A nagy téli hajcihőben a hajunkra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk: mi lesz vele a hidegben? Védd meg, és meghálálja: szebb lesz(el). A rendszeres sport hatására felélénkülő keringés a hajhagymákat is sokkal intenzívebben és hatékonyabban képes ellátni a szükséges tápanyagokkal. Még egy okkal több, hogy ne hagyjuk ki az edzéseket!

 

SZAKÉRTŐ SZEM

Perényi Ádám mesterfodrász:

A téli hónapokban a környezeti hatások, időjárási tényezők befolyásolják a haj állapotát. A haj száraz és sztatikus, ezért a hidratálására kell nagyon odafigyelni. A megfelelő minőségű, professzionális termékek használatával maximálisan tudjuk hidratálni, táplálni a hajszálakat. Az antisztatizáló lakkok nagyon jól használhatók, nem nehezítik el a hajat és párataszító hatásúak.

…de bármilyen terméket használhatunk, ha nem óvjuk a hajat. Soha ne menjünk ki a hidegbe nedves hajjal vagy fejbőrrel, mert olyan káros hatásai lehetnek, melyeket nem könnyű visszafordítani. Ha megfázik a fejünk, hajunk egészségtelen és fénytelen lesz, ezt gyakran hajhullás is kíséri.

MESTER TIPP

Ajánlott ebben az időszakban hajkezeléseket kérni a szalonokban, melyek haj újrastrukturáló és szerkezetjavító hatásúak.  

 

Téli barátunk: a sapka

 

A téli zimankóban számos fejbőr- és hajproblémával szembesülhetünk, ha nem előzzük meg őket.

Hideg levegő hatására ugyanis a fejbőrön lévő vérerek összehúzódnak,

•ezáltal kevesebb tápanyag jut a hajszálakba,

•romlik az anyagcseréjük és

•fokozatos elvékonyodás után kihullanak.

Ne kockáztassuk ezt meg, ne induljunk útnak sapka nélkül! Rövidtávon lehet, hogy fontosabbnak tűnik, ha nagy gonddal elkészített frizuránkat nem nyomja le a sapka, de hosszútávon megbánhatjuk, ha hajszálaink nagy részét felelőtlenség miatt elveszítjük. Akkor már késő lesz, ezért még időben szerezzünk be egy természetes anyagból készült, ritka szövésű, vagy kötött sapkát. Biztos találunk olyat, ami jól megy az egyéniségünkhöz, ruhatárunkhoz, emellett az is legyen fontos szempont a választásnál, hogy jól szellőzzön.

TIPP

Hajhullás ellen – fejbőrmasszírozás mellett – ajánlott a csalán-, levendula-, rozmaring- vagy borsmentatea, mert ezek a hajhagymákat stimulálják, meggátolva elhalásukat.

 

Nem lesz zsíros!

 

A sapka és a fejbőr között felmelegedő levegő a faggyúmirigyek működését fokozza, de számos jótanács létezik a haj zsírosodásának megelőzésére!

•Lúgos kémhatású samponok helyett válasszunk semlegeset, enyhén savasat vagy gyógynövényeset!

•Szilikontartalma ne legyen magas, mert attól jobban ragad a haj.

•Válasszunk minél egyszerűbbet! Minél több hatóanyag van a samponban, annál valószínűbb, hogy ezek valamelyike esetleg irritálhatja a fejbőrt, amire szintén túlzott faggyútermeléssel reagálhat.

• Óvatosan használjuk a balzsamokat is, ne felejtsük el az aranyszabályt: a kevesebb több!

•A száraz, meleg, benti levegőt frissítsük párologtatóval!

•A napi hajmosás – ha kifejezetten erre való samponnal történik – nem zsírosítja a hajat!

•A mosás és öblítés ne legyen forróvizes, mert ettől még jobban kitágulnak a vérerek, ami serkenti a faggyútermelést!

TIPP!

Gyógynövényes hajöblítés

1/3 csészényi gyógynövényt forrázzunk le 2,5 dl vízzel, letakarva hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le és hajmosás után, öblítéshez használjuk!

