2004 nyarán megalakult a Magyar Wellness Szövetség, melynek háziasszonya a szépségiparban is ismert Bodri Krisztina, akit az új sportág hazai debütálásával kapcsolatban kérdeztünk. Egyre többet hallani a wellness kifejezést. Milyen tartalom van mögötte? Ha röviden kellene válaszolnom, akkor talán azt mondanám, hogy érezd jól magad a bőrödben.

 

Ebből rögtön kitűnik, hogy komplex dologról van szó. Tudjuk, hogy a mai kor embere nem elégszik meg azzal, hogy éli mindennapi életét.

Kezében akarja tartani sorsát, jövőjét, figyeli a világ változásait, aktív részese kíván lenni a körülötte zajló eseményeknek. Tudjuk, hogy sokféleképpen lehet élni az életet. Egy nagy gondunk van csupán ezzel, hogy ezt csak egyszer tehetjük. Tegyük hát úgy, ahogyan nekünk a legjobb.

 

Milyen céllal jött létre a Magyar Wellness Szövetség?

A szövetségnek két fő célja van. Az első, hogy olyan – a mai kor elvárásának megfelelő – modern elveket szem előtt tartó szövetséget hozzunk létre, mely egységes keretbe foglalja a különböző, de egy cél megvalósításáért dolgozó valamennyi intézményt, szervezetet. Be szeretnénk vonni az olyan nagy fontossággal bíró területeket, mint a rekreáció, táplálkozás, kozmetika, öltözködés stb., és egyértelmű kommunikációval tudatosítani a wellness mint komplex életstílus fontosságát, segítséget nyújtani ennek „művelésére” minden életszakaszban.

 

Együtt kívánunk működni a különböző intézményekkel (wellness centrumok, wellness szállodák, egészségcentrumok, kozmetikai cégek, fürdők stb.), amelyek termékeiket, tevékenységüket a wellness és az ezzel együtt járó életvitelnek szentelik.

A másik, nem kevésbé fontos cél: a wellness mint sportág életrekeltése, egy új versenyrendszer megvalósítása, amely magában foglalja a tömegsportot, diáksportot, utánpótlás-nevelést, a gyermek és felnőtt versenysportot egyaránt.

 

Milyen típusú sportra kell gondolni a wellness esetében?

A versenyrendszer lényege, hogy a színpadon önálló versenyszámonként láthatjuk az intelligencia és megjelenés, a testi felépítés, a mozgáskultúra, az erő és végül az állóképesség életkornak megfelelően felépített és összeállított versenyszámait. Olyan lesz maga a verseny, mint egy szépségverseny, egy fitneszverseny és egy műveltségi vetélkedő egyben. Azaz nemcsak a külső megjelenés a fontos.

 

Ez azt jelenti, hogy egy verseny öt különböző versenyszámból áll?

Igen, a felnőttek tekintetében öt versenyszámról van szó, a gyermekeknél ez korcsoporttól függően változik.

 

Szubjektív pontozásos sportágról beszélünk a wellness esetében?

Egyértelműen kidolgozott értékelési rendszer alapján dolgoznak a bírók. Célunk, hogy minél kevésbé legyen szubjektív az egyes versenyszámok értékelése. Azon versenyszámok esetében, ahol a szubjektivitás bizonyos mértékig jelen van   (mint például az intelligencia és megjelenés, a testi felépítés és a mozgáskultúra versenyszámok), a pontozás nyílt, a közönség és a versenyzők által látható pontszám megjelenítésével történik. A többi versenyszámban az elért eredmény egyértelműen meghatározható.

 

Csak egyéni versenyzők indulhatnak ezeken a versenyeken?

Nem. Egyéni és csoportos versenyeket egyaránt rendezünk férfi, női és vegyes kategóriákban.  


Mikor láthatjuk az első versenyeket?

Terveink szerint a sportág már az idén bemutatkozik, és a következő esztendőtől tavasszal indulnak gyermek és felnőtt versenyzők részére egyaránt a pontszerző Grand Prix és a csoportos versenyek, melyek csúcspontja a Magyar Bajnokság lesz. 2005 ősszén elkezdődnek a diákolimpiai versenysorozat eseményei is. Mindenkit szeretettel várunk.