nincs fényvédő hatása.

 

2. 1 tk. érett avokadóhús, 1 tk. méz, 1 tk. citromfű leve, 1 tk. almaecet, 1 tojás sárgája, 3 ek. olívaolaj. Mindent lassan botmixerrel finomra pépesítünk, aztán 20-30 percre felvisszük az arcra és a nyakra. Újjászületik, felfrissül az arcbőr.

 

3. 70 ml szezámolajat 2 ek. mézzel elkeverünk, majd az egészet egy ecsettel felkenjük az arcunkra, nyakunkra és dekoltázsunkra. Egy óra elteltével eltávolítjuk a maradékot – érezhetően feszesebb és láthatóan rózsásabb lesz bőrünk.

 

Téli veszélyforrások:

 

HIDEG

A nulla fok ellenszélben mínusz tíznek felel meg. Márpedig a szánkón száguldva ez könnyen mínusz 35 fok is lehet. A mínuszokban a bőrt védő finom zsírréteg, a lipidréteg lyukas lesz, ráadásul nyolc fok alatt a bőr faggyútermelése is felére csökken. Melegítő-izoláló réteget kell képezni a bőrön, amit a szobába érve azonnal el kell távolítani, mert az alatta kezdődő gőzképződés legalább olyan ártalmas, mint ha fel sem kennénk.

 

Jelek: az orr, a homlok és az arccsont kipirosodik, a sapka alatt a hajtőnél pattanásos-mitesszeres a bőr.

 

Trükk: vastagon vigyük fel az „outdoor” készítményt, masszírozzuk be, hagyjunk tíz percet a felszívódáshoz, majd a maradékot papírtörlővel távolítsuk el.

 

FŰTÉS

A fűtés miatti száraz levegő kiszívja a bőrből a nedvességet. A kinti hideg miatt szervezetünk, hogy melegen tartsa testünket, bezárja a pórusokat, így kevesebb zsír jut a felszínre.

 

Jelek: a bőr feszül, viszket, kipirosodik, és talán hámlik is enyhén.

Trükk: száraz helységben a szokásos párologtatót (vagy ha az nincs, a radiátorra tett nedves törülközőt) néhány csepp éterikus olajjal (legjobb a narancsé) gazdagítsuk.

 

HÓ és JÉG

Ez a két téli csapadék körülbelül negyven százalékkal növeli a napsugárzás hatását – ennyire tükrözik ugyanis vissza azt.

 

A vékony ózonréteg miatt a veszélyes UVB sugarak tiszta időben intenzívebbek is lehetnek, mint nyáron, ezért a téli sportok különleges felkészülést igényelnek.

 

Jelek: bőrünk fakó, és elszokott a naptól.

 

Trükk: Vízálló napfényvédő krémet muszáj használnunk, de ne naptejet és ne zselét! Az ilyen típusú termékek ugyanis vizet tartalmaznak, amely megfagy a hideg levegőn, és apró ráncokat, seprűvénákat hoz létre a bőrön.

 

Dénes Vanda