Miért fontos a takarítás? Miért kell odafigyelnünk környezetünk pormentesítésére? Milyen eszközöket használjunk, hogy tényleg a teljes tisztaságot érjük el? Sok helyen kereshetjük erre a választ. A legjobb, ha magunk alakítjuk ki a ritmust: mikor takarítunk és mennyire, mikor végzünk nagytakarítást és főleg, hogyan.

 

Cikkünk segít az elindulásban. A nyár közeledtével a háztartások általában női tagjai gumikesztyűt húznak felkészülve arra, hogy hozzálássanak a nagytakarításhoz. Ez egyben a lakás megújulásának szimbóluma is, amikor a háztartások megszabadulnak a sötét téli hónapok alatt lerakodott portól és a tavaszi virágzást követő pollenektől, és felkészítik a lakást a melegebb, világosabb napokra.

 

De miért fontos környezetünk tisztasága?

A Viktoriánus időkben kezdett elterjedni a köztudatban az egészségről és biztonságról, hogy a betegségek a baktériumokkal és piszokkal együtt terjednek.

 

Miért van szükség napjainkban is a nagytakarításra?

A nagytakarítás megmaradt hasznos szokásként. Segít megteremteni az egészséges otthont, hiszen ha környezetünket megtisztítjuk a pollenektől és egyéb káros szennyező részecskéktől, akkor csökkentjük az asztma és allergia kialakulásának lehetőségét.

A XXI. században a nagytakarítás jelentősen megváltozott az elmúlt évekhez képest a modern készülékek segítségével, melyek igazodtak elfoglalt életmódunkhoz. Mivel az utóbbi tíz évben megduplázódott az asztmások száma Európában, és mivel az átlagember idejének 90 százalékát zárt térben tölti, létfontosságú a tisztán tartása és az allergiát kiváltó anyagok minimális szintre szorítása.

 

A levegőben található részecskék 99,9 százaléka (pollen, dohányfüst, állati hámfoszlányok, penész spórák) szabad szemmel nem látható. Egy alapos takarítás jelentősen csökkenti ezeknek az anyagoknak a mennyiségét.

Manapság a szárítógép is elengedhetetlen eszköze a nagytakarításnak. Ugyan a ruhák szabad levegőn való megszárítása elég egészségesnek hangzik, mégsem az, hiszen az allergén anyagok ily módon befészkelik magukat a textíliák szövetébe, mely remek tápanyagul szolgál számukra.

 

Hogyan bánjunk a porral?

Alaposan porszívózzuk le a tárgyakat és függönyöket is.

Alaposan takarítsuk ki a sarkokat és a réseket, mivel ezekre a területekre szorul be a legtöbb por. Használjuk porszívónk kiegészítőit, hogy hatékonyabban tisztíthassuk a nehezen elérhető helyeket, a lámpaburákat, képkereteket, stb.

Porszívónk kefe kiegészítőjével óvatosan poroljuk le a hűtőszekrény hátsó részén lévő port.

Mielőtt beáztatnánk a szőnyegekben lévő foltokat lazítsuk fel és törjük le a kemény részeket, majd egy nedves fehér ronggyal törölgessük le a maradékot.

Szakítsunk időt a matrac összes oldalának kiporszívózására. Ezáltal kevesebb poratkával kell majd együtt aludnunk.

 

Figyeljünk arra, hogy porszívónk kitűnő állapotban legyen; felületének rendszeres tisztítása mellett ekkora takarítás előtt cseréljük ki a porzsákot a készülék teljesítményének növelése érdekében. Amikor elővesszük a nyári ruhákat, a mosógépben öblítsük át azokat, hogy megszabaduljunk a tárolás alatt felgyülemlett portól.