Kedves olvasóm, ha (lélekben) készen állsz az álomvadászatra, teremts helyet az életedben az álmaidnak! Olvasd el a következő tippeket, mert hozzásegítenek, hogy előcsalogathasd rejtekükből az éjszaka elfeledett képeit.

 

1. Közöld magaddal egyértelműen, mit akarsz!

Például: „Emlékezni akarok az éjszakai álmaimra.” Vagy: „Iránymutatást kérek álmaim forrásától.” Lefekvéskor, elalvás előtt ismételd meg ezt a kijelentést. Ha jónak látod, írd le a kérésed egy darab papírra, és tedd a párnád alá. Ha jól emlékszel az álmaidra, de valami nagyszabású dolgot kellene feltárnod, fogalmazd meg eszerint a kívánságod: „Hogyan gyógyulhatok meg? Hogyan lehetnék sikeresebb munkavállaló?”

 

2. Készítsd elő az eszközeidet!

Tedd kezed ügyébe, az ágyad mellé a jegyzetfüzetet és a tollat, vagy a magnódat, ha jobban szeretnéd elmondani az álmot. A magnetofonnal a világítás felkapcsolása nélkül is dolgozhatsz.

 

3. Hagyj időt az álmaid előhívására!

Adj magadnak időt! Ébredés után heveréssz kicsit az ágyban, ahol az álmok (emlékei) nyugodtan visszatérhetnek hozzád. Legjobb volna, ha magadtól ébrednél. Amennyiben időre kell kelned, inkább vekkert használj, és ne rádiót, mert így nem ront be hozzád azonnal a külvilág. Ha zöldfülű álomvadász vagy, eleinte hagyd az álmok előkerítését hétvégére, illetve a vakáció idejére, amikor nyugodtan alhatsz, ameddig akarsz.

 

4. Biztosíts nyugodt teret magadnak az álmok feljegyzésére.

Még az ágyban igyekezz papírra vetni az álmaidat,. Írj korai derengő fényben vagy egy kis olvasólámpa mellett, az éles fények ugyanis elriasztják az éjszakai álmokat. A meleg fürdőszobában, a kádban heverészve is készíthetsz jegyzeteket. Ez sokaknál bevált.

 

5. Egy szuszra írd le az álmot!

Ez ugyan büntetésnek hat, amennyiben mondjuk hajnali 4-kor ébredsz, de fontos, mert az álmok gyakran azonnal tovatűnnek, mihelyt a figyelmed kicsit elfordul róluk. Ráadásul a jelentős és sürgető álmok többnyire nem a szokványos időben érkeznek. Ha ilyenkor elhiteted magaddal, hogy nyugodtan visszaalhatsz, és ráérsz reggel leírni a tatalmukat, nagyot tévedsz, mert reggel valószínűleg semmire sem fogsz emlékezni belőlük.

 

6. Kezdd egy emlékeztető szóval!

A felírt hívó szó nyomán később képes leszel az álmok részletesebb visszaidézésére. Az ember némi idő elteltével tisztábban, részletesebben emlékszik bizonyos álomképekre, mint ébredéskor. Persze csak akkor, ha van honnét kiindulnia. Jegyzeteid tehát legyenek célratörően szűkszavúak, igyekezz minden nevet és párbeszédet beleírni, amire csak emlékszel. Amikor ezeket később átnézed, vissza tudod képzelni magad a korábbi álomképbe. Ezt a második élményt szintén írd le. A jegyzetek alapján úgy visszapörgetheted az álmodat vagy álomsorozataidat, mintha egy visszafelé vetített filmet néznél. A kiegészítéseket, esetleges módosításokat az összegző feljegyzéseidben rögzítheted.

 

7. Ne cenzúrázd az álmaidat!

Az álom képes a nyersen őszinte közlésekre. Kíméletlenül bánhat személyiséged elnyomott részével, szokásaiddal és kedvenc vágyaiddal. Engedd! Hadd mondja! Sokkal többet tud rólad, mint a tudatos elméd.

 

8. Ne költs hozzá, ne magyarázz bele semmit!

Jegyzeteid készítésekor szorítkozz az álom tartalmának ismertetésére! Ne érdekeljen, mennyire nyers élmény. Semmit ne hagyj ki azon a címen, hogy túl közönséges vagy hátborzongató! A bizarr álmok általában fontos ügyre hívják fel a figyelmed, sarkított, dramatizált feldolgozásban. Máskor a szokásos tudati szinted meghaladásának irányába akarnak terelni. A látszatra földhözragadt, hétköznapi álmok, sok esetben értékes előrejelzések; néha az ébren megélt életünk épp olyan érdektelen, s erre figyelmeztet az egyhangú álom.

 

9. Figyelj oda az érzéseidre!

Néha az érzelmek igazítanak el legjobban az álom értelme és üzenetének sürgőssége felől. A cselekmény talán banálisnak tűnik, de ha ennek ellenére erős érzelmeket kelt benned, ezekkel együtt kell feldolgozni. Lélektani megérzéseidre figyelj oda! Az álom a test és a lélek nyelvén is szólhat.

 

10. Ha álomemlék nélkül ébredsz, lazíts!

Heveréssz egy keveset az ágyban. Néha az álmok visszatérnek, ha ugyanazt a pózt vesszük fel, amelyikben eredetileg felbukkantak.

 

11. Vendéged fogadására készülj fel!

Ha semmire sem emlékszel, írd le pár szóban azt, amit ébredéskor érzel, gondolsz. Ezen érzések és gondolatok ugyanis valószínűleg az álom utóhatásai, tartozékai. Bár nem emlékszel az álomra, de azzal, hogy leírsz valamit, a másnapi álom számára gombolyítod a vezérfonalat. Jelzed: jelen vagy, és készen állsz az üzenet fogadására. Amikor már gyakorlott leszel az álomfejtésben, biztosan észreveszed, hogy az álmok ciklikusan jelentkeznek. Némelyik nő például telihold idején több és mozgalmasabb álmokra emlékszik, mint máskor. Ugyanígy az emlékezet vakfoltjainak ideje is kideríthető.

 

12. Mindig kezdj valamit az álmokkal!

Az álmok feljegyzése csupán az első lépés a tudatos álmodás felé. A következő lépés, az álmok ismertetése másokkal. Pompás otthoni mulatság álmokat mesélni egymásnak, majd értelmezni családi, baráti körben. Ne feledd: több szem, többet lát!


Robert Moss: TUDATOS ÁLMODÁS – részlet

Álomfejtő praktikák
BestLine Kiadó