A modern alultápláltság akkor alakul ki, ha valaki kellő ismeret hiányában önkényesen kizár a diétájából egyes ételeket, mert úgy gondolja, hogy azt nem tolerálja, vagy azt olvasta valahol, hogy az hízlal. Ha anélkül teszünk ételeket feketelistára, hogy tudnánk, hogyan helyettesítsük azokat, veszélybe sodorjuk egészségünket!

 

Csak azt ne!!!!

Az önkényes diagnózis alapján kiválasztott szelektív diéta tápanyaghiányhoz vezet, és olyan betegségek üthetik fel a fejüket, mint

•az anémia,

•a szívgyengeség,

•a depresszió,

• a csontritkulás és

• az immungyengeség.

A szakemberek a trendi diéták elterjedéséért az azokat népszerűsítő, híres embereket okolják. Azt senki nem vonja kétségbe, hogy egyes ételek evése, vagy nem evése pozitívan hat az egészségre, de ahhoz, hogy a következő ételcsoportokat hosszabb időre kizárhassuk az életünkből, több ismeretre, vagy szakember tanácsára van szükség, máskülönben a modern alultápláltság fenyegethet.

 

Szénhidrátok

A legnagyobb publicitást nyert szelektáló diéta egy teljes ételcsoportot, a szénhidrátokat zárja ki és helyettesíti azokat fehérjével.

A probléma az, hogy a szénhidrátok lehetnek jók és rosszak is.

A rosszak tészta, és süti formájában, a jók viszont gyümölcs, vagy gabona képében kerülnek az asztalunkra.

•A szénhidrátok fontos energiaforrások, B-vitamin tartalmuk szükséges a vér egészséges áramlásához és az ételből felvett energia újrahasznosításához.

•A szénhidrát helyetti magas fehérjebevitel igen hátrányos azoknak, akik veseelégtelenséggel küzdenek. A vesék segítenek a testben a fehérjét feldolgozni, ezért túlzott bevitelükkel a veséket túlterheljük.

A szénhidrátot kizáró diéta újkeletű, és hosszú távú következményei még nem láthatóak.

 

A dietetikusok szerint a napi táplálékbevitel 50%-át kellene szénhidrátokból fedeznünk!

 

Zsírok  

A zsírszegény diéta sokáig a diétázók mantrája volt, pedig ma már tudjuk, a zsír teljes elhagyása több kárt tesz, mint jót az ember életében.

•A zsír elérhetővé teszi számunkra a zsírban oldódó vitaminokat, az A-, D-, E- és a K-vitamint. Ha kitiltjuk a zsírt az étkezésünkből, vagy mennyiségét jelentősen lecsökkentjük, a vitaminoknak hiányát is meg fogjuk tapasztalni.

•Az A-vitamin a bőr és a haj egészségének a megtartásához szükséges, D-vitaminra szüksége van a fogaknak, és a csontoknak, az E-vitamin pedig egy természetes antioxidáns, ami a sejtek egészségére vigyáz. A K-vitamint gyorstapasznak is nevezik, mert segíti a véralvadást.

•Ráadásul nem is minden zsír egészségtelen. A rossz zsírok – a telített zsírok – , inkább állati eredetű ételekben találhatóak meg. Ezek emelik meg a koleszterinszintet, ami az erek megkeményedéséhez, rugalmasságuk elvesztéséhez, és később szívinfarktushoz vezethet.

•Ám a mogyoróban, avokádóban, halban, és olívaolajban megtalálható jó zsírok – telítetlen zsírok – csökkentik a koleszterinszintet, és hidratálják a bőrt is. A jó zsírok közé tartoznak az esszenciális zsírsavak, azaz az omega-3, és -6 zsírsavak.

•A halból kivont omega-3 véd a szívmegbetegedésekkel szemben, csökkenti a koleszterinszintet, sőt még egyes rákos daganatok kialakulásának kockázatát is. Gyulladáscsökkentő hatása által csökkenti az ízületi merevséget és a reumatikus ízületi gyulladást.

 

Ha mindenáron csökkenteni szeretnéd a zsír bevitelét, tedd azt okosan. Zárd ki a telített, állati eredetű zsírokat ki, és helyettesítsd azokat telítetlenekkel.

