A Procter & Gamble dél-közép európai régiójának vezérigazgatója: Stefanovszky Andreas igazi világpolgár. Gyökerei részben hazánkhoz kötik, hiszen édesapja magyar, de édesanyja osztrák származású, és ő is ott született. Ám iskoláit Ausztria mellett Franciaországban és Németországban végezte el. Munkája révén most itt él Magyarországon, de ki tudja, még milyen utakat tartogat számára a sors.

 

Most arról kérdeztük, hogy egy sikeres üzletember mit tesz egészségéért, és egy jó vezető gondol-e ennek fontosságára, ha a munkatársairól van szó, vagy szélesebb társadalmi körről?

 

A diákévekből mi maradt meg leginkább?

Gimnáziumba egy németországi magyar kollégiumba jártam, ahol szigorú fegyelemre tanítottak. A sporttól kezdve, a tanulásig mindenben a rendszeresség uralkodott. Ennek azóta is hasznát veszem. Most is szeretem beosztani az időmet, törekszem arra, hogy mindenre jusson, így a sportra is.

 

Hogy érzi magát Magyarországon?

2001 óta a Procter & Gamble dél-közép európai régiójának vezérigazgatójaként élek itt, és mivel feleségem is magyar, ezért a legtöbb szál már ide köt.

 

Ha jól tudom, életében fontos szerepet kap a sport, miben leli leginkább örömét?

Ausztriában sokat kerékpároztam, főleg a diákéveim alatt. Később, a munka mellett erre már nagyon kevés időm jutott, aztán ahogy nőttek a gyerekek megint egyre gyakrabban indultunk közös kerékpártúrákra. Persze a legkisebb még potyautasként velem tart ezeken az utakon.

Egyébként a természetjárás, kirándulás is gyerekkori szerelem, szülőhelyemen, a Voralberg tartománybeli Bregenzben – ami egy kedves kisváros Ausztria Svájchoz közel eső csücskében,    egyszerűen vonzzák az embert a hegyek, az Alpok kisebb-nagyobb csúcsai. Igaz, hogy manapság ez nem feltétlenül a divatos sportok közé tartozik, de mégis állítom, hogy az egyik legkellemesebb családi testmozgás.

 

Hogyan kezdődött a sporthoz való vonzódás?

Számomra elképzelhetetlen a tél, síelés nélkül. Ezt szintén még a gyerekkoromból hoztam magammal, hiszen Ausztriában mindenki nekiindul családdal, iskolával, vagy egyszerűen a barátokkal, akár többször is egy síszezonban. Ezt a sport ma is része az életemnek. A különbség csak anynyi, hogy ma már ide is a családommal megyek: a feleségem és a gyerekeim is megtanultak síelni, és nagyon élvezik. Ez nekem több mint sport: gyönyörű tájak, pihenés, teljes kikapcsolódás, tökéletes nyugalom.

 

A táplálkozásra is odafigyel?

Szeretem az ízeket, ugyanakkor a táplálkozásban nemcsak azt tartom fontosnak, hogy mit eszünk, de az étkezések család és társaságformáló erejében is hiszek. Az esti közös vacsorák és a hétvégi, igazi családi ebédek feltöltenek, és erőt adnak. Az utóbbi években már a munkahelyemen is hagyománnyá vált, hogy összejövünk nálunk egy kellemes nyárestére és egy jó kis beszélgetésre, ahol tényleg nem az üzlet, hanem sokkal inkább egymás megismerése a fontos. Erre szerintem időt kell szánni.

Ami a táplálkozást illeti, ott be kell vallanom, hogy leginkább a feleségem gondosságának köszönhetem, hogy megfelelően étkezem. Noha nagyon kedvelem az egészséges ételeket, azért ha rajtam múlna, lehet, hogy többször engednék a kísértéseknek. Kedvenceim közé tartoznak az eredeti osztrák hegyi ételek, mint például egy jó sajtos nokedli, vagy a mamám sárgabarackos knédlije, de a jó magyar bablevesnek és a palacsintának is nehezen tudnék ellenállni. Ugyanakkor azt is tudom, hogy ezek nagyon megterhelik a gyomrot. Ezért sok zöldséget, gyümölcsöt, salátát eszem a legváltozatosabb formában: rakva, csőben sütve, ahogy éppen jön. Szeretem még a barna kenyeret, a müzlit és a joghurtot is.