Zsíros hajra: csalán, kamilla, bojtorján, citromfű, rozmaring, zsurló, zsálya! A tisztító hatást fokozza, ha pár csepp menta-, rozmaring-, borókaolajat cseppentünk a samponunkba. Az aloe vera tartalmú nyugtat, a mentol hűsít, az agavé pedig táplál, regenerál.

Korpás hajra: csalán, kakukkfű

Hajhullás ellen: nyírfalevél, csalánlevél, bojtorjángyökér, levendula, fűzfakéreg, kamillavirág keveréke

 

FONTOS!

•Ne felejtsük el, hogy nem a haj zsíros, hanem a fejbőr!

•A sportolás utáni izzadtságból elhamarkodott lenne megállapítani, hogy hajunk zsíros típusú-e, hiszen ilyenkor a formázószerektől érthetően összeragadhat a haj.

 

Sportolás utáni hajkezelés

•Sportoláskor is óvhatjuk hajunkat azzal, ha puha, nem túl szoros hajgumival fogjuk össze.

•A hajgumi „alatt” könnyű balzsammal be is kenhetjük a hajunkat a töredezés elkerülésére.

•Edzés után törölközővel, vagy hajszárítóval szárítsuk meg a vizes szálakat.

•Csak akkor mossunk hajat az edzőtermi mosdóban, ha van időnk a teljes megszárításra, ellenkező esetben halasszuk otthonra, az útra pedig ne felejtsük el felvenni a sapkát!

 

A korpa is megelőzhető

 

Nemcsak a hajhullást, hanem egy másik – főként télen gyakori – problémát is megelőzhetünk, ha óvjuk fejbőrünket a megfázástól. Normális esetben a fejbőr négyhetente bekövetkező megújulásakor leváló hámrészecskéket nem vesszük észre. Ha ez a folyamat szemmel látható, érdemes kezelni, hiszen a fekete ruhára lehulló „hópihék” már nemcsak egészségi, hanem esztétikai problémát is jelentenek. A jelenség fokozott sejtosztódás következménye, okozója a Pityrosporum ovale nevű gomba. Gyógysamponok használatával azonban már egy használat után is látszik az eredmény. Ha pedig még kitartóbbak vagyunk, legalább két hétig, teljesen megszüntethető a probléma.

TIPP

•Próbáljunk meg úgy időzíteni, hogy hajmosás után legyen elég időnk a szárításra, sőt a teljes(nek hitt) száradás után még legalább fél órát tudjunk a szobában tölteni.

•Ha a természetes gyógynövényes, vagy patikában kapható gyógysamponos tisztítások után sem látunk változást, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz.

 

Túlzásoktól mentesen

 

•A megfázástól való félelmünkben sem szabad kíméletlen módszerekkel szárítani hajunkat. Fokozottabban igaz ez a festett, melírozott, dauerolt, egyenesre kiszárított hajra, hiszen ezek a beavatkozások már eleve dehidratálják a hajat.

•Vizesen ne tépjük fésűvel, hanem először törölközővel itassuk le róla a vizet, ha szükséges, balzsammal bontsuk ki.

•Kerüljük az alkoholtartalmú formázószereket, helyettük a krémesebb állagúakat használjuk, de ezeket is inkább a hajvégekre koncentrálva.

•A hajmosást langyos vízzel fejezzük be, ez a módszer lesimítja a hajszálak felületét, ezáltal több nedvességet képes magába zárni.

•A hajhagymák tápanyag- és vérellátását fokozhatjuk még néhány perces fejmasszázzsal is.

 

Függetlenül a hidegtől

Vannak olyan általános tanácsok, amelyeket ajánlott évszaktól függetlenül megfogadnunk, hogy megelőzzük a hajproblémákat:

 

          Hajunkat forró helyett langyos levegővel szárítsuk, és amennyire csak lehet, kerüljük a hajsütővasat, egyenesítőt, mert bármilyen kíméletesen használjuk is azokat, a hajszálat érő, másodpercekig tartó forróság erősen rongálja a haj szerkezetét.

          Szoros hajgumik helyett csatokkal, kendővel tűzzük le a hajat.

