Sokáig úgy gondolták, hogy az asztmás betegeknek nem szabad semmiféle testmozgást végezniük. Pedig nem így van, a test és a tüdő fokozatosan hozzászoktatható a mozgáshoz, sportoláshoz.

 

Kezelőorvosa jóváhagyásával kezdjen el fokozatosan mozogni, és végezzen legalább 30 perc aerob tevékenységet minden alkalommal! Kezdhet olyan egyszerű dolgokkal is, mint egy séta a háztömb körül, vagy néhány hossz úszás. A legfontosabb dolog, hogy a mozgás mindennapi élete részévé váljon és hetente legalább 3-4 alkalommal sportoljon! Ne felejtsen el egyeztetni kezelőorvosával, mielőtt elkezdi a sportolást! Tudassa vele, milyen tünetei vannak a gyakorlatok végzése után, így kiválaszthatja az Ön számára megfelelő feladatokat és olyan gyógyszert is felírhat, amelyet sportolás előtt kell használni.

Tippek

Olyan sporttevékenységet válasszon, amit élvez! Ha szereti azt, amit csinál, sokkal lassabban unja meg és hagyja abba. Az asztmás embereknek különösen ajánlott a séta és az úszás.

Szedje a gyógyszereit! A kezelőorvosa által felírt gyógyszerek, segítenek megelőzni a mozgás során vagy az után fellépő asztmás tüneteket. Ha ezek mégis jelentkeznek, akkor azonnal keresse fel tüdőgyógyászát!

Melegítsen be, mielőtt sportolni kezd! A bemelegítés felgyorsítja az izmokhoz történő véráramlást, ezáltal segíthet megelőzni a sérüléseket és kivédeni az asztmás tünetek jelentkezését. Bemelegítésként sétáljon lassan 5-10 percet, utána nyújtsa meg izmait!

Ne feledkezzen el a levezetésről! A levezetés szakasza lehetővé teszi a test – és ezzel együtt a tüdő – számára is, hogy alkalmazkodjon a hőmérsékletváltozáshoz; ily módon csökkenti a kockázatát az asztmás tünetek megjelenésének.

Tűzzön ki célokat! Állítson fel maga elé olyan célokat, amelyeket el tud érni, ez megelégedettséggel töltheti el. Amikor elér egy célt, jutalmazza meg magát!

Lassítson! Ha nem tud kényelmesen beszélgetni mozgás közben, valószínűleg túl keményen dolgozik. Ha asztmás tünetei a szokásosnál rosszabbak lesznek, hagyja abba, és pihenjen! Amikor már jobban érzi magát, kezdje újból, de csak lassan, napról-napra küzdje fel magát az előző szintre!