Az anyaság, egy nő asszonyi mivoltának kiteljesülése és egyben a világ legcsodálatosabb dolga. Kisbabánk megszületése után, az idő múlásával párhuzamosan sokan teszik fel a kérdést, hogyan és mikor nyerhetik vissza ténylegesen az eredeti alakjukat. Saját tapasztalatból is állíthatom, hogy egy anya szervezetének legalább annyi időre van szüksége a regenerálódáshoz, ameddig a terhesség tart, vagyis körülbelül 9 hónapra.

 

Ez lehet valamivel több, vagy kevesebb, egyéni adottságoktól, a szoptatás időtartamától, saját akaraterőnktől függően. Kisbabánknak egy nyugodt, kiegyensúlyozott, boldog édesanyára van elsősorban szüksége, nem egy topmodellre. Ugyanakkor szépen, fokozatosan, rendszeres mozgással, kis odafigyeléssel igenis visszanyerhetjük korábbi formánkat.

 

A szoptatás fokozatos elhagyásával, befejezésével (természetesen ez mindenkinél máskor, máshogy következik be) már minden sportolási forma megengedett, lehet kocogni, futni, akár állóképességi edzéseket (aerobic, kick-boksz) is végezni, attól függően, hogy mi esik jól, illetve mi az elsődleges célunk. E mellett az otthoni edzéseket is ugyanúgy tudjuk folytatni, variálni a terhelés fokozatos növelésével.

 

Helyezkedjünk alkartámaszba, a térdeink a csípőnk vonala mögött legyen, farizmunkat feszítsük meg, hasunkat húzzuk be, derekat tartsuk, hátunk legyen egyenes. Ugyanebben a pozícióban maradva próbáljuk meg kinyújtani a térdünket. Nagyon fontos, hogy a derekat is végig tartsuk. Feladat: kezdetben tartsuk meg a pozíciót 10 másodpercig, majd fokozatosan növeljük az időtartamot 1 percre. (Hasizom, csípőhorpaszizom)

 

Álljunk támadóállásba, úgy, hogy mindkét lábfejünk, és a csípőnk is előre nézzen, térdeinket enyhén hajlítsuk be. Engedjük le a testsúlyt térdeink hajlításával, majd emelkedjünk vissza kiinduló helyzetbe. (Négyfejű combizom, farizom)

 

Helyezkedjünk alkartámaszba úgy, hogy a törzs és a comb, ill. a térdhajlat is derékszöget zárjon be. Hátunk legyen egyenes. Egyik lábunkat emeljük fel hajlítva, a talajtól 10 cm-re. A megemelt lábunkat emeljük fel úgy, hogy a combunk a törzsünkkel egyvonalba kerüljön. (Farizom, Combhajlító izom)

 

Álljunk egy szék, vagy fotel mellé, és kapaszkodjunk meg az egyik kezünkkel, másik kezünket tegyük csípőre. Testsúlyunkat helyezzük a szék felöli lábunkra, és a másik lábat emeljük meg. Emeljük fel a lábunkat kb.

25-30 cm-re. (Csípőizom)

 

Ha fogyás az elsődleges cél

 

• hetente min. 3-szor 45-60 p. cardio edzést végezzünk (gyaloglás, kocogás, futás, kerékpározás, taposás…stb)

• soha ne hagyjuk ki a reggelit és az ebédet

• együnk rendszeresen, napi ötször (három főétkezés, két kis étkezés)

• igyunk napi min. 2 l ásványvizet

• az édességek mennyiségét korlátozzuk a minimálisra

• az alapvető tápanyagok mindegyikéből jutassunk szervezetünkbe

• ételeink kiválasztásánál figyeljünk a változatosságra, és a mennyiségre

Mészáros Réka
szakmai igazgató
A1 Wellness Center