 

A magyar férfiak körében még mindig tartja magát az a meggyőződés, hogy a joghurt, valamint a magvas ételek nem elég ízletesek. Ön szerint mi az oka ezeknek a véleményeknek?

Egyrészt a megszokás, másrész a fanyalgóknak javaslom, hogy próbálják ki ezeket az ételeket még egyszer, de frissen és jól elkészítve.

 

Mennyire figyel oda arra, hogy a családja egészségesen éljen?

A gyerekek rendszeresen sportolnak, de leginkább azt élvezzük, amikor hétvégén együtt „kirajzunk” a szabadba. Badacsonyban van egy télen is lakható házunk, ahová egész évben lejárunk. Itt aztán a szabad levegőn felszabadulunk és jöhetnek a közös túrák. Már a gyerekekkel is körbesétáltuk a badacsonyi hegyet, ami jó pár kilométer. Ezek után már az Alpok sem lehetett akadály, tavaly nyáron neki is vágtunk. Míg máshol alig bírták az emberek a tikkasztó napsütést, addig mi kellemes túrákat tettünk a hűsítő erdőkben. Mindenhol megtaláljuk a jó túrahelyeket.   Az alatt a két év alatt, amíg a vállalat bukaresti kirendeltségén dolgoztam Erdélybe jártunk kirándulni. Mivel életem nagy részét irodában töltöm, nagyon élvezem, ha levegőn lehetek. A kertészkedést is mindenkinek ajánlom, mert ha azt valaki rendszeresen, nagy elszántsággal űzi, akkor éppolyan intenzív a hatása, mintha egy teniszmeccset végigjátszanánk. Ami a család egészséges táplálkozását illeti, ott mindannyian a feleségem   kezeiben vagyunk . Azt hiszem ez a mi szerencsénk! Egyfelől, mert nagyon jól főz, másrészt, mert odafigyel arra, hogy egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Az egészséghez még hozzá tartozik nálunk a szaunázás is, ami jól karban tartja az érrendszert, és megint csak egy olyan hely, ahol jó alkalom kínálkozik a beszélgetésekre.

 

Szerepet vállal az egészséges életmód széleskörű népszerűsítésében is?

Erre legjobb példa a dohányzás. Én nem dohányzom, és a családomban sincsenek dohányosok. Mindenkinek a saját felelőssége, ha a káros hatások ismeretében is a káros szenvedély mellett dönt. Az viszont közös felelősség, hogy ezeket a negatívumokat rossz példaként az emberek elé tárjuk és minden erőnkkel azon legyünk, hogy a fiatalok, még mielőtt rabjaivá válnának ennek a káros szenvedélynek, megismerjék annak következményeit. A prevenciós programokat a vállalat is támogatja.

 

Munkatársai sportos, egészséges életmódját is támogatja?        

Az irodánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy még utazni sem kell, ha valaki sportolni szeretne. Minden munkatárs díjmentesen járhat a szomszédban működő fitnessterembe, ahol a céges belépőjükkel bármilyen szolgáltatást igénybe vehetnek. Van, aki két tárgyalás között leszalad, hogy kiadja magából a stresszt és feszültséget, de van, aki reggel kezdi úgy a napot, hogy már túl van a szokásos edzésén. Hadd büszkélkedjek el azzal is, hogy a Procter&Gamble-nek saját sport szakosztálya is van. Kosárlabda, squash és labdarúgás szakágakkal. Ide szintén bárki beléphet a dolgozók közül egy jelképes összeg befizetése mellett. A nyár végén lesz majd a szokásos kosárlabda bajnokságunk is, ami minden évben egy jelentős esemény, mert hatalmas küzdelem után hirdetjük ki az év legjobb csapatát. Szívesen hívunk vendégcsapatokat is. Ezzel arra célzok, ha esetleg a fitt.info szerkesztősége kedvet érez hozzá…

 

K. J.