A hölgyek jelentősebb része mindig fogyni szeretne, s ezért a különböző diéták sorát próbálják végig. Pedig ha valaki elégedetlen az alakjával, az csak a testének egy-egy részével, – a mellével, a csípőjével, a popsijával, esetleg a karjával vagy a combjával – nincs kiegyezve. Vagyis: a probléma nem globális, csak lokális.

 

A fogyókúrák nem hozzák a kívánt eredményt, mert pont onnan fogyunk, ahonnan nem szeretnénk, s ott nem csökken a felesleg, ahol szívesebben lennénk karcsúbbak.  

A túlzott mértékű kalóriabevitel a zsírsejtek méretének akár többszörösére történő növekedését eredményezi. Ez a térfogatváltozás akadályozza a sejtközötti folyadék visszaáramlását a kiserekbe, s ez a nyirokfolyadék felhalmozódásához vezet.

 

A szervezet élettani folyamatai során keletkező káros anyagok (anyagcseretermékek, toxinok, nagy molekulájú fehérjék, zsírsavak) a zsírsejtek között, a pangó folyadékban felhalmozódnak. A kötőszövet egyre tömegesebbé válik, a kollagénrostok száma nő, így csökken a bőr rugalmassága és egyre nehezebb lesz a nyirokáramlás, végül megjelennek a narancsbőrre jellemző dudorocskák. A rosszabb keringés következtében az anyagcsere-folyamatok aktivitása csökken, ez a szövetek hőmérsékletének csökkenéséhez vezet: ezért lesz az érintett terület hűvösebb.

 

Jó megoldást kínál a probléma helyi megoldására a vákuummasszázs, amely a szövetek között pangó nyirokfolyadékot a megfelelő mederbe terelve testkörfogat csökkenést és végső soron fogyást eredményez. A módszer lényege az, hogy a bőrre helyezett kézidarabban (általában üvegharangban) negatív nyomást – vagyis vákuumot – állítunk elő, s ez a bőrt és a bőralatti szöveteket felszívja, ezáltal mozgósítja az ott pangó szövetközti folyadékot. A kézidarabot lassan mozgatjuk a bőr felszínén a nyirokutak irányában (például az alsó végtagon alulról felfelé), így a folyadék mozgása a nyirokcsomók felé felgyorsul.

 

A vákuum feszítő hatása révén a zsírsejtek egy jelentős részének burka áteresztővé válik, így a zsír kifolyik belőlük, és a nyirokkeringésbe jut. Végső soron a vákuum hatására akár ötvenszeresére felgyorsult nyirokáramlás a salakanyagokat távozásra készteti, s azok a nyirokkal a vérkeringésbe jutva a vesén és a májon keresztül választódnak ki. A lerakódott salakanyagok tehát természetes úton távoznak a szervezetünkből!

 

A nyirokrendszer átmasszírozása során keletkező vérbőség a hatóanyagok gyorsabb felszívódásához vezet, amit ultrahang segítségével tovább lehet fokozni. Az ultrahang a másodpercenkénti egymilliós rezgésszámú hang segítségével a zsírsejtekből szinte kirázza a felhalmozódott zsírt, ezen kívül a hatóanyagok felszívódását is fokozza. Több milliméter mélyen behatol a szövetekbe, és hatását ott fejti ki. Meglazítja a bőr felületén található szaruréteget. Az erek kitágulnak, a sejthártya áteresztőképessége javul, a zsírlebontás és a nyirokkeringés fokozódik, a gyulladás mérséklődik. Masszázshatása révén nő a zsírsejtek zsírleadása.

 

Az ingeráram hatására létrejövő aktív izomtorna már régóta ismert. A bőrön könnyebben áthatoló újfajta áramforma (interferenciaáram) nem okoz kellemetlen áramérzetet, s a mélyben az izommozgásokon kívül más élettani hatások is létrejönnek. Az interferenciás áram a vákuumos kezelések után akadálytalanabbul hatol a bőrbe, mert a vákuum csökkenti a bőr elektromos ellenállását. Egyes frekvenciák hatására a szövetek regenerációs folyamatainak élénkülése és a nyirokkeringés fokozódása figyelhető meg.

 

A vákuumos kezelés alakformálásban tapasztalt kiváló eredményének élettani oka az, hogy a problémás területeket intenzíven kezelve helyreállíthatjuk a test megfelelő arányait. Különösen akkor sikeres a program, ha a szervezet anyagcsere szabályozó rendszerén keresztül (pajzsmirigy) a zsírraktárakat is sikerül mozgósítanunk. Erre a természetes eredetű jódot, organikus szilíciumot és más ásványi anyagokat koncentráltan tartalmazó, Laminaria alga tartalmú testpakolásokat használhatjuk. Ha a kezelőanyag vörösalgákat, például Lithotamniumot is tartalmaz, a salaktalanító hatás még egyértelműbb, mivel ezek a verejtékezést fokozva a bőrön keresztül választják ki a káros anyagokat a szervezetünkből.

 

A fentiek tükrében tehát elmondhatjuk, hogy az alakhibák hatékony kezelése többlépcsős folyamat, amely magába foglalja a kozmetikai készülékek és az őket kiegészítő készítmények tudatos megválasztását, a kalóriatudatos táplálkozást és a rendszeres mozgással teli életmódot.

 

Dr Varju Gábor

bőrgyógyász,

kozmetológus szakorvos