          A sampont mindig vízzel hígítva használjuk.

          Természetes anyagokból készült fésűket használjunk.

          Hosszú hajszálaknál már alig jut el a hajszálak végére a faggyúmirigyek által termelt védőanyag, ezért fontos, hogy külön erre a célra készült hajvégápolókkal pótoljuk ezt.

 

A belső táplálás

 

•A legjobb hajformázók sem tehetnek semmit, ha kizárólag rájuk hagyatkozunk! Az egészséges, puha tapintású hajhoz mindenekelőtt megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra van szükség – ha sportolunk, az ajánlott napi 1,5-2 l-nél többet kell fogyasztanunk (szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslé, gyógyteák).  

•A haj számára a legfontosabbak az A-, B-, E-, H vitamin, valamint vas, cink, jód és folsav megfelelő minőségű és mennyiségű bevitele. Ezeket természetesen kifejezetten hajra való vitaminokkal is pótolhatjuk, de az igazi mégis az, ha természetes táplálékforrásból szerezzük be az éltető vitaminokat és ásványi anyagokat.

•Ügyeljünk a szénhidrát- és fehérjebevitel megfelelő arányára is, ez utóbbival azonban ne essünk túlzásba, mert többet árthatunk vele, mint amennyi jót tennénk.

•Számos ismert káros hatása mellett a dohányzás a hajunk minőségét is rontja, mert az ereket szűkíti, ezzel romlik a fejbőr vérellátása és megnő a hajhullás veszélye.

•A túlzott fogyókúra is árthat, hiszen a vitaminok és ásványi anyagok hiánya a haj állapotában is meg fog mutatkozni, erőtlen, fénytelen, tartás nélküli lesz. Amíg táplálkozásunk nem lesz újra kiegyensúlyozott, a legjobb fodrász sem fog tudni csodát tenni!

TIPP

Hajunk tápanyag-ellátottságát egyébként jól mutatja, hogy vannak-e homlokunk felett a hajtövünknél ún. babahajak. Ezek ugyanis azt jelzik, hogy vannak még szabad „ásványianyag-kapacitások” szervezetünkben.

 

Olvass belőle!

Milyen betegségeket jelez a haj?

 

•Töredezett haj: ugyancsak töredező belső egyensúlyt, megtört lelkiállapotot jelez.

Hajhullás: az egyén életében van valamilyen égető probléma, amelytől már igazán aktuális lenne megválni, de megoldását halogatja. Jelezheti a veszteségtől való félelmet is (pl. munka, családtag, partner elvesztése) illetve azt, hogy nem vagyunk nyitottak az új dolgokra, nem vagyunk képesek elengedni haszontalan dolgokat

Zsírosodás: mivel ezt egy túlműködési folyamat gerjeszti (a faggyúmirigyek túlműködése), túlhajszoltságra, megerőltetésre enged következtetni, és lassításra int.

Korpásodás: érdemes figyelni belső szükségleteinkre, ugyanis valamilyen belső késztetés szeretné áttörni az elé állított korlátainkat, de mi nem engedjük ezt felszínre jutni.

Őszülés: ha korunkhoz képest korán jelentkezik, erőtlenséget jelez, azt, hogy az egyén nem tud megbírkózni a gondjaival, ezen kívül azt is jelezheti, hogy az illető nem képes elengedni a múltat.

Lelapuló haj: energiahiányos állapottal, kedvetlenséggel, búskomorsággal van kapcsolatban.

Megrepedt hajszálak: túlterheltségre és az ezt előidéző – esetenként szélsőségesen – maximalista személyiségre utal.

•Elektromos feltöltődés: feszült, ellentétekkel teli belső gondolatokat mutat.

Kopaszodás: ha elöl és középen fordul elő, tüdő- és légzőszervek energiahiányára utal, a fej két oldalán kialakuló foltok vese- és húgyúti problémákat jeleznek. A fej közepe a szív- és májműködéssel van összefüggésben. Ugyanúgy középen, de a fej hátulján kialakuló kopasz foltok az emésztőrendszer nem megfelelő állapotát jelzik.

 

Bódogh Edina