 

Gabona

Egészségtudatosabb társadalmunkban egyre elterjedtebb az ételérzékenységtől, ételallergiától való félelem. Egyre többen elhiszik, vagy, jobban mondva magukkal elhitetik, hogy érzékenyek, például a lisztre.

•Sokkal kevesebb embernek van valódi ételallergiája, mint amennyi magáról azt gondolja. A lisztérzékenység nehezen ismerhető fel, mégis sok nő a lisztet okolja a csúnya bőrért, puffadásért, a fejfájásért, és a különböző nőgyógyászati bajokért.

•A gabonaételek teljes elutasítása vashiányt, következésképpen anémiát okozhat. A gabonaliszt a kenyérnek fő alkotórésze, és annak kizárásával egy jelentős rostforrástól fosztjuk meg magunkat. A rost szükséges a belek egészségének megőrzéséhez, szükség van arra a fogyókúrában is, mert eltelít, és segít, hogy kevesebbet együnk.

 

A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér tápanyagban gazdag és egészséges táplálék. De ha valóban lisztallergiád van, akkor bioboltokban szerezz be liszt- és gluténmentes kenyeret.

 

Tejtermék

A gabonafélék után a nők étrendjében a tej a második a feketelistán. A lisztérzékenységgel ellentétben, a tej – azaz laktóz – intolerancia egyértelműen bizonyítható. A laktóz intoleranciát a laktáz enzim hiánya okozza, amire a szervezetnek a tejcukor lebontásához van szüksége. A laktóz intoleranciával küszködőknek a tehéntej valóban emésztési problémákat okozhat.

•Ha betegségből, vagy csupán az extra kilóktól való szabadulás reményében mondasz is le a tejtermékekről, annak, kellő kompenzáció hiányában, egészségkárosító hatása van.

•A tej és a tejtermékek a legjobb forrása a kálciumnak, mely segít megőrizni az erős csontokat, fogakat, részt vesz az idegi funkciók, a vérnyomást szabályozásában és segíti egyes enzimek termelését is a testben.

•A kálcium kizárásával a csontritkulás kockázatának teszed ki a szervezetet. Ha kihagyod a tehéntejet, azt pótolnod kell szójatejjel, vagy kecsketejjel. (Bár aki allergiás a tehéntejre, legtöbbször allergiás annak alternatíváira is.) A tejen kívül más zöldségek – brokkoli, szárított gyümölcs – is tartalmaznak kálciumot, de ahhoz nem eleget, hogy pótoljuk, amit a tej kizárásával veszítünk.

 

100 db sárgabarack tartalmaz ugyanakkora mennyiségű kálciumot, mint 1 liter tej, ezért a tej kizárásakor szükséges kálciumtartalmú táplálék-kiegészítők rendszeres fogyasztása.

 

Fehérje

A vegetáriánussá válás fő motiváció nem kimondottan a fogyni vágyás, ez történhet vallási, erkölcsi okokból is, de mindenesetben ugyanazt jelenti: a hús teljes mértékben lekerül az étlapról.

•A hús kizárása kizárja a legnagyobb fehérjeforrást az életünkből.

•A fehérje szükséges az izomsejtek felépítéséhez és az egészséges vérkeringéshez.

•A vörös hús vasban és B vitaminban gazdag. A B vitamin jó kondícióban tartja a vérkeringést, és a vörösvérsejtek, míg a vas segít szállítani az életet adó oxigént a vérben.

•Vashiányban a test fáradékony lesz, aminek oka az oxigénhiány, következménye az anémia lehet. (Lásd anémiával foglalkozó cikküket! – a szerk.)

•A vasat felveheted babból, lencséből, és hüvelyesekből. De miután a növényekben található vasat nem olyan könnyen hasznosítja a szervezet, mint a húsban találhatót, C vitaminnal be kell segítened, mert az fokozza a vas felszívódását. A vas más forrásai: teljes kiőrlésű kenyér, spenót, más zöldlevelűek, és tojás. Vastartalmú táplálék-kiegészítő is lehet jó megoldás.

 

Vegetáriánusnak lenni tehát önmagában nem probléma, ha megtanulod, hogyan pótold a vasat és más hiányzó tápanyagokat a szervezetedben.