„Ha egyedül vagyok a szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy Nő, akkor FÉRFI lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.” – Karinthy Frigyest idézi Monspart Sarolta, aki az ideális nőről ír, s arról, hogy ha sportolsz, talán jobban hasonlítasz az „igazi nő” mintaképhez.

 

Egyre több versenyen rövid futótávval, gyalogló számmal bővül a kínálat, így azok is rajthoz állhatnak, akik eddig nem indultak, nem edzettek, nem volt testmozgásban aktív életmódjuk.  

 

Az ideális NŐ az, aki…

•napi 12-14 órát dolgozik,

•munkájában sikeres,

•az előmenetele gyors,

•ő vonzó és nőies,

•tájékozott a világ dolgaiban,

•otthon is kiegyensúlyozott,

•megértő gyermeke(i)vel és

• férjének is odaadó társa.

•Egészséges a táplálkozása,

•rendszeresen sportol,

•minden káros szenvedélytől mentes,

• mégsem unalmas.

•Igazi karmestere otthona életmódjának. Mert tudja mi a fontos és mi nem.

Sajnos, kevés az ilyen eszményi NŐ.

 

A sport igazi „doppingszer”

A testedzés nemcsak a szervezetet erősíti biológiailag, hanem a léleknek és a szellemnek is doppingszer. Ezért a kiegyensúlyozott, sokszerepes „nőséghez” nélkülözhetetlen.

A női szerepek lassan, de biztosan átalakulnak. (Akkor is, ha nemcsak „ideális” nők lesznek a szoknyákban. Köztudott, hogy ma már egyre többen és egyre gyakrabban viselnek közülünk mondjuk futónadrágot, tornagatyát). Sok nő tudja és gyakorolja, amit Karinthy Frigyes írt:

„Ha egyedül vagyok a szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy Nő, akkor FÉRFI lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.” 

 

A női hisztéria   è  sportolás

A megváltozott női szerepek nem engednek utat a hisztériának. Így a különböző feszültségek, problémák egyik „kieresztő-szelepe” lehet a gyaloglás, a futás, a sportolás.

Talán éppen ezért keresik a sportszervezők a nők kegyeit. Egyre több versenyen rövid futótávval, gyalogló számmal bővül a kínálat, így azok is rajthoz állhatnak, akik eddig nem indultak, nem edzettek, nem volt testmozgásban aktív életmódjuk. Tessék kipróbálni! 

 

Rövid futótáv és gyalogtáv

Kinek ajánlható a 3-6 km-es rövidebb futótáv vagy gyaloglás? Minden nőnek, aki:

-egészséges;

-hosszú évek óta nem sportol; ill. kevés szabadidőt szán a rendszeres testedzésre;

-csak néha felejti el, hogy a testkultúra része a kultúrának;

-életmódváltással akar fogyni és nem csodakapszulával;

-szereti a közösségi eseményeket;

-stresszben és napi problémában gazdag életet él munkahelyen és/vagy otthon;

-időhiányban szenved

1. s talál heti 2-3 félórát à futhat

2. nem tud, illetve nem akar időt szakítani edzésre à gyalogolhat.

 

Monspart Sarolta

 

(Szabálytalan portré Monspart Saroltáról

Monspart Sarolta 1972-ben a világ legjobb tájfutónője volt. Még ebben az évben hazai sporttörténelmet írt, mikor elindult a csepeli maratonon, addig ugyanis tiltott volt idehaza a nőknek a klasszikus táv lefutása. Nemcsak végigcsinálta: Európa leggyorsabb női maratonistája lett! Ezután történt a tragédia: kullancs okozta agyhártyagyulladásának ,,túlélése” két évébe került. Amikor kiderült, többé már nem lehet élsportoló, a hazai szabadidősport fellendítésére tette fel az életét. Nagysikerű könyvet írt, felkészülési terveket gyárt, szervezi és életben tartja a női futóklubokat, ahol edzéseket is vezet.)