A női testápolás alapvető, ám mégis gyakran elhallgatott része az intim higiénia. Fejlődése nyomon követhető egészen a 17-18. század fordulójáig, amikor is a tisztaság és a jólápoltság már az emberek erkölcsi szintjének egyértelmű fokmérőjévé vált. Az ipari forradalom megteremtette ennek a technikai feltételeit, a 20. század pedig tudományos alapon kifejlesztett termékekkel járult ehhez hozzá.

 

Meglepő, hogy a szexuális kérdéseket és a női biológiai ciklust oly nyíltan kezelő társadalmunkban az intim higiénia fürdőszobai „műhelytitokká” vált, sőt, sokak esetében az intim védelem nem része a napi szépségápolási rutinnak. Pedig a női nemi szervek a világ egyik csodáját jelentik – csodát biológiai értelemben, az utódnemzés szempontjából, de csodát az anatómiai helyzet fényében is.

Intim és sérülékeny női testrészeink védelmet érdemelnek, amelyet anatómiailag egy tejsavat termelő baktériumtörzs, a Lactobacillusok „katonái” látnak el. Az általuk létrehozott savas vegyhatású közeg gátat szab a hüvelyben a legtöbb betegségért felelős baktérium elszaporodásának. A hüvely vegyhatása azonban számtalan tényező miatt megváltozhat, lúgossá válhat, melynek következtében a normális Lactobacillus flóra meggyengül, így az egyéb – többnyire betegséget előidéző kórokozók elszaporodhatnak.

Milyen tényezők befolyásolhatják a hüvely vegyhatását?

Hétköznapi dolgok, úgymint a nemi élet vagy a rendszeres tamponhasználat alapvetően próbára teszik a hüvely védelmi rendszerét, de a változás korában, a szülést követően, a szoptatás során és egyes fogamzásgátló tabletták alkalmazásakor is fokozott a kockázat. Az úgynevezett széles spektrumú antibiotikumok is veszélyeztetik a hüvelyi flórát, hiszen elpusztíthatják a létfontosságú Lactobacillusokat, ezzel elősegítve a hüvelyi fertőzések kialakulását. Gyakran maga a tisztaságra, ápoltságra törekvő nő tesz magának rosszat a nem megfelelő tisztálkodási, ápolási szokásaival. A megoldást az intim területek tisztántartására speciálisan kifejlesztett, ún. „intim mosakodószerek” jelentik. A tejsavtartalmú Lactacyd Femina termékek természetes módon erősítik a hüvely védekező rendszerét, hiszen megóvják savköpenyét a sérüléstől, illetve segítik annak regenerálódását. Az intim mosakodógél és tisztasági kendő formájában kapható kozmetikumok használata a mindennapi tisztálkodás részeként javasolt minden nő számára, aki testének ezen a területén is megnyugtató, kellemes, tiszta érzésre vágyik, különösen menstruáció idején, szexuális együttlét után, sportolást követően, vagy a közelgő strandszezonban.

A szappanmentes, enyhén illatosított, krémes állagú, ízléses csomagolású intim mosakodógélnek és tisztasági kendőnek tehát ott a helye minden hölgy piperetáskájában. Méghozzá nem ám a belső, titkos kis zsebben, hanem a tusfürdők és szappanok, ecsetek és krémek kavalkádjában, a napi tisztálkodási szerek között!

x