A szexuális vágy az egyik legörömtelibb és legizgalmasabb érzésünk: szerelmünkre gondolva a szexuális beteljesülés ígéretével kecsegtet. Sokszor azonban a vágy csökken, akár teljesen el is tűnik, ilyenkor az élet sivárabb lesz. Vajon mit tehetünk, hogy megőrizzük- visszaszerezzük? 

 

Vágy, szexuális izgalom
 
– Freud a szexuális vágyat libidónak nevezte el, amely alatt a szexuális késztetést értette – mondja Bede Zsuzsanna, klinikai szakpszichológus, szexológus. – Ám a biológiai ösztön, amely szaporodásra, párosodásra késztet, csak az egyik oldala a vágynak. Egy kutyát például, amikor tüzel, valóban csak a fajfenntartás ösztöne hajtja, az embereknél azonban számtalan pszichés történés is zajlik. A szex sokkal többet jelent és sokkal komplikáltabb. Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, még a nők és a férfiak között is jelentős különbségek vannak, sőt egyénileg is igen nagy eltérések lehetnek. Ha meg szeretnénk érteni ezt a kérdést, érdemes a vágyat és a szexuális izgalmat különválasztani.
 
– Az az ideális, ha a kettő egyszerre jelentkezik?
– A kapcsolatok elején, a nagy szerelmi fellángolás időszakában sokszor egyszerre van jelen a kettő. A buszon az ifjú szerelmesek kisujja összeér, egymás szemébe néznek, és azonnal szexuális izgalomba jönnek. Ám amikor a kapcsolat beérik, és visszatérnek a hétköznapok, a vágyakozás és a szexuális izgalom egyre távolabb kerül egymástól. Ez így természetes, hiszen amikor a férfi este fáradtan hazatér a munkából, közben a nő például mosogat – nem várható el ebben a helyzetben, hogy azonnal izgalomba jöjjenek. Ilyenkor mindkét fél tudja, hogy a szexnek is megvan a maga ideje. Ez nem azt jelenti, hogy nincs meg a vágy a másik iránt, csak éppen a fejben van jelen. Valahol a lelkük mélyén tudják, hogy nem sokára összebújnak az ágyban, szeretkezni fognak, és mind a ketten örömmel várják ezt a pillanatot. A vágy a fejben keletkezik.
 
A (nem) megfelelő szituáció
 
– A férfiak azért előbb képesek izgalomba jönni…
– Ha a férfi meglát az utcán egy jó nőt, a legtöbb esetben a szexuális izgalom néhány tünete azonnal jelentkezik. A nők kevésbé vizuálisak, kutatások kimutatták, hogy az izgalom eléréséhez számukra szükség van a hangokra is, vagy a megfelelő szituációra. A legnehezebb helyzetben talán a kamasz fiúk vannak, akik bárhol, bármikor képesek izgalomba jönni, és ezt persze nagyon cikinek tartják. Később megtanulják kezelni vágyaikat. A nőknél nagyobb a távolság a vágy és a szexuális izgalom között, lehet, hogy vágyat ugyan éreznek, mégis több idő kell ahhoz, hogy szexuálisan is izgalomba jöjjenek, szükségük van a harmóniára, a ráhangolódásra. Hogy a távolság mennyire nagy, az függ a nő temperamentumától, függ attól, hogyan érez a férfi iránt, milyen az aktuális hangulata, és attól is, milyen a viszonya önmagával. Például az a nő, aki nem tartja magát eléggé csinosnak, nehezebben is oldódik fel.
 
– Mikor és mitől múlik el a vágy?
– A hosszú kapcsolatokban sokszor megszűnik a vágy amiatt, hogy túlságosan rutinossá válik a szeretkezés. A felek mindig mindent ugyanúgy csinálnak – ez pedig megöli a vágyat. Ilyenkor érdemes elmenni nyaralni, hiszen az új helyzet, a szabadság segíthet visszahozni a régi tüzet. Szintén gyakori, hogy szülés után a házaspár felhagy a szexszel, a gyermek és a nő erős érzelmi kapcsolata, a fáradság, a szoptatás, a férfi irigysége a jövevényre –ezek  mind gátolják a vágyat. És persze, ha egy kapcsolat megromlik, akkor a vágy is általában eltűnik. Ez azonban nem általános, előfordul, hogy egy rossz kapcsolatban elő pár az ágyban még mindig egymásra talál. Ennek a fordítottja is létezik: a felek nagyon szeretik egymást, nagyon jó a kapcsolatuk, ám a vágy teljesen eltűnt az életükből.
 
Vágyserkentők
– Serkenthető valamilyen módon a vágy?
– Az afrodiziákumok segíthetnek, vagyis azok a szerek, amelyekről kimutatták, hogy vágyserkentő hatásuk van. Ezek sem csodaszerek, segíthetnek, de nem képesek pótolni a valódi vágyat. A gyógyszerek is nyújthatnak segítséget, bár csak a férfiak számára találtak ki egyelőre potencianövelő szereket. Ezek azonban veszélyesek, hiszen egyre nagyobb mennyiségre van szükség… A szexuális vágy, véleményem szerint, nem gyógyszerészeti probléma.
 
– Akkor mit érdemes tennie annak, aki szeretné szexuális életét rendezni, teljesebbé tenni, vagy éppen az eltűnt vágyakat visszahozni?
– Egyrészről a kapcsolatot kell rendezni, meg kell próbálni kiszűrni a problémákat. De talán ennél is fontosabb, hogy az illető az önmagával való kapcsolatát rendezze. Vizsgálja meg, hogyan zajlik az élete, mi történt az elmúlt időszakban, mennyire van megelégedve a helyzetével, van-e problémája a családjával, a munkahelyén, stb. Azt a pontot, azokat a pontokat kell megkeresni, ahol gondot érez, azok a gondok kihatnak a szexuális életére. Egyfajta attitüdváltásra van szükség – új szemüvegen keresztül kell nézni az életét. Ha egyedül nem megy ez a lelki munka, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Hangsúlyozom: érdemes. Ugyanis ha a kapcsolatban korábban jó volt a szex, csak mostanra romlott el, akkor viszonylag könnyen visszarendezhető a dolog.
 
Sport és szexuális izgalom
•A test állapota befolyásolja a lelket, vagyis a vágyat is, ezért a rendszeres testedzés mindenképpen vágyserkentő.
•Azért is nagyon hasznos lehet a mozgás, mert segít átformálni az alakot, így az illető, akár férfiről, akár nőről van szó, elégedettebb lesz testével, önmagával, a pozitív önértékelés pedig nagyon lényeges.
FITT VESZÉLYZÓNA!
•A túl sok sport azonban negatívan hathat, elviszi az időt és az energiát a párkapcsolattól. •Ráadásul, ha valamilyen tablettákat, szereket is szed az illető, azok károsan befolyásolhatják a szexuális életét.
•És még egy problémát említ szakértőnk: ha valakinek a partnere a hét minden napját a konditeremben tölti, akkor érdemes kicsit gyanakodnia. A túlzásba vitt testformálás utalhat nárcisztikus hajlamokra, lehet, olyan emberrel van dolgunk, aki csak önmagával törődik.
ÖSSZEGZÉS:
Mindenkinek javasolja a doktornő, hogy eddze, formálja testét! Ha nem esel túlzásokba, a szexuális élet területén is profitálni fogsz a mozgásból.
 
Kőrössy Ágnes