Hányszor hallani az évek előrehaladtával, hogy valaki a hát-, vagy derékfájdalmait panaszolja, nehezen mozog, mindene sajog, pedig nem törvényszerű, hogy a korosodással a testi fájdalmak is együtt járjanak. Mit tehetünk csontjaink megóvása érdekében?  

 

• Mindennap fogyasszunk tejet vagy tejterméket.                     

• Együnk rendszeresen egyéb kalciumtartalmú élelmiszereket is. (Rozskenyér, szója, olajos magvak, zöld leveles növények)                          

• Mozogjunk rendszeresen, hetente legalább háromszor 30-60 percet. (Torna, séta)   

• Tartózkodjunk sokat a napon.                       

• Mérsékeljük a kávé és egyéb koffein tartalmú italok fogyasztását                 

• Kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást.  

• Egészítsük ki étrendünket, kalciumot, D- és K1-vitamint egyaránt tartalmazó Bábolna baromfitermékekkel.  

 

A csontritkulás az egyik leggyakoribb életminőséget rontó panasz napjainkban. A tévhitek egyike, hogy csak a nőket érinti, mert a férfiak több mint harmadánál súlyos szövődményeket okozhat. Szervezetünkben a fizikai terheléshez a csontok bontását, s újak építését szabályozó, úgynevezett vezérlősejtek folyamatosan alkalmazkodnak. Csontállományunk 10 százaléka fiatal korban évente kicserélődik, ám miután nem éri az ifjak testét sem akkora fizikai terhelés, mint évszázadokkal ezelőtt, ennek megfelelően a szervezet azonnal takarékoskodni kezd, s az átépülés során csontozatunk gyengébbé válik

 

A csontritkulás leggyakoribb oka a kalciumnak a csontokba való beépüléséhez szükséges D-vitamin hiánya, ami a rossz táplálkozás és a kevés napsugárzás (UV sugárzás) következtében alakul ki. És ami még fontos, hazánkban a túlsúly és az elhízás népbetegség, a felnőtt lakosság majd 60 százaléka elhízott, miközben a sovány baromfihússal csökkenhetne a szervezetbe juttatott energia bevitel, ami jelenleg 500 kalóriával több a kelleténél, mindez a mozgásszegény életmóddal párosulva számos krónikus betegség forrása lehet. Éppúgy fellép a szív- és érrendszeri betegség, a magas koleszterinszint, vagy a 2-es típusú cukorbetegség – 80 százalékuk túlsúlyos –, mint a különböző mozgásszervi kórkép.

 

Pedig nem kell, hogy így legyen, hiszen a gabona, a gyümölcs- és a zöldség-főzelékfélék, a sovány húsok és húskészítmények, továbbá a sovány tej-, tejtermékek némi mozgással kiegészítve, akár az egészséges időskor zálogai lehetnek. A baromfihús fertőzöttségétől pedig nem kell félni, ha hatóságilag ellenőrzött „baromfiudvarból” és vágóhídról származik, a fertőzésmentességére a magyarországi forgalmazó cégek címkéje garanciául szolgál.

 

A Pécsi Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet páratlan szabadalmának és a Bábolna Rt. fejlesztőinek köszönhetően májustól 5 különleges, bioaktív kalciummal dúsított baromfiterméket forgalmaznak a nagyobb hipermarketek. E baromfihúsok titka nem kevesebb, minthogy, mindazon prebiotikumok és vitaminok (D3-, K1-, B6- és C-vitamin) kiegészítésével szerves formában tartalmaznak kalciumot, aminek köszönhetően a kalcium ténylegesen felszívódik és a szervezetbe beépül. A Kalcima pedig igazi hungaricum.

A Pécsi Orvostudományi Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján humán-kísérletek igazolták, hogy az új adaléknak köszönhetően a csontritkulásban szenvedő betegeknél ugyanolyan sikeres eredményeket lehetett elérni a Kalcimaval, mint a ma ismert gyógyszerek alkalmazásával.